Ο Βαρόνος Heini Thyssen-Bornemisza ήταν ένας από τους σημαντικότερους συλλέκτες έργων τέχνης στον κόσμο. Ολλανδός στην καταγωγή και κληρονόμος μιας οικονομικής αυτοκρατορίας, που βασίζονταν στη ναυτιλία, το εμπόριο χάλυβα και την βαριά βιομηχανία, έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην Ισπανία όπου και αφοσιώθηκε στην τέχνη, γιατί εκτός από τις οικογενειακές επιχειρήσεις κληρονόμησε από τον πατέρα του το μικρόβιο του συλλέκτη και μια αμύθητη συλλογή τέχνης, που ο ίδιος πολλαπλασίασε με γοργούς ρυθμούς.

Το 1985 παντρεύεται για πέμπτη φορά την μις Ισπανία 1961, Carmen Cervera, φανατική επίσης συλλέκτρια, η οποία τον πείθει να παραχωρήσει την συλλογή του στο Ισπανικό κράτος και να την στεγάσει σε ένα μουσείο στο κέντρο της Μαδρίτης. Πράγματι το περίφημο μουσείο Thyssen-Bornemisza εγκαινιάζεται το 1992 σε ένα νεοκλασσικό  αρχοντικό και σήμερα αποτελεί μαζί με το Prado και το Museo Reina Sofia ένα χρυσό τρίγωνο τέχνης στην Ισπανική πρωτεύουσα.

 Οι συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν πληθώρα έργων τέχνης όλων των εποχών. Από Ιταλικούς αναγεννησιακούς πίνακες του 14ου και 15ου αιώνα, έως διάσημα έργα Φλαμανδών καλλιτεχνών και Γάλλων ιμπρεσιονιστών. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει, μεταξύ των άλλων, μια σειρά από αξιολογότατα έργα των Τιτσιάνο, Καραβάτζιο, Ρούμπενς, Ρέμπραντ, Βαν Γκογκ, Μονέ, Πικάσο, να παρακολουθήσει διαλέξεις για την ιστορία της τέχνης ή απλά να αγοράσει κάποιο καλόγουστο αναμνηστικό από το εντυπωσιακό πωλητήριο του ισογείου.

http://www.museothyssen.org/en/thyssen/home