Ίσως όχι τόσο γνωστή όσο η “γειτόνισσά” της η Λέσβος, σίγουρα όμως τουλάχιστον εξίσου ενδιαφέρουσα, η Λήμνος, η.. πεταλούδα του βορειοανατολικού Αιγαίου είναι γεμάτη ομορφιές για αυτούς που επιζητούν ομορφιά και low profile διακοπές.

Ρίχνουμε άγκυρα στην Μύρινα, πρωτεύουσα του νησιού, μια όμορφη κωμόπολη ανάμεσα σε δυο όρμους. Ο ψηλός βράχος που “φιλοξενεί” το κάστρο της, χαρακτηρίζει την πόλη και οριοθετεί τις δυο γειτονιές της. Έξω από τη Μύρινα τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα, ξεκινώντας από τους δύο παραδοσιακούς οικισμούς του Θάνου και του Κοντιά. Στάση στη Νέα Κούταλη, τόπο προσφύγων από τη Μικρά Ασία, για μια σύντομη επίσκεψη στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας. Απαραίτητη στάση και στο γαλήνιο λιμανάκι του Μούδρου, με τα πετρόχτστα αρχιτεκτονικά και το καλαίσθητο μέτωπο στην παραλία. Στην ακτογραμμή του Μούδρου η παλιά ηφαιστειακή δραστηριότητα έχει σμιλέψει τα βράχια με πρωτότυπα και εκθαμβωτικά χρώματα. Στη συνέχεια τραβάμε προς τα βορειοανατολικά του νησιού για να επισκεφτούμε την Αρχαία Ηφαιστία, τηναρχαιότερη κατά τους ιστορικούς πόλη της Λήμνου. Το αρχαίο Θέατρο που έχει έρθει στο φως έχει αποκατασταθεί και φιλοξενεί κάθε χρόνο θεατρικές και μουσικές παραστάσεις στα πλαίσια του “Φεστιβάλ Αρχαίας Ηφαιστίας”

Από τα πιο χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα τοπία είναι οι περίφημες αμμοθίνες της Λήμνου. Εβδομήντα και πλέον στρέμματα στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού γεμάτα αμμόλοφους και χαμηλούς θάμνους, ένα τοπίο πολύ ιδιαίτερο ειδικά για νησιώτικη περιοχή – αφήστε το πόδι σας να βυθιστεί στην άμμο και νιώστε λίγο ότι βρίσκεστε στη Σαχάρα!

 

Για ουζάκι δίπλα στο κύμα στο ουζερί του Μενέλαου, κοντά στο απάνεμο Διαπόρι ή στο νεότευκτο Φλωμάρι, για ντόπιες λιχουδιές και θέα στη θάλασσα.

Για διαμονή επιλέγουμε τις αμφιθεατρικά κτισμένες προσεγμένες αυτόνομες κατοικίες της Αιθάλειας έξω από το Μούδρο ή στοιχεία σύγχρονης πολυτέλειας σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον στο Varos Village. Για όσους αναζητούν απομόνωση.. με στιλ, η κατοικία Keros Blue είναι μονόδρομος!