Η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και μια από τις πιο καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης έχει όσα χρειάζεται για να κινήσει το ενδιαφέρον σου. Πέρνα τη Θαλασσινή Πύλη, ή την Πύλη D’Amboise για ένα ταξίδι στον τόπο, το χρόνο και την ιστορία. Παρακάτω 9 must στάσεις στην Παλιά Πόλη!

Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

Η Πύλη D’Amboise θα σε φέρει στο εμβληματικό Καστέλο, κατοικία του επικεφαλής του Τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών, ίσως το σημαντικότερο μνημείο της Παλιάς Πόλης. Παρόλο που αυτό που βλέπουμε τώρα είναι αναστήλωση που έκαναν οι Ιταλοί το 1939 (το αρχικό παλάτι ισοπεδώθηκε απο μια έκρηξη πυρομαχικών), δεν χάνει την ομορφιά ή τη μεγαλοπρέπειά του. Ειδικά όταν περιφέρεσαι στις τοξωτές αίθουσες με τα μεγάλα τζάκια, τα βαριά έπιπλα και τους σκαλιστούς θυρεούς.

Οδός των Ιπποτών

Είναι διάσημη, όχι χωρίς λόγο: Τίποτε δεν σας σας γυρίσει πίσω στο χρόνο περισσότερο από μια βόλτα, σούρουπο, στην περίφημη οδό των Ιπποτών, βοτσαλόστρωτη, σωστά υποφωτισμένη, πλαισιωμένη από βαριούς πέτρινους τοίχους κτηρίων “κατοικιών” όλων των γλωσσών και εθνικοτήτων που συνέθεταν τους κόλπους του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη. Τα οικόσημα και τα αγάλματα στους τοίχους και τα αετώματα είναι παρόντα για να θυμίζουν πάντα μια άλλη εποχή. Στην άκρη της οδού των Ιπποτών βρίσκεται το Νοσοκομείο των Ιπποτών που τώρα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου.

Αρχαιολογικό Μουσείο
Στην “θητεία” του ως νοσοκομείο του Τάγματος των Ιπποτών, θεωρούνταν ένα από τα σημαντικότερα κτίσματα της πόλης. Σήμερα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα από όλο το νησί. Αξίζει, εκτός από την αρχιτεκτονική του ίδιου του κτηρίου, να επισκεφτείτε τη Μεγάλη Αίθουσα, με ενθύμια της εποχής της Ιπποτοκρατίας.

Παναγιά του Μπούργκου
Μόνο τρεις αψίδες και κάποια τμήματα του παρεκκλησιού σώζονται από τη γοτθική εκκλησία της Παναγιάς του Μπούργκου, ανεγερθείσα κάπου το 14ο -15ο αιώνα. Μπούργκο λεγόταν το νότιο τμήμα της πόλης της Ρόδου όπου κατοικούσε το μεγαλύτερο τμήμα του ντόπιου πληθυσμού.

Τζαμί Σουλεϊμάν
Επιβλητικό το τέμενος του Σουλεϊμάν, δίνει στους θολωμένους από ενετικά και μεσαιωνικά στοιχεία επισκέπτες μια μουσουλμανική πινελιά. Ένα πραγματικό διαμαντάκι της Παλιάς Πόλης, χτίστηκε το 18ο μόλις αιώνα στη θέση του αρχικού τζαμιού του 1523.

Γενί Χαμάμ
Το ωραιότερο όμως δώρο της μουσουλμανικής κληρονομιάς της πόλης είναι το Γενί Χαμάμ, τώρα Δημοτικά Λουτρά στην πλατεία Αρίωνος. Λειτουργεί ανελλιπώς από το 16ο αιώνα και προσφέρει μοναδικές στιγμές χαλάρωσης (και μοναδικές εμπειρίες!) έναντι μικρού αντιτίμου.

Ρολόι

Εδώ δεν θα βρείτε καμία φοβερή.. ιστορία, καθώς φτιάχτηκε μόλις στα τέλη του 19ου αιώνα. Θα βρείτε όμως το πιο ιδανικό σημείο, έναντι αντιτίμου, να απολαύσετε μοναδική πανοραμική θέα στην Παλιά Πόλη!

Πλατεία Ιπποκράτους
Κατά πάσα πιθανότητα θα δώσετε κι εσείς κάποιο ραντεβού “στο συντριβάνι” ή θα ξεκουραστείτε τα σκαλάκια της με ένα παγωτό παρατηρώντας τον κόσμο να περνάει. Από τις πιο κεντρικές και πολυσύχναστες πλατείας της Παλιάς Πόλης.

Οδός Σωκράτους
Η.. Ερμού της Παλιάς Πόλης. Κοσμήματα και τσάντες, δερμάτινα και γούνες, τουριστικά είδη κ καβουρδισμένος καφές, η εμπορική καρδιά της πόλης χτυπάει στην οδό Σωκράτους. Τόσο κεντρική που και να θέλετε, δεν θα τη χάσετε με τίποτα!