Η Πιονγκγιάνγκ, η πρωτεύουσα της Βορείου Κορέας, είναι μια καινούργια πόλη. Στον εμφύλιο πόλεμο της Κορέας (1950-1953) έπαθε τεράστιες καταστροφές από την αεροπορία των Νοτίων και αυτό σαν αποτέλεσμα είχε την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της. Λέγεται ότι στον κάθε κάτοικο αντιστοιχούσε μια βόμβα και ότι κάθε οικογένεια θρηνεί τουλάχιστον ένα νεκρό, σε αυτό τον αιματηρό αδελφοκτόνο πόλεμο.

Η πόλη χτίστηκε λοιπόν από την αρχή και αποτελεί αρχιτεκτονικό υπόδειγμα σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Ξεχάστε τις συμβατικές πόλεις με το παλιό ιστορικό κέντρο, τους ναούς και τα παραδοσιακά σπίτια. Εδώ κυριαρχούν μοντέρνα, αμφιβόλου αισθητικής κτίρια και μνημεία, τεράστιοι δρόμοι και τα κολοσσιαίων διαστάσεων αγάλματα και πορτρέτα του μεγάλου ηγέτη. Τα πάντα στον υπερθετικό για να τονίζεται το μεγαλείο της χώρας και η πεφωτισμένη εικόνα του μεγάλου αρχηγού, του μυθικού ιδρυτού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας του Κιμ Ιλ Σουνγκ. Το σουρεαλιστικό της υπόθεσης είναι, ότι ο ηγέτης, αν και έχει αποδημήσει από το 1994 παραμένει αιώνιος πρόεδρος και λατρεύεται σαν θεός.

Θα περίμενε κανείς μετά τον θάνατό του και με τα δεδομένα εκείνης της εποχής, πτώση των σοσιαλιστικών καθεστώτων και διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, να παρουσιαστεί κάποιο κενό εξουσίας, αυτό όμως δεν παρουσιάστηκε ποτέ γιατί ο λαμπρός ηγέτης προετοίμαζε επί χρόνια τον διάδοχο του, που δεν ήταν άλλος από τον γιό του, τον περίφημο Kιμ Γιονγκ Ιλ, που  πέθανε πρόσφατα, αλλά μεταβίβασε κι αυτός την εξουσία, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, στον δικό του γιο, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, που είναι και ο σημερινός πρόεδρος της χώρας. Πρόκειται για πρωτοφανές παράδειγμα κληρονομικής μεταφοράς εξουσίας που δεν έχει προηγούμενο σε κομουνιστική χώρα.

Εxtra tip. Όπως ίσως γνωρίζετε, είναι αδύνατον να επισκεφθεί κάποιος την Βόρεια Κορέα ανεξάρτητα. Το πρόγραμμα του ταξιδιού οργανώνεται από τον τοπικό οργανισμού τουρισμού και είναι αυστηρά προκαθορισμένο. Το Regent Holidays όμως είναι ένα Βρετανικό γραφείο τουρισμού που συνεργάζεται στενά με τους Βορειοκορεάτες και πραγματικά σας λύνει τα χέρια. Φροντίζει για την εξασφάλιση της visa, την έκδοση των αεροπορικών εισιτηρίων και προσφέρει ανάλογα με το βαλάντιο σας μια ποικιλία από πακέτα για groups και ανεξάρτητους ταξιδιώτες.

http://www.regent-holidays.co.uk/