Το Ρεσίφε, η πρωτεύουσα του θρυλικού Περναμπούκο, στρατηγικά χτισμένη στη συμβολή των ποταμών Καπιμπαρίμπε και Μπεμπερίμπε με τον Ατλαντικό, αποτελεί το σημαντικότερο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της Βορειοανατολικής Βραζιλίας. Πρωτοαποικήθηκε από τους Πορτογάλους τον 16ο αιώνα, στη συνέχεια κατακτήθηκε από τους Ολλανδούς και από τα μέσα του 17ου αιώνα έως και τις αρχές του 19ου, χάρη στο ζαχαροκάλαμο και το εμπόριο του, φτάνει στον κολοφώνα της δόξας του και γίνεται από τις πιο κοσμοπολίτικες πόλεις στον κόσμο.

Σήμερα, το Ρεσίφε είναι μια χαρακτηριστική, σύγχρονη πόλη της Βραζιλίας, γεμάτη ουρανοξύστες, καλές γειτονιές αλλά και θλιβερές φαβέλες. Λιγοστά σημάδια της παλιάς ακμής, εκκλησίες και  κυβερνητικά κτίρια, υπάρχουν στο ιστορικό κέντρο, αλλά η καρδιά της πόλης χτυπάει αλλού. Σήμα κατατεθέν της είναι η παραλία του Boa Viagem, μια από τις μεγαλύτερες αστικές παραλίες του κόσμου, το παλκοσένικο του Ρεσίφε.

Ένα τέταρτο μακριά από το κέντρο και μισάωρο από τις φαβέλες του βορά, ξεδιπλώνεται μια υπέροχη παραλία γεμάτη ζωή. Χαμίνια παίζουν μπάλα, αυτοσχέδιες μουσικές μπάντες σκορπίζουν κέφι, μικρέμποροι στήνουν πολύχρωμα τσαντήρια κι ο κόσμος απολαμβάνει, κάνοντας γυμναστική, μπάνιο και ηλιοθεραπεία. Διαλέγεις την ομπρέλα σου και παρέλαση μπροστά σου περνούν οι μικροπωλητές με μπύρες, χυμούς καϊπιρίνιες μέχρι ψημένα ψάρια και λουκάνικα. Κι αν χορτασμένος βαρεθείς, σηκώνεσαι και χαζεύεις στα τσαντήρια ρούχα, κοσμήματα, μαγιό. Το μόνο που δεν μπορείς να ευχαριστηθείς σε αυτή την υπέροχη παραλία είναι το μπάνιο. Η θάλασσα είναι σκούρα, γεμάτη κύματα και κάθε λίγα μέτρα τεράστιες πινακίδες προειδοποιούν «Κίνδυνος, περιοχή επίθεσης από καρχαρίες».

Extra tip. Δυο δρόμους από την παραλία βρίσκεται η καλύτερη ίσως churrascaria του Ρεσίφε. Ο χώρος είναι εντυπωσιακός, το σέρβις άψογο και το κρέας καταπληκτικό.