Κι εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα στην Ευρώπη, έρχεται μια μικρή πόλη όπως το Ιάσιο της Ρουμανίας να σε εκπλήξει ευχάριστα. Το Ιάσιο εκ πρώτης αντιλαμβάνεσαι πως πρόκειται για μια λιλιπούτεια πανέμορφη πεντακάθαρη πόλη που συνδυάζει μοναδικά διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ. Στο κέντρο της πόλης ο τεράστιος πεζόδρομος σε οδηγεί στα περισσότερα αξιοθέατα.

Το Ιάσιο αποτελεί το πνευματικό λίκνο της Ρουμανίας και την πολιτιστική της πρωτεύουσα ενώ παλαιότερα υπήρξε και η πρωτεύουσα της άλλοτε Μολδοβλαχίας. Σήμερα διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην καλλιτεχνική και ακαδημαϊκή ζωή της χώρας. Στο πανεπιστήμιό του συρρέουν πλήθος φοιτητών από όλες τις γωνιές της Ευρώπης. Το ελληνικό στοιχείο δε, είναι έκδηλο τόσο στα διάσπαρτα οικοδομήματα όσο και στην ιστορία της ίδιας της πόλης η οποία συνυφαίνεται με την ιστορία του ελληνικού κράτους. Από εδώ μεθόδευσε τις προσπάθειες της Ελληνικής Επανάστασης ο Αλέξανδρος Υψηλάντης. Παράλληλα, αποτελεί σημαντική πόλη και για την ιστορία του εβραϊσμού μιας κι εδώ εκδόθηκε η πρώτη εφημερίδα στα Γίντις, ενώ η Συναγωγή της πόλης που χρονολογείται από το 17ο αιώνα, είναι η πιο παλιά της Ρουμανίας.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκκλησίες της πόλεις οι οποίες βρίσκονται διασκορπισμένες στο χώρο και το απάντημά τους αποτελεί για τον επισκέπτη ευχάριστη έκπληξη καθώς η κάθε μία είναι μοναδικής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης.

Πάρτε το τραμ και επιτρέψτε στον εαυτό σας να χαθεί στην πανέμορφη αυτή πόλη. Το μεσημέρι απολαύστε ένα σνίτσελ σε ένα από τα οικονομικά εστιατόρια του κέντρου. Το βραδάκι απολαύστε έναν περίπατο στον πανέμορφα φωταγωγημένο πεζόδρομο. Μη ξεχάσετε να ελέγξετε τα προγράμματα της Όπερας. Αν είστε τυχεροί μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποια παράσταση σε μια από τις πιο φημισμένες όπερες της Ευρώπης.

Στο Ιάσιο μπορείτε να φτάσετε απευθείας από τη Θεσσαλονίκη με τη low cost Wizz Air που προσφέρει πολύ οικονομικά εισιτήρια. Αν το πλησιέστερο αεροδρόμιό σας είναι το Ελευθέριος Βενιζέλος, τότε μπορείτε να πετάξετε στο Βουκουρέστι και να έρθετε στο Ιάσιο οδικώς.

Τα ξενοδοχεία είναι οικονομικά, όπως σε όλη τη Ρουμανία. Εγώ έμεινα στο αριστοκρατικό Casa de Oaspeți Sfântul Nicolae το οποίο και προτείνω ανεπιφύλακτα για την εξαιρετική τοποθεσία του -δίπλα στην Όπερα- και για το πλούσιο πρωινό του που απόλαυσα στην τεράστια μοναστηριακού τύπου τραπεζαρία του.