Το 2016 ήταν αναμφίβολα το έτος που το πολυαναμενόμενο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης βρήκε επιτέλους το σπίτι του. Το πολύπαθο μουσείο, που “κυκλοφορούσε” ανέστιο για αρκετά χρόνια, στο Ωδείο Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής ακόμα και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, εγκαταστάθηκε στο πλήρως ανακαινισμένο πρώην εργοστάσιο της μπίρας Φιξ, στην ομώνυμη τοποθεσία.

Σε μια πόλη που έχεi συνηθίσει να αναδεικνύει τους αμέτρητους αρχαίους και βυζαντινούς θησαυρούς της αλλά απέναντι στη μοντέρνα τέχνη στέκεται με κάποια νευρικότητα, το ΕΜΣΤ στο Φιξ φιλοδοξεί να γίνει κάτι παραπάνω από ένα μουσείο: μια γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του τόπου. Ο βασικός κορμός του μουσείου συγκροτείται γύρω από μια μόνιμη συλλογή έργων ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, γύρω από τον οποίο θα οργανώνονται περιοδικές εκθέσεις, εκδηλώσεις και άλλα προγράμματα. Άλλωστε ήταν ένας από τους βασικούς χώρους που στέγασαν τη γνωστή έκθεση Documenta κατά την.. μετεγκατάστασή της στην Ελλάδα. Tο ερχόμενο φθινόπωρο θα γίνει το “σπίτι” του Εργαστηρίου Διλημμάτων, το έργο με το οποίο ο καλλιτέχνης Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην 57η Biennale της Βενετίας. Πέρα από τους χώρους τέχνης και εκδηλώσεων, στο ΕΜΣΤ λειτουργεί καφέ -εστιατόριο αλλά και βιβλιοθήκη.

Το ΕΜΣΤ πέρασε.. από σαράντα κύματα για να βρει επιτέλους τη ρίζα που θα το βοηθήσει να αναπτυχθει και να ανθίσει, πιστεύουμε όμως ότι άξιζε η αναμονή. Περιμένουμε με ανυπομονησια να δούμε τα νέα βήματα ενός εγχειρήματος που αξίζει στην Αθήνα όπως σε κάε σύγχρονη πόλη.

http://www.emst.gr/