Η Παλάγκα είναι η πόλη εκείνη που είναι όσο λίγες συνυφασμένη με το ιστορικό γίγνεσθαι της Λιθουανίας. Ιστορικό Τσαρικό θέρετρο του 19ου αιώνα, γνώρισε λαμπρές ημέρες δόξας μετά την λήξη του πρώτου παγκόσμιου πολέμου και την ανεξαρτησία της Λιθουανίας, για να παρακμάσει σταδιακά και να μετατραπεί σε μια άχρωμη Σοβιετική λουτρόπολη. Από το 1993 όμως και μετά τον απογαλακτισμό της χώρας από την Σοβιετική Ένωση, η πόλη αρχίζει να ξαναφορά τα καλά της και αναγεννάτε. Το παλιό σοβιετικό στρατιωτικό αεροδρόμιο ανακαινίστηκε και λειτουργεί πια και ως πολιτικό, οι υπέροχες παραδοσιακές βίλες της Βαλτικής αναπαλαιώνονται, ακόμα και τα τεράστια καταθλιπτικά Σοβιετικά σανατόρια γκρεμίζονται και μετατρέπονται σε υπερσύγχρονα ξενοδοχεία.

Σήμα κατατεθέν όμως της Παλάγκα είναι η πολυκαιρισμένη αλλά χαρακτηριστική αποβάθρα της, που με αυθάδεια εισβάλει στα παγωμένα νερά της Βαλτικής και γίνεται το παλκοσένικο της πόλης. Σε αυτή συγκεντρώνεται όλο το καλοκαίρι το πλήθος που την κατακλύζει. Καλλίγραμμες γυναικείες παρουσίες να βολτάρουν ανέμελα, ηλικιωμένοι να ψαρεύουν νωχελικά, οικογένειες να απολαμβάνουν τον πατροπαράδοτο απογευματινό περίπατο, τσιρκολάνοι να μαγεύουν τον κόσμο με τα κόλπα τους, ζητιάνοι να εκλιπαρούν ελεημοσύνη. Και δίπλα στην αποβάθρα, η τεράστια παραλία. Και τι παραλία, απέραντη, γεμάτη υπέροχη λευκή άμμο να την ξεπλένει η παλίρροια. Αλλά κι αυτή ακόμη η αδιάφορη θάλασσα της Βαλτικής, δίπλα σε αυτό το καλοκαιρινό πανηγύρι γίνεται φιλόξενη και σαγηνεύει τους τυχερούς επισκέπτες για κολύμπι στα σκοτεινά νερά της.

Extra tip. Το Palanga Hotel βρίσκεται μόλις πενήντα μέτρα από την παραλία μέσα σε ένα υπέροχο πευκοδάσος. Άνοιξε τις πύλες του το 2003 και αμέσως κέρδισε το βραβείο του ωραιότερου κτιρίου στη Λιθουανία. Με κύρια όπλα του τον πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, την εντυπωσιακή μοντέρνα διακόσμηση, ένα καταπληκτικό σπα και φυσικά την ξεχωριστή τοποθεσία αποτελεί την κορυφαία λύση διαμονής σε ολόκληρη την Παλάγκα.

http://luxury.palangahotel.lt/en/home.html