Τα τελευταία χρόνια, η πρωτεύουσα της Σλοβενίας Λιουμπλιάνα έχει μεταμορφωθεί από μια κορεσμένη, γεμάτη φουγάρα πόλη της – πάλαι ποτέ – βόρειας Γιουγκοσλαβίας σε μια ζωντανή, φιλική προς τους ποδηλάτες όαση, γεμάτη πολιτιστικές δραστηριότητες, γαστρονομικές απολαύσεις και αρχιτεκτονικά αξιοθέατα προς ανακάλυψη. Ακολουθούν πέντε ενδεικτικές δραστηριότητες στις οποίες μπορείτε να επιδοθείτε κατά την επίσκεψή σας στην βορειότερη πρωτεύουσα των Βαλκανίων ή (ορθότερα) στη νοτιότερη της κεντρικής Ευρώπης.

Γεμίστε τις φλέβες σας με καφεΐνη όπως οι ντόπιοι

Οι Σλοβένοι λιμπίζονται τον τούρκικο (ή μήπως… ελληνικό; ) καφέ τους και, δεδομένων των έντονων ρυθμών της πόλης, τον χρειάζονται και τον χρειάζεστε. Μπορείτε να απολαύσετε τον πρωινό καφέ σας στη Slovenska Hiša στο φράγμα του Cankarjevo και το απόγευμα να κάνετε μία στάση στο Café Čokl για μια κούπα οργανική σοκολάτα ή για ένα ακόμη φλιτζάνι φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ.

Γυρίστε την πόλη με ποδήλατο

Το επίπεδο έδαφος της Λιουμπλιάνα, οι ποδηλατόδρομοι και το ελεύθερο από αυτοκίνητα κέντρο της πόλης την καθιστούν ιδανικό μέρος για να γίνετε εραστές των δύο τροχών. Ακολουθήστε κατά μήκος τον σμαραγδένιο ποταμό Ljubljanica και περιδιαβείτε τους άφθονους δημόσιους χώρους πρασίνου. Θα καταλάβετε εύκολα γιατί η σλοβενική πόλη θεωρείται και επισήμως μία από τις πλέον πράσινες πρωτεύουσες στον κόσμο. Στην Λιουμπλιάνα εξάλλου αφθονούν οι σταθμοί αυτόματης ενοικίασης ποδηλάτου (32 τον αριθμό) με πολύ μικρό κόστος.

Υποστηρίξτε την κοινωνική οικονομία

Ό,τι στερείται η Λιουμπλιάνα σε επίπεδο μεγέθους, αντισταθμίζεται σε «καρδιά», τέχνη και καινοτομία. Στο εστιατόριο Druga Violina στο κέντρο της παλιάς πόλης προσφέρεται σε άτομα με μαθησιακές δυσκολίες η δυνατότητα να αποκτήσουν δεξιότητες και να κερδίσουν το ψωμί τους, σε ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς.

Περάστε μια νύχτα σε ένα κελί

Στην αυτόνομη πολιτιστική ζώνη Metelkova μπορείς να πιεις το τσάι σου, να παρακολουθήσεις μια συναυλία, να θαυμάσεις εκθέσεις καλλιτεχνικών έργων, να κοιμηθείς… οικειοθελώς σε ένα πραγματικό κελί και να διασκεδάσεις μέχρι πρωίας σε πάρτι σε χώρο που κάποτε ήταν στρατώνας του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού.

Πιείτε σλοβενικό κρασί

Το μεγαλύτερο μέρος της οινοπαραγωγής της Σλοβενίας καταναλώνεται εντός της χώρας, δίνοντάς σας την ευκαιρία να δοκιμάσετε γεύσεις που δεν είναι διαθέσιμες εκτός της μικρής πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας. Το Dvorni Bar διαθέτει τη μεγαλύτερη λίστα σλοβενικών κρασιών, ενώ το Οινοποιείο Movia, με το άψογα καταρτισμένο προσωπικό του, θα σας προσφέρει μια σπάνια εμπειρία οινογευσιγνωσίας, με τα βραβευμένα κρασιά του.