Εδώ που ο Luc Besson γύρισε το Απέραντο Γαλάζιο, εδώ που τα καραφάκια της ψημένης χτυπάνε μελωδικά πάνω στα τσίγκινα τραπεζάκια στο Γιασεμί, εδώ που οι μουσικές του Que ξεχύνονται στη θάλασσα και οι μοναχές στη Χοζοβιώτισσα φτιάχνουν τσίπουρο με θέα στη θάλασσα, εδώ η μαγεία της Αμοργού παρασύρει τον επισκέπτη σε ένα ανέμελο όσο και ανεπανάληπτο καλοκαίρι.

Λογικά, το πλοίο σου θα δέσει στα Κατάπολα. Για μένα, όλα αρχίζουν και τελειώνουν στην Αιγιάλη. Εδώ θα βρείτε το πιο διάσημο camping του νησιού, εδώ και το Que, το θρυλικό beach bar, εδώ η τεράστια αμμουδιά. Από την Αιγιάλη ξεκινούν σημαδεμένες πεζοπορικές διαδρομές που “αγκαλιάζουν” το νησί – η απλή φτάνει μέχρι το χωριό Θολάρια που “κοιτάει” την Αιγιάλη από ψηλά -για τους πιο τολμηρούς, η μακρύτερη φτάνει ως τη Χώρα.

Είπα Χώρα και θυμήθηκα: η Αμοργός διαθέτει μια από τις πιο όμορφες κυκλαδίτικες χώρες. Κατάλευκη, κομψή, ανεμοδαρμένη, με στενά σοκάκια γεμάτα εκπλήξεις: ένα γλυκοπωλείο, μπουκαμβίλιες να γέρνουν πάνω από μια πόρτα, παλιοί ανεμόμυλοι, καμπαναριά, ένα πεζούλι με θέα στο νησί.

Το.. αστέρι της Αμοργού είναι η μονή της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας, “κουρνιασμένη” σαν αετοφωλιά πάνω στον κάθετο βράχο, απολύτως επιβλητική όπως δεσπόζει κατάλευκη πάνω από την παραλία της Αγ. Άννας. Τριακόσια σκαλιά σας χωρίζουν – αξίζουν όμως τον κόπο. Ακριβώς κάτω από την μονή βρίσκεται παραλία της Αγίας Άννας, με τα γαλήνια, καταγάλανα νερά, ενώ και η πεντακάθαρη παραλία του Μούρου δε θα σας απογοητεύσει. Τέλος υπάρχει και η βοτσαλωτή παραλία του Αγ. Παύλου – από δω θα πάρετε και το καραβάκι για το νησάκι Νικουριά απέναντι.

Διαμονή.. πολλών αστέρων στο Aigialis Hotel & Spa, έστω και μόνο για την επίσκεψη στο Spa “Λάλον Ύδωρ” ή στα απλά αλλά κομψά και φιλόξενα δωμάτια του Ilias Pension στη Χώρα.

Tip: Τόσο για τη γεύση, όσο και για την ατμόσφαιρα, γλυκό στο γλυκοπωλείο Καλλιστώ στη Χώρα.