Στην Ιαπωνία, όταν μιλάμε για συγκοινωνίες εννοούμε τρένα. Όταν το τρένο πάει σχεδόν παντού, τρέχει με 280χλμ την ώρα, εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις, (φανταστείτε Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε λιγότερο από 2 ώρες) και δεν καθυστερεί ούτε λεπτό, ποιος άραγε θα μπει στον κόπο να χρησιμοποιήσει άλλο μέσο μεταφοράς;

Βέβαια τα τρένα, ιδίως τα γρήγορα, είναι πανάκριβα, αλλά ο Ιαπωνικός οργανισμός τουρισμού, στην προσπάθεια του να προσελκύσει τουρισμό στη χώρα, προσφέρει στους επισκέπτες μια σειρά από rail passes, σε προνομιακές τιμές, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες του μέσου ταξιδιώτη. Τα rail passes, ανάλογα με τον τύπο τους, προσφέρουν δωρεάν απεριόριστα ταξίδια με τρένο, σε όλη την χώρα, για μια, δύο ή τρεις εβδομάδες. Οι προϋποθέσεις για να τα αποκτήσετε στην τιμή προσφοράς, είναι, να μην είστε κάτοχος Ιαπωνικού διαβατηρίου και η αγορά τους να γίνει εκτός Ιαπωνίας, πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας.

Η διαδικασία απόκτησης είναι απλούστατη, διαλέγεις ποιο rail pass ταιριάζει στα ταξιδιωτικά σου σχέδια και προαγοράζεις το αντίστοιχο voucher είτε ηλεκτρονικά μέσω internet, είτε αυτοπροσώπως, μέσω του επίσημου αντιπροσώπου των Ιαπωνικών σιδηροδρόμων στην Ελλάδα. Mε την άφιξή σου στην Ιαπωνία, πηγαίνεις σε οποιοδήποτε μεγάλο σιδηροδρομικό σταθμό και με την επίδειξη του διαβατηρίου σου αντικαθιστάς το voucher με το rail pass. Οι τιμές, σε σύγκριση με το πόσο κοστίζει ένα κανονικό εισιτήριο είναι ανταγωνιστικότατες, εξαρτώνται από την ισοτιμία γιέν και ευρώ, και κυμαίνονται από περίπου 290€ το εβδομαδιαίο, έως 590€ αυτό των τριών εβδομάδων.

Εxtra tip. Λάβετε υπ’ όψιν ότι τα rail passes καλύπτουν την συντριπτική πλειοψηφία των αστικών και υπεραστικών δρομολογίων στην Ιαπωνία, καθώς και ορισμένες οδικές και ακτοπλοϊκές διαδρομές συνεργαζόμενων φορέων με τους Ιαπωνικούς σιδηροδρόμους.

http://www.jrpass.com/