Στα όρια μεταξύ του πρώην Ανατολικού και δυτικού Βερολίνου, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το πολύβουο και τουριστικό Check Point Charlie,  βρίσκεται η Niederkirchnerstrasse, μια οδός με ξεχωριστή σημασία για την ιστορία της πόλης. Ονομάστηκε έτσι μετά τον πόλεμο, από τους Ανατολικούς, προς τιμή της Κάτια Νιντερκίχνερ, μιας κομμουνίστριας ηρωίδας της Γερμανικής αντίστασης, ενάντια στο Εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς. Πριν τον πόλεμο όμως, η σημερινή Niederkirchnerstrasse, ονομάζονταν Πρινς Άλμπρεχτ Στράσσε και σε αυτή χτυπούσε η καρδιά του Ναζιστικού Βερολίνου.

Από το 1933 μέχρι την πτώση του καθεστώτος το 1945, η παλιά Βιομηχανική Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών, που βρίσκονταν στο νούμερο 8 της Πρινς Άλμπρεχτ Στρασσε, μετατράπηκε σε έδρα της μυστικής αστυνομίας της χώρας, της διαβόητης Γκεστάπο και στους χώρους της βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν εκατοντάδες πολιτικοί αντίπαλοι των Ναζί. Την ίδια ακριβώς τύχη είχε και το πολυτελές ξενοδοχείο Prinz Albrecht, που βρίσκονταν ακριβώς απέναντι, στο νούμερο 9. Αυτό στέγαζε τις υπηρεσίες ασφαλείας του Τρίτου Ράιχ και την διοίκηση των SS.

Το μέρος βέβαια σήμερα δεν έχει καμιά σχέση με το τότε. Οι βομβαρδισμοί των συμμάχων κατέστρεψαν ολοσχερώς τα άλλοτε μεγαλόπρεπα κτίρια και το μόνο που θυμίζει την πάλαι ποτέ έδρα της Γκεστάπο, είναι τα υπόγεια που τυχαία ανακαλύφθηκαν το 1987. Μέχρι το 1989 άλλωστε, την Niederkirchnerstrasse διέσχιζε το τείχος και η περιοχή γύρω από αυτή ήταν νεκρή ζώνη.

Extra tip. Σε αυτό τον ιστορικό χώρο, το 2011, άνοιξε τις πύλες του ένα μουσείο, αφιερωμένο στην εποχή της Ναζιστικής θηριωδίας. Με εκατοντάδες συγκλονιστικές φωτογραφίες και ιστορικά ντοκουμέντα, παρουσιάζεται η άνοδος και η πτώση του Ναζισμού, οι διώξεις και οι εκκαθαρίσεις των εχθρών του καθεστώτος και τέλος η εθνική αντίσταση  των λαών της Ευρώπης ενάντια στη βαρβαρότητα και τον φασισμό.

http://www.topographie.de/en/