Η Λέρος είναι ένα μικρό νησί στο βόρειο τμήμα των Δωδεκανήσων, που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον από τα πανάρχαια χρόνια. Είναι το νησί της Θεάς Άρτεμις, του αρχαίου ιστορικού Φερεκύδη και του Φιλόσοφου Δημόδικου. Ο πληθυσμός της Λέρου ανέρχεται στους 8500 κατοίκους. Η συνολική ακτογραμμή του νησιού ανέρχεται στα 71 χλμ, χάρη στον έντονο θαλάσσιο διαμελισμό του, με πολλούς μικρούς και μεγάλους κόλπους σε όλη την έκταση της. Η κυριότερη κορυφή του νησιού δεν ξεπερνά τα 321μ και είναι το Κλειδί, με καταπληκτική θέα.

Λακκί

Εκτός από το γεγονός, ότι αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου, στο Λακκί και πιο συγκεκριμένα στη περιοχή της Μερικιάς, θα βρείτε το Μουσείο Τούνελ, έναν μοναδικό εκθεσιακό χώρο, που στεγάζεται σε ένα αναστυλωμένο στρατιωτικό τούνελ, με μοναδικά εκθέματα.

Αγιά Μαρίνα-Πλάτανος-Παντέλι

Η Αγιά Μαρίνα ως δεύτερο λιμάνι, μαζί με τον Πλάτανο, την αρχαιότερη συνοικία και πρωτεύουσα του νησιού, και το Παντέλι, το πιο γραφικό ψαροχώρι, αποτελούν τρείς οικισμούς ενοποιημένους στους πρόποδες του λόφου Πιτύκι, στον οποίο δεσπόζει το κάστρο Παντελίου, και οι ανεμόμυλοι. Στην Αγιά Μαρίνα μπορείτε να επισκεφθείτε το αρχαίο οχυρό Μπούρτζι, καθώς και το Αρχαιλογικό μουσείο Λέρου, ένα μικρό αλλά πολύ επιμορφωτικό μουσείο, ως προς την ιστορία του νησιού, με δωρεάν είσοδο.

Απομεινάρια των Ιταλών απο το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

Άλιντα

Είναι η πιο εξελιγμένη τουριστική περιοχή του νησιού. Στα Άλιντα βρίσκεται ο Πύργος Μπελένη, ένα κομψό παραδοσιακό πέτρινο αρχοντικό με δυο πύργους, αναπαλαιωμένο με ιδιαίτερη φροντίδα, που φιλοξενεί το Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο της Λέρου

Ξηρόκαμπος

Ένας οικισμός στα νότια του νησιού, τα σπίτια του οποίου βρίσκονται διάσπαρτα σε μια μικρή κοιλάδα, φυτεμένη με ελιές, κυπαρίσσια, αμυγδαλιές και πολλά λουλούδια. Στο λόφο πάνω από το Ξηρόκαμπο, βρίσκεται το Παλιόκαστρο ή κάστρο των Λεπίδων, ένα προϊστορικό οχυρωματικό φρούριο. Απο τον Ξηρόκαμπο υπάρχει καθημερινά σκάφος για την Κάλυμνο. Στον Ξηρόκαμπο θα βρείτε και το μοναδικό κάμπινγκ της Λέρου.

Πανοραμική θέα απο το Παλιόκαστρο Ξηροκάμπου. Απέναντι φαίνεται η Κάλυμνος

Παρθένι

Η ύπαρξη του αρχαίου ναού της Αρτέμιδος στo Παρθένι, αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς. Ο ναός είναι πολύ πιθανό να βρισκόταν εκεί που σήμερα υπάρχουν τα ερείπια του βυζαντινού ναού πρωτoχριστιανικής περιόδου, δίπλα από τον αερολιμένα Λέρου.

Παραλίες

Οι παραλίες του νησιού είναι αμμουδερές, με ψιλό χαλίκι και διάσπαρτα αρμυρίκια για σκιά. Οι πιο οργανωμένες είναι αυτές της Άλιντα, του Παντελίου, του Βρωμόλιθου, της Γούρνας με ρηχά νερά σε μεγάλη απόσταση από την ακτή, τα Δύο Λισκάρια, η Μερικιά, ο Ξηρόκαμπος και ο Μπλεφούτης. Για εσάς που προτιμάτε την ηρεμία, υπάρχουν οι παραλίες Αγιά Κιουρά, Κουλούκι και Κρυφός. Στην τελευταία μπορείτε να φτάσετε με πεζοπορία από την περιοχή Παναγιές ή με σκάφος.

Εκκλησίες

Το σήμα κατατεθέν του νησιού, είναι το γραφικό εκκλησάκι του Αγιου Ισίδωρου, κτισμένο σε ένα νησάκι μέσα στη θάλασσα, το οποίο ενώνεται με ένα μικρό διάδρομο, δίπλα στο παλιό βουλιαγμένο λιμανάκι, στη περιοχή της Κόκκαλης.

Ένα από τα ομορφότερα εκκλησάκια της Λέρου βρίσκεται στο Ξηρόκαμπο και είναι η Παναγιά Καβουράδενα, κτισμένο μέσα σε βράχο.

Άλλα σημαντικά εκκλησάκια είναι η Παναγιά η Γουρλωμάτα στο Δρυμώνα, η Αγιά Κιουρά με αγιογραφίες πολιτικών κρατουμένων στο Παρθένι, οι εκκλησίες των Αγίων Σαράντα και του αγίου Σωφρονίου, και το ιερό ενός παλαιοχριστιανικού ναού, με εξαιρετικά ψηφιδωτά στα Άλιντα. Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο Δρυμώνα, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη Μεμιγκαριά, και πολλά άλλα που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το νησί.

Το εκκλησάκι του Αγίου Ισιδώρου

Φαγητό και Διασκέδαση

Ένα καλό πρωινό και ένας καλός καφές συμβάλουν πάντα στο καλό ξεκίνημα της μέρας, πόσο μάλλον όταν το απολαύσετε στο Σορόκο, δίπλα στο κύμα της παραλίας Παντελίου ή στο Κινέζο στη παραλιακή του Λακκίου.

Για το μεσημεριανό σας, αν προτιμάτε κάτι πρόχειρο, ιδανική επιλογή είναι η Θράκα στο Λακκί. Για τους λάτρεις της γαστρονομίας υπάρχει το Πέτρινο στο Λακκί, η Γούρνα στη ομώνυμη παραλία με την δυνατότητα παραγγελίας φαγητού της αρεσκείας σας από νωρίς, το εστιατόριο Άλιντα στον ομώνυμο οικισμό με εξαιρετικό φαγητό σε προσιτές τιμές και φυσικά η ψαροταβέρνα του Σώτου με ψάρια της ώρας, δίπλα στη θάλασσα, στον Δρυμώνα.

Στους γραφικούς ανεμόμυλους, κάτω από το κάστρο Παντελίου θα βρείτε το καφέ View. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε τον απογευματινό σας καφέ ή να φάτε το παγωτό σας με θέα τον κόλπο Παντελίου. Μία εξίσου καλή επιλογή για τον καφέ σας είναι η πλατεία Ρούσσου στον Πλάτανο.

Για την βραδινή σας έξοδο υπάρχουν πολλές επιλογές για ποτό, όπως το Μελτέμι και η Θάλασσα στην Αγιά Μαρίνα, και το Καστέλο στο Παντέλι.