Τo Ουζμπεκιστάν είναι ένα μεγάλο ακατέργαστο τουριστικό διαμάντι. Είναι μια από τις πέντε Κεντροασιατικές Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που στα μέρη της συναντάς μερικά από τα ωραιότερα και σπουδαιότερα ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία ολόκληρης της Ασίας. Λόγω πολιτικών κυρίως καταστάσεων η χώρα παρέμενε εντελώς ξεκομμένη από τον τουρισμό, στερώντας έτσι την δυνατότητα από τους επισκέπτες να γνωρίσουν και να χαρούν από κοντά μυθικές πόλεις, όπως η Μπουχαρά ή η Χίβα και φυσικά η Σαμαρκάνδη, η λαμπρή πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του περίφημου Ταμερλάνου.

Πραγματικά, η Σαμαρκάνδη συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που εξάπτουν την φαντασία του κάθε ταξιδιώτη. Με ιστορία πάνω από δυο χιλιάδες χρόνια, κομβικό σημείο ξεκούρασης στο δρόμο του μεταξιού, γεμάτη πολύχρωμα παζάρια και καλλωπισμένη από αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες και τεχνίτες, που ο Ταμερλάνος έφερε από όλα τα μέρη του κόσμου, θεωρείται μια πόλη θρύλος, που κάθε ψαγμένος ταξιδιώτης οφείλει να γνωρίσει.

Κέντρο της είναι το περίφημο Registan, μια γαλήνια δημόσια πλατεία, που από την αρχή της δημιουργία της, τον 14ο αιώνα, μέχρι τις μέρες μας, είναι η καρδιά της πόλης και δίκαια θεωρείται σαν μια από τις πιο όμορφες και μεγαλόπρεπες πλατείες του κόσμου. Με μέγεθος περίπου ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, περιβάλλεται από τρεις εντυπωσιακούς Μεντρεσέδες, ντυμένους με τα παραδοσιακά πανέμορφα ισλαμικά πρασινογάλαζα πλακάκια, και τέσσερις πανύψηλους μιναρέδες, χαρίζοντας έτσι στην πόλη μια αριστουργηματική βιτρίνα πολιτισμού, που ανά τους αιώνες διαφημίζει το μεγαλείο της.

Extra tip. H ωραιότερη ώρα για να χαρείτε την γαλήνη του Registan, είναι αργά το απόγευμα όταν η ζέστη πέσει και οι λιγοστοί τουρίστες αποχωρίσουν. Το ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν, αν κάποιος εξαιρέσει τις γραφειοκρατικές δυσκολίες για την έκδοση της visa, είναι ασφαλέστατο και κρύβει τεράστιες συγκινήσεις.