Ινδικό κρασί? Βεβαιότατα! Μπορεί να ακούγεται για ανέκδοτο αλλά είναι πραγματικότητα. Τρεις ώρες με το αυτοκίνητο μακριά από την Βομβάη, δίπλα σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις της Ινδίας, την Νασίκ, βρίσκεται η Νάπα Βάλει της Ινδίας.

Εκεί που μέχρι δέκα χρόνια πριν η λέξη αμπέλι ήταν άγνωστη, σήμερα παρατηρείται ένας οινολογικός οργασμός άνευ προηγουμένου. Περισσότερα από σαράντα πέντε οινοποιεία δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπου με την βοήθεια οινολόγων από το εξωτερικό, δουλεύουν σκληρά για να βάλουν την Ινδία στον οινολογικό χάρτη της γης. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, μια που το έδαφος και το μικροκλίμα της κοιλάδας ανταποκρίνονται απόλυτα στις ιδιαιτερότητες των ποικιλιών και τα καινούργια κρασιά δείχνουν να ξεπερνούν με επιτυχία τα αρχικά δύσκολα τεστ. Φυσικά η ποιότητα τους δεν μπορεί να συγκριθεί ακόμη με τα αντίστοιχα της Ευρώπης, της Αμερικής ή της Αυστραλίας, αλλά τα πρώτα βήματα έχουν γίνει, οι παιδικές αρρώστιες ξεπερνιούνται και το όλο εγχείρημα δείχνει υποσχόμενο. Είναι λοιπόν κάτι παραπάνω από σίγουρο, ότι η μέρα που θα απολαμβάνουμε Ινδικό κρασί άριστης ποιότητας δεν είναι μακρινή.

Η γνωριμία όμως με την Νασίκ είναι εκ των ουκ άνευ, ακόμη και γι αυτούς που το κρασί δεν είναι μέσα στα κύρια ενδιαφέροντά τους. Η πόλη είναι σημαντικότατο Ινδουιστικό κέντρο, αλλά συνάμα αντανακλά απόλυτα το σύγχρονο πρόσωπο μιας χώρας που αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Έτσι πλάι στους επιβλητικούς Ινδουιστικούς ναούς και μεγαλόπρεπα φρούρια, στέκουν εργοστάσια και πολυόροφες κατοικίες, αποτελώντας έτσι ένα μοναδικό μίγμα παράδοσης και ιδιόμορφου μοντερνισμού.

Extra tip. Τα Vallée de Vin και τα Sula Vineyards είναι από τα πρώτα και πλέον επιτυχημένα οινοποιεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Νασίκ. Βρίσκονται ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη και διαθέτουν εστιατόρια, πωλητήρια και ειδικούς χώρους για wine tasting, ενώ διοργανώνουν καθημερινά ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις τους.

https://sulawines.com/