Η πρόσβαση προς το αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρτ, ένα μέρος που βρίσκεται πάνω από χίλια πεντακόσια χιλιόμετρα βόρεια της Ισλανδίας και πάνω από τετρακόσια χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική Ευρώπη, είναι άριστη, χειμώνα καλοκαίρι. Οι Νορβηγικές αρχές, προστατεύουν με κάθε τρόπο αυτή την ευαίσθητη οικολογικά περιοχή, παρέχοντας άνετη πρόσβαση σε κατοίκους και επισκέπτες, ακόμα και στον πιο βαρύ Αρκτικό χειμώνα.

Το Σβάλμπαρτ, στις αρχές του 20ου αιώνα, υπήρξε σημαντικότατο φαλαινοθηρικό κέντρο και στη συνέχεια, το 1925, χάρη στην ομώνυμη συνθήκη, αναγνωρίστηκε ως μέρος του Νορβηγικού Βασιλείου. Με την ίδια συνθήκη όμως η περιοχή χαρακτηρίστηκε ελεύθερη οικονομική ζώνη και έδωσε έτσι την δυνατότητα στην Σουηδία και την Ρωσία που την συνυπέγραψαν, να εκμεταλλευθούν το πλούσιο υπέδαφος του. Έτσι οι Ρώσοι άνοιξαν μεταλλεία άνθρακα και ίδρυσαν την πόλη του Μπάρεντσμπουργκ τον δεύτερο μεγαλύτερο οικισμό του Σβάλμπαρτ.

Το Λονγκγιαρμπίεν, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του αρχιπελάγους, είναι μια χαρακτηριστική Σκανδιναβική επαρχιακή πόλη, που τους περισσότερους μήνες του χρόνου είναι κυριολεκτικά χωμένη   στα χιόνια. Φιλοξενεί ερευνητικές ομάδες από όλο τον κόσμο και είναι η κύρια βάση για τις εξορμήσεις των επισκεπτών στην υπέροχη Αρκτική φύση. Πράγματι, ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου μια που όλο και περισσότεροι τουρίστες φτάνουν στο Σβάλμπαρντ για να γνωρίσουν από κοντά το μεγαλείο της παρθένας φύσης. Κρουαζιέρες, εκδρομές με snowmobile, σαφάρι πολικών αρκούδων, επίσκεψη στα παλιά Σοβιετικά ορυχεία φαντάσματα, είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες που μπορεί να χαρεί κάποιος σε αυτόν τον τεράστιο οικολογικό παράδεισο.

Extra tip. To Svalbard Ηusky είναι ένα τοπικό τουριστικό γραφείο που ειδικεύεται σε εκδρομές με έλκηθρο που σέρνουν σκυλιά χάσκι. Το πρόγραμμα και η διάρκεια των εκδρομών ποικίλει ανάλογα με την εποχή του χρόνου, αλλά το μόνο σίγουρο είναι, ότι η συγκεκριμένη εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη.

http://www.svalbardhusky.no/