Η μπουγιαμπέσα, χωρίς καμιά αμφιβολία, είναι μια από τις πιο φημισμένες γευστικές δημιουργίες του κόσμου και απαντάται στην πιο νόστιμη και εκλεπτυσμένη και εκδοχή της, φυσικά στην γενέτειρά της, την Μασσαλία. Ένα παλιό ταπεινό είδος ψαροφαγικού στιφάδο, που επινοήθηκε από ντόπιους αλιείς και είχε σαν βάση τα περισσευούμενα από την πώληση της ημέρας ψάρια, γρήγορα μεταλλάχθηκε από ταλαντούχους σεφ σε ύψιστο γαστριμαργικό έδεσμα και όχι άδικα, κατατάσσεται πλέον στις κλασσικότερες Γαλλικές συνταγές.

Όπως είναι φυσικό, η συντριπτική πλειοψηφία των εστιατορίων της Μασσαλίας, διαφημίζει στο μενού του την πατροπαράδοτη μπουγιαμπέσα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να προσελκύσει τους επισκέπτες, που δικαίως λαχταρούν να γευτούν αυτή την θεσπέσια δημιουργία. Η σωστή μπουγιαμπέσα φτιάχνεται από τουλάχιστον τέσσερα είδη ψαριών, πετρόψαρα, χριστόψαρα, μπαρμπούνια και πεσκανδρίτσα και σερβίρεται, σύμφωνα με την παράδοση, σε δύο ξεχωριστά πιάτα. Το πρώτο πιάτο περιλαμβάνει την σούπα και το δεύτερο τα ψάρια γαρνιρισμένα με πικάντικη μαγιονέζα. Ο υποψήφιος πελάτης όμως οφείλει να γνωρίζει ότι το μαγείρεμα της μπουγιαμπέσας είναι μια επίπονη και δαπανηρή διαδικασία, πράγμα που δυστυχώς αντανακλάτε στην τιμή της. Με λίγα λόγια, ένα πιάτο παραδοσιακή μπουγιαμπέσα σε κάποιο καλό εστιατόρια δύσκολα θα κοστίσει από μόνο του κάτω από σαράντα πέντε ευρώ. Εξωφρενικό νούμερο θα υποστηρίξουν πολλοί και ίσως έχουν δίκιο, αλλά αλήθεια πόσες φορές στη ζωή σας θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε ένα τέτοιο υψηλής ποιότητας πιάτο;

Extra tip. Όπως είπαμε μπουγιαμπέσα και μάλιστα σε τσουχτερές τιμές μαγειρεύουν όλα σχεδόν τα εστιατόρια στην Μασσαλία, ειδικά αυτά που βρίσκονται στο παλιό λιμάνι. Το Chez Michel όμως βρίσκεται έξω από τα τουριστικά μονοπάτια, συγκεντρώνει πολλούς ντόπιους και σίγουρα φτιάχνει μια από τις νοστιμότερες μπουγιαμπέσες στη Μασσαλία. Κάντε οπωσδήποτε κράτηση και ζητήστε τραπέζι με θέα την θάλασσα. Θα σας κοστίσει περίπου 65 με 70€ το άτομο αλλά θα απολαύσετε ένα αξέχαστο δείπνο.

http://www.restaurant-michel-13.fr/