Το Όουκλαντ της Καλιφόρνια βρίσκεται στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, στην απέναντι όχθη της ομώνυμης πόλης, στη σκιά της οποίας είχε μάθει επί δεκαετίες να ζει.

Το όνομά του, το οποίο δεν πρέπει να συγχέεται με το Ώκλαντ, τη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, οφείλεται στα δάση βελανιδιάς που μαζί με τα παράκτια λιβάδια συνιστούσαν το τοπίο της περιοχής πριν αυτή αναπτυχθεί από τους εποίκους, στα μέσα του 19ου αιώνα.

Η συγκεκριμένη πόλη, στο δυτικό άκρο των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό, επιλέχθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα ως ο τερματικός σταθμός για τον διηπειρωτικό σιδηρόδρομο.

Το Όουκλαντ έγινε γνωστό στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για τα ναυπηγεία του, στα οποία ναυπηγούνταν με πυρετώδεις ρυθμούς πλοία για το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, ενώ η πόλη διακρίθηκε στο παρελθόν και για την ιδιαίτερα ακμάζουσα αυτοκινητοβιομηχανία της.

Η μουντή, γκρίζα εικόνα του Όουκλαντ άρχισε να αλλάζει στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, όταν και οι τοπικές αρχές έδωσαν έμφαση στην οικιστική ανάπτυξη, αλλά και στην αισθητική αναγέννηση του κέντρου της πόλης.

Οι προσπάθειες αυτές προσέλκυσαν κατοίκους του γειτονικού Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι αναζητούσαν φθηνότερα ενοίκια, αναζωογονώντας το Όουκλαντ και δίνοντάς του νεανικό και ενεργητικό χρώμα.

Σύμβολο της αναγέννησης της πόλης αποτελεί η πλατεία Τζακ Λόντον, δίπλα στη θάλασσα, στην ευρύτερη περιοχή της οποίας ο γνωστός συγγραφέας περνούσε χρόνο τη δεκαετία του 1890 ως ερασιτέχνης ψαράς.

Τα θαλασσινά βρίσκονται φυσικά και σήμερα στο γαστριμαργικό ρεπερτόριο της πόλης, ενώ την τιμητική τους έχουν εδώ και οι λάτρεις του κρασιού, καθώς η Καλιφόρνια είναι από τις πιο ξακουστές «γωνιές» οινοπαραγωγής του πλανήτη. Τουλάχιστον 10 ανεξάρτητοι οινοπαραγωγικοί οίκοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Όουκλαντ.

Το τοπικό Μουσείο της Καλιφόρνια είναι μία από τις καλύτερες εισαγωγές στην ιστορία της Πολιτείας – συμβόλου των δυτικών ΗΠΑ, με μια πλουσιότατη συλλογή έργων τέχνης. Το Όουκλαντ θεωρείται από τις πλέον φιλελεύθερες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, με παράδοση στα κινήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως λόγω της πολυεθνικής και πολυφυλετικής σύστασης του πληθυσμού του, όσο και της γειτνίασής του με το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ.

Η λίμνη Μέριτ, που βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, αποτελεί αγαπημένη ατραξιόν για επισκέπτες και ντόπιους, καθώς προσφέρεται είτε για όμορφες, γαλήνιες χαλαρές βόλτες στη διάρκεια της ημέρας, είτε για ρομαντικά και χαλαρωτικά δείπνα το απόβραδο στις όχθες της.

Η σύνδεση με το Σαν Φρανσίσκο μέσω του υπογείου σιδηροδρόμου είναι ταχύτατη και πάμφθηνη, ενώ και το ίδιο το Όουκλαντ, με το διεθνές αεροδρόμιο, είναι πλέον απευθείας προσβάσιμο από την Ευρώπη με σχετικά χαμηλό μπάτζετ για πτήση στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, κυρίως μέσω της νορβηγικής low cost αεροπορικής εταιρείας Norwegian.