Το μεγαλύτερο μέρος της πανύψηλης οροσειράς των Τάτρα, που χωρίζει την Πολωνία από την Σλοβακία, βρίσκεται στο έδαφος της Σλοβακίας και αποτελεί έναν από τους τελευταίους φυσιολατρικούς παραδείσους της Ευρώπης. Στις απόκρημνες πλαγιές των Υψηλών Τάτρα βρίσκουν καταφύγιο πολλά σπάνια άγρια ζώα όπως αλεπούδες, κουνάβια, λύγκες και πάνω απ’ όλα η περίφημη καφέ Ευρασιατική αρκούδα, η οποία κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Από το 1949 όλη η περιοχή των Υψηλών Τάτρα έχει χαρακτηριστεί εθνικό πάρκο και καλύπτει μια τεράστια έκταση 741 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σήμερα αυτό το εθνικό πάρκο  είναι ίσως το μοναδικό μέρος στην Ευρώπη που μπορεί να συναντήσει κάποιος καφέ αρκούδες. Στις εκτάσεις του υπολογίζεται ότι φιλοξενούνται περίπου πενήντα τέτοια θηριώδη θηλαστικά, τα οποία είναι ιδιαίτερα συνεσταλμένα, με εξαιρετική ακοή και όσφρηση, αλλά χαμηλή όραση και αποφεύγουν συστηματικά την ανθρώπινη παρουσία.

Οι αρχές του πάρκου, σε συνεργασία με έμπειρους οδηγούς τοπικών γραφείων, διοργανώνουν τακτικά εκδρομές στην άγρια φύση, με σκοπό την παρατήρηση της πολυποίκιλης χλωρίδας και πανίδας της περιοχής. Έτσι, παρόλη την χαρακτηριστική συστολή αυτών των ιδιαίτερων ζώων, αν κάποιος ακολουθήσει μια από αυτές τις εκδρομές, οι πιθανότητες να  συναντήσει καφέ αρκούδες, είναι ιδιαιτέρως αυξημένες. Η καλύτερη περίοδος για μια τέτοιου είδους εξόρμηση είναι τον Ιούνιο, όταν οι αρκούδες μετά την χειμερία νάρκη είναι υπερδραστήριες ή τον Σεπτέμβριο όταν καρποφορούν τα φθινοπωρινά μούρα, τα οποία είναι μία από τις αγαπημένες τους τροφές.

Extra tip. Μια από τις καλύτερες επιλογές διαμονής στην περιοχή είναι το παραδοσιακό πανδοχείο Sabato. Βρίσκεται στην πόλη Ποπράντ, στους πρόποδες των Υψηλών Τάτρα και αποτελεί πρώτης τάξης ορμητήριο για τις εξορμήσεις σας στην γύρω περιοχή.

https://www.vt.sk/en/

http://www.sabato.sk/flash.html