Στα 3.812 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας η λίμνη Τιτικάκα, στα σύνορα της Βολιβίας με το Περού, λέγεται ότι είναι η υψηλότερη πλεύσιμη λίμνη στον κόσμο. Ο θρύλος θέλει το Μάνκο Καπάκ, τον γιο του Ήλιου και ιδρυτή του Κούσκο, της περίφημης πρωτεύουσας των Ίνκας, να εμφανίζεται για πρώτη φορά μέσα από τα σκούρα παγωμένα νερά της. Το όνομά της σημαίνει «Πούμα των Βράχων», καθώς οι ντόπιοι ερμηνεύουν το σχήμα της, όπως φαίνεται από ψηλά, σαν ένα πούμα που κυνηγά έναν λαγό.

Αν φτάσετε στην δυσπρόσιτη αυτή περιοχή της Νότιας Αμερικής, πιθανότατα θα διανυκτερεύσετε στην πόλη του Πούνο, στις ακτές της λίμνης. Από εκεί θα νοικιάσετε ένα καΐκι που θα σας οδηγήσει στα πλωτά νησιά των Ούρος, το κύριο τουριστικό αξιοθέατο της λίμνης Τιτικάκα.

Τα νέα ζευγάρια της φυλής, όταν παντρευτούν, πλέκουν καλάμια που λέγονται «τοτόρα» δημιουργώντας μια πλωτή σχεδία, πάχους ενός μέτρου, πάνω στην οποία θα στήσουν μια καλύβα, επίσης από καλάμι, που θα γίνει το σπιτικό τους. Όσο σαπίζουν οι κάτω στρώσεις προσθέτουν περισσότερα καλάμια από πάνω. Και όσο μεγαλώνει η οικογένεια, τόσο μεγαλώνει και το «νησί» για να μπορεί να στηρίξει περισσότερες καλύβες. Τα πιο παλιά νησιά φιλοξενούν 4 – 5 οικογένειες, σε ένα από αυτά υπάρχει σχολείο, ενώ σε κάποιο άλλο μπορείτε να επισκεφθείτε ένα υποτυπώδες μουσείο.

Αν σκέφτεστε να περάσετε ένα βράδυ στη λίμνη, ενδιαφέρον παρουσιάζει το νησί Αμαντανί, κανονικό νησί αυτό και όχι καλαμένιο, με έκταση περίπου 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 4000 κατοίκους της φυλής των Κετσούα. Δεν υπάρχουν εδώ δρόμοι, ούτε αυτοκίνητα, ούτε καν ηλεκτρισμός. Μια γεννήτρια παρείχε ρεύμα για 1-2 ώρες τη μέρα, αλλά από τότε που αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου δεν χρησιμοποιείται πια. Το βράδυ τα σπίτια φωτίζονται με κεριά ή φακούς με δυναμό, ενώ οι «πλουσιότεροι» αρχίζουν να εγκαθιστούν κάποιους ηλιακούς συσσωρευτές. Δεν υπάρχουν ούτε ξενοδοχεία βέβαια, αλλά κάποιες οικογένειες φιλοξενούν τουρίστες στα σπίτια τους, σε συνεργασία με ταξιδιωτικά πρακτορεία στο Πούνο. Αν σας εμπνέει μια τέτοια «εναλλακτική» διαμονή, ο πράκτορας θα σας συστήσει να κρατάτε σαν δώρο για τους οικοδεσπότες τρόφιμα (μαγειρικό λάδι, ρύζι, κτλ) αλλά όχι γλυκά, γιατί στο νησί δεν υπάρχει οδοντιατρική περίθαλψη.