Στο μέσον περίπου της παλιάς διαδρομής Ρίο – Σάο Πάολο, διακόσια χιλιόμετρα μακριά από την κάθε πόλη, βρίσκεται η ονειρική παραθαλάσσια πολίχνη του Παρατί. Ιδρύθηκε το 1531 από τους Πορτογάλους, με σκοπό την εξυπηρέτηση των εμπορευματικών αναγκών των μεταλλείων χρυσού του Minas Gerais και γρήγορα, λόγω της στρατηγικής  θέσης,  έγινε το σημαντικότερο λιμάνι της περιοχής. Όταν όμως πέρασε ο πυρετός της χρυσοθηρίας και δημιουργήθηκαν άλλα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα λιμάνια για την μεταφορά του καφέ, το Παρατί ερήμωσε,  μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και στα μέσα του 20ου αιώνα, το άλλοτε πολύβουο λιμάνι κατάντησε με πληθυσμό διακοσίων μόλις κατοίκων.

Αυτή η θλιβερή παρακμή μπορεί να κατέστρεψε κάθε εμπορική ανάπτυξη της πόλης, αλλά σε βάθος χρόνου αποδείχθηκε σωτήρια, γιατί διατήρησε άθικτο τον μοναδικό κολονιάλ χαρακτήρα της. Έτσι όταν την δεκαετία του 1960, φτιάχτηκε ο δρόμος από το Ρίο προς το λιμάνι του Σάντος και η πρόσβαση στην περιοχή έγινε εύκολη, οι πρώτοι τουρίστες έμειναν έκθαμβοι μπροστά στο μπαρόκ μεγαλείο του Παρατί.

Σήμερα, αυτό το μικρό διαμάντι αποικιοκρατικής αρχιτεκτονικής, έχει πάρει πλέον την θέση που του αξίζει στα τουριστικά δρώμενα της Βραζιλίας. Ο οικισμός έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος, τα παραδοσιακά σπίτια συνεχώς ανακαινίζονται ενώ τα αυτοκίνητα απαγορεύονται και οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με ποδήλατα ή άλογα. Μοιραία λοιπόν, αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους κατοίκους του Ρίο και του Σάο Πάολο, που έρχονται κυρίως τα σαββατοκύριακα, για να θαυμάσουν την μοναδική ατμόσφαιρα της πόλης με τα λιθόστρωτα δρομάκια, τα χαρακτηριστικά έντονα βαμμένα σπίτια και τις παραδοσιακές εκκλησίες.

Extra tip. Οι παραλίες του Παρατί δεν είναι και οι καλύτερες για μπάνιο αλλά μικρό το κακό. Σε απόσταση βολής βρίσκεται ο εκπάγλου καλλονής κόλπος του Ilha Grande, γεμάτος  παραλίες βουτηγμένες στο πράσινο, τροπικά νησάκια και σμαραγδένια νερά. Από το μικρό λιμάνι της πόλης φεύγουν καθημερινά παντός είδους πλοιάρια, που κάνουν ημερήσιες εκδρομές στον κόλπο. Για κανένα λόγο δεν πρέπει να τις χάσετε.