Το εθνικό λουλούδι της Σκωτίας, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο, από το «Ονόπορδον το ακάνθιον», κοινώς ως σταυράγκαθο ή αλλιώς ως γαϊδουράγκαθο, ένα όμορφο και συνάμα άγριο λουλούδι, όπως ακριβώς και τα Σκωτσέζικα Υψίπεδα… τα γνωστά Χάιλαντς!

Η γεωλογική ιστορία των Χάιλαντς αριθμεί κοντά στα τρία δισεκατομμύρια χρόνια. Τέσσερα μεγάλα ρήγματα και γεωλογικές απωθήσεις, που διατρέχουν τη Σκωτία από τα βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά, δημιουργούν τοπία και εικόνες απαράμιλλης άγριας ομορφιάς και γοητείας! Οι «δαντελωτές» ακτές στα δυτικά, οφείλονται στην υψηλή κατακρήμνιση που σημειώθηκε κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων και διάβρωσε τις στρώσεις των πανάρχαιων βράχων, αφήνοντας πίσω της ένα πανέμορφο τοπίο, με κοιλάδες γεμάτες με ογκόλιθους, βαθιές λίμνες, και βουνά, κάποιων εκ των οποίων οι κορυφές είναι σκεπασμένες από χαλαζία.

Η γέφυρα Kylesku διασχίζει το Loch a Chairn Bhain στα βόρειο-δυτικά Highlands

Η χλωρίδα και η πανίδα των υψιπέδων είναι πλούσια. Εδώ δεν υπάρχουν μεγάλα ή επικίνδυνα ήδη ζώων. Κάποια από αυτά είναι μοναδικά στο είδος τους, όπως τα πόνι και τα βοοειδή των Xάιλαντς, καθώς και οι χρυσαετοί. Στη μεγάλη και ανεμοδαρμένη ακτογραμμή, φωλιάζουν μυριάδες θαλασσοπούλια, και φώκιες, ενώ στις θάλασσες διαβιούν δελφίνια και φάλαινες. Στις αμέτρητες λιμνοθάλασσες, τα ποτάμια και στις λίμνες με γλυκό νερό, υπάρχουν πολλές ποικιλίες ζώων και εντόμων (ενυδρίδες, σολομοί, πέστροφες). Στα βουνά  και στους λόφους θα συναντήσετε  σπάνια είδη αρκτικών και αλπικών φυτών, ενώ στους χερσότοπους βόσκουν κόκκινα ελάφια και πρόβατα. Σε όλη την έκταση των υψιπέδων υπάρχουν διάσπαρτα δάση από πεύκα, σημύδες, βελανιδιές και κέδρα, κάποια εκ των οποίων αποτελούν εθνικούς δρυμούς.

Διασχίζοντας τη κοιλάδα Shiel

Ελάχιστα αξιοθέατα μπορούν να συγκριθούν με τη ρομαντική εικόνα ενός Σκωτσέζικου Κάστρου σ’ ένα νησάκι ή χερσόνησο μιας λίμνης. Στο όξινο τυρφώδες έδαφος των υψιπέδων, ευδοκιμούν εξωτικά είδη φυτών, τα οποία στολίζουν πολλούς όμορφους και σπάνιους κήπους, με περίτεχνα σχέδια και χρώματα. Το σύστημα των κλάν (φατρίες) αναβιώνει μέσω των σύγχρονων επίσημων ενδυμασιών, τα γνωστά «κίλτ», απο καρώ ταρτάν, με διαφορετικές αποχρώσεις και σχέδια για κάθε φατρία. Ο Γαελικός πολιτισμός, συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, κυρίως βόρεια της πρωτεύουσας των Χάιλαντς, Ινβερνές, και στα νησιά. Η γκάιντα είναι το παραδοσιακό όργανο των Χάιλαντς, εδώ και πολλούς αιώνες. Πέρα από τη μουσική, τα Χάιλαντς φημίζονται για τους αγώνες και τους χορούς. Το ουίσκι για τους Σκωτσέζους, είναι ότι και η σαμπάνια για τους Γάλλους. Υπάρχουν πολλά αποστακτήρια μόλτ ουίσκι σε όλη την έκταση των Χάιλαντς, με πιο γνωστά αυτά της περιοχής Σπέισαϊντ. Απολαύστε αυτό το δυνατό ποτό, από τη ίδια του τη πηγή! Και για ένα καλό γαστρονομικό σόκ…Haggis…μία Σκωτσέζικη λιχουδιά για τολμηρούς!

Ο προστατευόμενος Εθνικός Δρυμός Cairngorms

Όλα αυτά μαζί, αποτελούν κίνητρο και αιτία, για ένα οδικό ταξίδι, που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στις μνήμες του μυαλού σας. Ένα οδικό ταξίδι, που όταν φτάσει στο τέλος του, δεν θα θέλετε να πείτε «αντίο»… παρά μόνο «εις το επανιδείν»!

https://www.visitscotland.com