Η Λα Ριόχα είναι η δεύτερη μικρότερη σε μέγεθος – όχι όμως και σε χάρη – περιφέρεια της Ισπανίας, στον βορρά της χώρας. Το όνομα της είναι άρρηκτα δεμένο με το διεθνώς διάσημο τοπικό κρασί, τον καταγάλανο ουρανό και το ωχρό χώμα της γης.

Τα αμπέλια απλώνονται κατά μήκος στις όχθες του ποταμού Έβρου, με πόλεις όπως το Άρο και το Λογρόνιο (τοπική πρωτεύουσα) να στέκονται περήφανες στις κορυφές των λόφων της. Η έντονη θρησκευτική ζωή χαρακτηρίζει την Ισπανία και ο οικισμός του Σαν Μιγιάν, στο μέσον μιας καταπράσινης κοιλάδας, φιλοξενεί δύο μοναστήρια – πολιτιστικά μνημεία της UNESCO. Το εντυπωσιακότερο από τα δύο είναι εκείνο του Γιούσο, η επίσκεψη στο οποίο γίνεται έναντι μικρού αντιτίμου και μόνο σε γκρουπ με ξεναγό.

H Σάντο Δομίνγο δε λα Καλθάδα αποτελεί κλασικό δείγμα μικρής, επαρχιακής ισπανικής πόλης. Μεγάλο μέρος των κατοίκων της ζει ακόμη στην περίκλειστη από τείχη παλιά συνοικία της πόλης, έναν πραγματικό λαβύρινθο μεσαιωνικών στενών δρόμων. Το συναίσθημα της κοινότητας που έχει χαθεί εδώ και χρόνια σε μεγαλουπόλεις και μεσαίου μεγέθους αστικά κέντρα εδώ είναι ακόμη ζωντανό και ισχυρό.

Το δυνατό χαρτί της περιοχής είναι, φυσικά, το κρασί. Από το μικρό χωριό Μπριόνες, πάλι, μπορείτε να θαυμάσετε πανοπτικά τους αχανείς αμπελώνες της Λα Ριόχα. Εδώ φιλοξενείται και το πολυώροφο μουσείο κρασιού Διναστία Βιβάνκο,  το οποίο είναι αφιερωμένο στην εμβληματική οινοκουλτούρα της περιοχής.

Μερικές από τις πιο ιδιαίτερες και νεωτεριστικές κάβες του πλανήτη εδρεύουν στη Λα Ριόχα. Από τη μία, η «Πόλη του Κρασιού» (La Ciudad del Vino), γνωστή για τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών στην επεξεργασία του κρασιού, καθώς και για το σύμπλεγμα του κελαριού του Μάρκες Δε Ρισκάλ, του σύγχρονου κτηρίου της κάβας, έργου του Καναδού αρχιτέκτονα Frank O. Gehry, ενός ξενοδοχείου, καθώς και δύο εστιατορίων για γερά «βαλάντια». Στον χώρο υπάρχει μέχρι και σπα… οινοθεραπείας, με κούρες ομορφιάς και χαλάρωσης με προϊόντα βασισμένα στο κρασί.

Ακόμη πιο γνωστή στους κύκλους των φίλων του κρασιού, η Bodega Ysios, με αρχιτεκτονική υπογραφή του γνωστού μας Σαντιάγο Καλατράβα, συνδυάζει το ξύλο κέδρου με το αλουμίνιο σε μια αρχιτεκτονική κατασκευή που δίνει την αίσθηση της δυναμικής κίνησης «συντονισμένης» με τα βουνά που την περιβάλλουν.

Η ευρύτερη οινοπαραγωγική περιοχή της Λα Ριόχα «εισβάλλει» σε ένα τμήμα της Χώρας των Βάσκων, ωστόσο και οι τελευταίοι έχουν εισβάλλει γευστικά με τη σειρά τους με τα Pintxo, τη βασκική εκδοχή των τάπας, στη νότια γείτονά τους.

Η πρόσβαση είναι εύκολη μέσω του διεθνούς αεροδρομίου του Μπιλμπάο, το οποίο συνδέεται με τρένο με την πρωτεύουσα της Λα Ριόχα, Λογρόνιο, ενώ από εκεί μπορείτε να μεταβείτε, επίσης με τον σιδηρόδρομο, προς το Άρο. Οικονομική λύση είναι επίσης η ενοικίαση αυτοκινήτου από το αεροδρόμιο, έτσι ώστε να έχετε την αυτονομία και περισσότερες επιλογές για τις εξορμήσεις σας.