Λόγω της κακής φήμης του Γιοχάνσεμπουργκ σε σχέση με την εγκληματικότητα, πολλοί επισκέπτες δεν βλέπουν παρά μόνο το αεροδρόμιό του, πριν φύγουν «τρέχοντας» προς άλλους προορισμούς στη Νότια Αφρική.

Επειδή όμως είναι κρίμα να χάσει κανείς την επαφή με τους φιλικούς κατοίκους της νοτιοαφρικανικής μεγαλούπολης, τον ήλιο και τα μουσεία της, ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές ώστε να περάσετε όμορφα έχοντας το… κεφάλι σας ήσυχο και τις τσέπες σας… γεμάτες.

Προσοχή στις λεπτομέρειες

Αν κάθεστε σε μία απόμερη γωνιά με το ακριβό smartphone σας σε κοινή θέα παίζοντας ανέμελα, υπάρχει πράγματι πιθανότητα κάποιος να αποπειραθεί να σας το «βουτήξει». Εάν έχετε ενοικιάσει αυτοκίνητο, ειδικά τη νύχτα μπορείτε να ρίχνετε μια ματιά τι γίνεται μπροστά και πίσω σας στον δρόμο ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις. Και φυσικά εάν δείτε κάποιος να σταματά, να βγαίνει από το δικό του όχημα και να έρχεται προς το μέρος σας περπατώντας, μην κάνετε το λάθος να περιμένετε να δείτε τι ζητά.

Ξεκάθαρος προσανατολισμός

Ειδικά στα βόρεια προάστια του Γιοχάνεσμπουργκ, ακόμη και τη μέρα δεν θα δείτε πολύ κόσμο να τριγυρνά άσκοπα. Κάτι περισσότερο θα ξέρουν οι ντόπιοι… Δεν πρόκειται για πόλη η οποία επιβραβεύει τους αμέριμνους περιπάτους χωρίς συγκεκριμένο προορισμό. Να ξέρετε, λοιπόν, πού θέλετε να πάτε πριν καν ξεκινήσετε. Σε μέρη όπως το Χίλμπροου, η Μπέρεα, το Πάρκο Τζούμπερτ και η Γέοβιλ, η επίσκεψη συστήνεται μόνο με τη συνοδεία κάποιου γνώστη της πόλης.

Μη φοβάστε το σκοτάδι

Η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όσο θα σας την περιγράψουν στο ξενοδοχείο σας, πιθανόν για να κερδίσουν κάποια έξτρα χρήματα από το ποτό ή το φαγητό το οποίο θα πιείτε ή θα φάτε στους ίδιους, εάν δεν πάτε πέρα από την επόμενη γωνία λόγω φόβου. Μολονότι δεν είναι ό,τι πιο ασφαλές να περπατάτε στα σκοτεινά, μπορείτε να πάρετε ταξί και να χαρείτε τη νυχτερινή ζωή του Γιοχάνεσμπουργκ. Θα ήταν κρίμα να χάσετε τις συγκινήσεις της 7ης Οδού στο Μέλβιλ ή της Fox Street στο Μάμπονενγκ.

Περπατήστε στο κέντρο της πόλης

Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιοχές προς εξερεύνηση είναι το ιστορικό κέντρο της πόλης, με τον πολύχρωμο και πολύβουο χαρακτήρα, μίξη ντόπιων, ευρύτερα αφρικανικών και ευρωπαϊκών επιρροών. Ειδικά το Μπράαμφονταϊν, το Μάμπονενγκ και η συνοικία της Main Street έχουν αναγεννηθεί και θα σας αποζημιώσουν – μεταξύ άλλων – με την street art και τις παραδοσιακές αγορές τους.

Κατεβάστε την εφαρμογή Uber στο κινητό σας

Η χρήση των οχημάτων Uber στη χώρα είναι ασφαλής και φθηνή, σίγουρα φθηνότερη σε σχέση με τα τοπικά ταξί. Προσπαθήστε να καλείτε τους οδηγούς να σας παραλάβουν μακριά από πιάτσες ταξί, ενώ το ίδιο συνίσταται και για το σημείο όπου θα σας αφήσουν. Οι καβγάδες μεταξύ οδηγών ταξί και οδηγών της Uber ξεσπούν αρκετά συχνά, για ευνόητους λόγους.

Υπάρχουν εγκληματίες ντυμένοι «αστυνομικοί»;

Σε γενικές γραμμές όχι, απλώς ένα περιστατικό με ληστές που λήστεψαν ένα πούλμαν με Ολλανδούς τουρίστες ντυμένοι «αστυνομικοί» πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε ευρέως και σίγουρα δεν έκανε καλό στην τουριστική φήμη του Γιοχάνεσμπουργκ.

Σε μπλόκα στους αυτοκινητοδρόμους, τα οποία είναι συχνά, οι αστυνομικοί σταματούν πολλά αυτοκίνητα μαζί, με τα τελευταία να σχηματίζουν ουρά, οπότε μπορείτε να είστε ήσυχοι ότι πρόκειται για τυπικό αλλά πραγματικό αστυνομικό έλεγχο και όχι για κάποιου είδους «μασκαράτα» για να σας… ξαφρίσουν.