Η αγορά του San Miguel βρίσκεται στο κέντρο της Μαδρίτης, λίγα μέτρα μόλις μακριά από την περίφημη Plaza Mayor. Η ιστορία της αρχίζει στις αρχές του 18ου αιώνα, όταν μια πυρκαγιά καταστρέφει την εκκλησία του San Miguel και οι αρχές, για λόγους ασφαλείας, αναγκάζονται να την κατεδαφίσουν και να δημιουργήσουν  στη θέση της την ομώνυμη πλατεία. Μέσα σε λίγα χρόνια η πλατεία, λόγω της κομβικής της θέσης, μετατρέπεται σε υπαίθρια αγορά, όπου πωλούνται κυρίως ψάρια και θαλασσινά. Το 1913, στα πλαίσια του ευπρεπισμού της πόλης, η υπαίθρια αγορά καταργείται και την θέση της παίρνει μια καινούργια, σκεπαστή αγορά, φτιαγμένη από σιδηροκατασκευή, σύμφωνα με τις αρχιτεκτονικές επιταγές της εποχής. Τα επίσημα εγκαίνια γίνονται το 1916 και από τότε, μέχρι την σταδιακή παρακμή της, λόγω της επέλασης των super markets και το οριστικό της κλείσιμο το 1999, αποτελούσε σταθερά την κύρια αγορά τροφίμων της πόλης.

Η ιδέα για την αναβίωση της παλιάς εγκαταλελειμμένης παραδοσιακής αγοράς ξεκίνησε το 2005, όταν μια ομάδα αρχιτεκτόνων και εμπόρων αποφασίζει να εκμεταλλευτεί κάποια κοινοτικά κονδύλια και να προχωρήσει στην πλήρη ανακαίνισή της, διατηρώντας φυσικά όλα τα εξωτερικά και εσωτερικά χαρακτηριστικά. Το 2009 γίνονται τα εγκαίνια και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Η αγορά αναβιώνει την παλιά ατμόσφαιρα, αλλά πλέον αλλάζει χαρακτήρα. Γίνεται γκουρμέ στέκι, όπου πωλούνται προϊόντα υψηλής ποιότητας, ειδικοί δίνουν γαστρονομικές συμβουλές και ο κόσμος απολαμβάνει στους αναβαθμισμένους χώρους εξαιρετικά ποτά και σνακ από όλη την Ισπανία.

Extra tip. H καλύτερη ώρα για να χαρείτε την ατμόσφαιρα της αγοράς είναι το μεσημεράκι. Οι πάγκοι είναι γεμάτοι από κόσμο που εκμεταλλεύεται το lunch break για να δοκιμάσει κάποιο από τα ευφάνταστα tapas και να πιεί ένα ποτήρι άριστο Ισπανικό κρασί.

http://www.mercadodesanmiguel.es/