Πολλά έχει να μας δείξει η γειτονική Εύβοια, ένα όμως από τα πιο εντυπωσιακά είναι τα περίφημα Δρακόσπιτα,  στο νότιο τμήμα του νησιού. Τα Δρακόσπιτα είναι ιδιόμορφα κτίσματα φτιαγμένα από πελώριους λίθους. Μοιάζουν στην κατατομή με σπίτια, δεν έχουν όμως παράθυρα, μήτε θεμέλια, ενώ διαφοροποιούνται μεταξύ τους ως προς το σχήμα και το μέγεθος.

Κανείς δεν έχει καταλήξει στο πότε φτιάχτηκαν, ούτε συμφωνούν οι επιστή μονες ως το προς το τι χρησίμευαν. Να ήταν ναοί, ανθρώπινες ατοικίες ή τάφοι; Ποιοί τα κατασκεύασαν; Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι η επεξεργασία της πέτρας και ο τρόπος που “δέθηκαν” οι λίθοι μεταξύ τους, δίχως θεμέλια, δίχως οποιαδήποτε συνδετικά υλικά, μαρτυρά την ύπαρξη πραγματικών.. μαστόρων του είδους!

Όλο αυτό το μυστήριο κάνει τα Δρακόσπιτα ακόμα πιο ιδιαίτερα και μυστηριώδη, και την επίσκεψη σε αυτά υποχρεωτική. Το πιο διάσημο από αυτά είναι αυτό στο όρος Όχη, πολύ κοντά στην κορυφή, περί τα 1400 μ. υψόμετρο. Μια ανάβαση που σίγουρα αξίζει τον κόπο, όχι μόνο για την εμπειρία και το μυστήριο των Δρακόσπιτων αλλά και για τη μοναδική θέα από ψηλά. Άλλωστε μετά την ανάβαση, μας αποζημιώνει βουτιά στις παραλίες του Μπούρου και της Καρύστου και βραδινή περατζάδα στην όμορφη παραλιακή κωμόπολη, συνοδεύοντας με εικασίες και ιστορίες για την προέλευση των Δρακόσπιτων!