Το Imlil είναι ένα μικρό Βερβερίνικο χωριό, στους πρόποδες του Άτλαντα. Βρίσκεται μόλις εξήντα χιλιόμετρα μακριά από το Μαρακές και αποτελεί το κέντρο του ορειβατικού τουρισμού στο Μαρόκο. Ο λόγος απλός, βρίσκεται σε απόσταση βολής από την κορυφή Toubkal, την υψηλότερη βουνοκορυφή στη Βόρεια Αφρική. Καθημερινά δεκάδες ορειβάτες συνωστίζονται στα στενά του, αναζητώντας οδηγούς, μουλάρια και προμήθειες για την ανάβαση τους προς τον Άτλαντα.

Σκαρφαλωμένο στην άκρη του βουνού, σε μια μαγευτική τοποθεσία λίγο έξω από το χωριό, βρίσκεται χτισμένο το Kasbah du Toubkal, ένα από τα κορυφαία ορεινά καταφύγια στο Μαρόκο. Πρόκειται για ένα παλιό αρχοντόσπιτο, πρώην θερινή κατοικία ενός Βερβερίνου γαιοκτήμονα, η οποία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα ρήμαζε, αλλά σήμερα μεταμορφώθηκε σε έναν υπέροχο ζεστό ξενώνα. Για την αναπαλαίωση δούλεψαν  κάτω από αντίξοες συνθήκες, μια που ηλεκτρικό έφτασε στην περιοχή μόλις το 1997, ντόπιοι εργάτες οι οποίοι χρησιμοποίησαν αποκλειστικά τοπικά υλικά και παραδοσιακές τεχνικές. Το αποτέλεσμα άψογο, το Kasbah du Toubkal δεν μετατράπηκε σε ένα απλό παραδοσιακό ξενοδοχείο αλλά έγινε ένα πραγματικό κέντρο φιλοξενίας. Τα δωμάτια διακοσμήθηκαν με το χαρακτηριστικό βερβερίνικο στυλ, στολίστηκαν με χειροποίητα χαλιά, περίτεχνα ξυλόγλυπτα και ατμοσφαιρικές φωτογραφίες από την γύρω περιοχή.

Extra tip. To ξενοδοχείο συνεργάζεται αρμονικά με την τοπική κοινότητα των Βερβερίνων, απασχολώντας πολλά από τα μέλη της ως προσωπικό ή ξεναγούς στις εκδρομές που διοργανώνει. Πέντε τοις εκατό από τα έσοδά του παραχωρούνται στους κατοίκους του Ilmil για την αύξηση του βιοτικού τους επιπέδου.

http://www.kasbahdutoubkal.com/