Ο Ιταλικός νότος, αν και λιγότερο διαφημισμένος από το κεντρικό και βόρειο κομμάτι της χώρας, δεν υστερεί διόλου σε ομορφιά και εκπλήξεις. Στα Μπαζιλικάτα, μια από φτωχότερες περιοχές της Ιταλίας, βρίσκεται ένας από τους πιο ασυνήθιστους και πιο εντυπωσιακούς προορισμούς ολόκληρης της χώρας, η Ματέρα. Χτισμένη σε ένα κορφοβούνι, πάνω σχεδόν στα σύνορα με την Πούλια, μαγεύει τον τυχερό επισκέπτη με την απόκοσμη εικόνα της, μια που η πλειοψηφία των σπιτιών της, τα περίφημα sassi, είναι σπηλιές λαξευμένες στα βράχια, που μέχρι την δεκαετία του 1950 ζούσαν σε αυτές στοιβαγμένες, εκατοντάδες οικογένειες. Η απίστευτη φτώχεια του τόπου όμως, σε συνδυασμό με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τις συχνές επιδημίες που αποδεκάτιζαν τον πληθυσμό, δημιούργησαν εθνικό σκάνδαλο και έτσι η πολιτεία αναγκάστηκε να επέμβει. Το χωριό σχεδόν εγκαταλείφθηκε και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε κοντινές περιοχές όπου άρχισαν πλέον να ζουν σε σύγχρονα κτίρια.

Τριάντα χρόνια μετά, την δεκαετία του 1980, η απόκοσμη όψη αυτού του ρημαγμένου τόπου άρχιζε να γοητεύει ολοένα και περισσότερο κόσμο, με αποτέλεσμα αργά αλλά σταθερά, τα sassi να ανακαινίζονται και το χωριό να αποκτά δειλά – δειλά, ξανά ζωή. Η ολική επαναφορά ήρθε το 1993, όταν η UNESCO ανακήρυξε την Ματέρα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, χαρακτηρίζοντάς την σαν το πιο σημαντικό παράδειγμα τρωγλοδυτικού οικισμού στην περιοχή της Μεσογείου. Σήμερα η Ματέρα είναι πραγματικά άλλος τόπος. Τα άλλοτε έρημα, λιθόστρωτα στενοσόκακα σφύζουν από ζωή, οι παλιές χαρακτηριστικές εκκλησίες έγιναν τουριστικός πόλος έλξης, ενώ όλα σχεδόν τα sassi, έχουν μετατραπεί σε σύγχρονες κατοικίες, μοντέρνα μικρά ξενοδοχεία και ατμοσφαιρικά εστιατόρια και μπαρ.

Extra tip. Το Sextanio Le Grotte della Civita είναι ένα υποβλητικό ξενοδοχείο δεκαοκτώ δωματίων, χτισμένο σε μια τεράστια λαξευμένη σπηλιά στην άκρη του χωριού. Λιτό, απέριττο μα συνάμα αφάνταστα γοητευτικό είναι μια άριστη επιλογή για να ζήσετε την μοναδική ατμόσφαιρα αυτού του τόσο ξεχωριστού μέρους.

http://www.sextantio.it/grotte-civita/?lang=en