Κάθε χρόνο, πάνω από ενάμιση εκατομμύριο τουρίστες επισκέπτονται την μυθική Τζαϊπούρ, την πρωτεύουσα του Ρατζαστάν, ενός από τα ωραιότερα κρατίδια της αχανούς Ινδίας. Οι περισσότεροι από αυτούς, περιορίζονται σε βόλτες στα πολύβουα παζάρια της πόλης και σε μια γρήγορη επίσκεψη του Φόρτ Άμπερ, το εντυπωσιακό φρούριο, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές ατραξιόν της περιοχής και βρίσκεται μόλις έντεκα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη.

Ελάχιστοι όμως είναι εκείνοι που γνωρίζουν, ότι περίπου στα μισά αυτής της διαδρομής, στο μέσον της υπέροχης λίμνης Σαγκάρ, βρίσκεται ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά του Ρατζαστάν, το Τζαλ Μαχάλ. Πρόκειται για ένα ονειρικό παλάτι, που χτίστηκε τον 18ο αιώνα, αποκλειστικά και μόνο για την ευχαρίστηση και διασκέδαση του τοπικού άρχοντα του Ρατζαστάν, του μαχαραγιά Jai Sing. Το υπέροχο αυτό παλάτι μέχρι το 2005 ρήμαζε, βουλιαγμένο κυριολεκτικά μέσα στα μολυσμένα νερά της λίμνης. Τότε όμως τέθηκε σε εφαρμογή ένα πρωτοποριακό σχέδιο διάσωσής του, που ολοκληρώθηκε μόλις τον περασμένο χειμώνα. Το παλάτι ανακαινίσθηκε εκ βάθρων, αλλά η πραγματικά συγκλονιστική αλλαγή είναι αυτή που έγινε στην λίμνη. Οι χιλιάδες αποχετεύσεις που καθημερινά την ρύπαιναν εξαφανίστηκαν, δύο εκατομμύρια τόνοι τοξικής λάσπης ανασύρθηκαν από τον βυθό της, με αποτέλεσμα το βάθος της να αυξηθεί κατά ένα ολόκληρο μέτρο και ένα υπερσύγχρονο σύστημα επεξεργασίας του νερού εγκαταστάθηκε, με αποτέλεσμα η τοπική χλωρίδα και πανίδα, που είχε εξαφανιστεί, να αναπτυχθεί εκ νέου, δημιουργώντας έναν εντυπωσιακό υγροβιότοπο. Σήμερα λοιπόν, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να φτάσει με παραδοσιακές βάρκες μέχρι το παλάτι, να περιηγηθεί στις αίθουσες του και να απολαύσει την απαράμιλλη θέα του υπέροχου τοπίου.

Extra tip. Το Samode Haveli είναι ένα υπέροχο ξενοδοχείο που στεγάζεται στα πρώην διαμερίσματα της βασιλικής οικογένειας του Ρατζαστάν. Τα τριάντα εννέα δωμάτια του είναι διακοσμημένα με γούστο, σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις και έχουν καταπληκτική θέα προς την όμορφη πισίνα και τους εξαιρετικούς κήπους. Αν σε όλα αυτά, προσθέσετε το κεντρικότατο location και τις λογικές τιμές, τότε δίκαια το Samode Haveli αποτελεί μια από της top επιλογές διαμονής στην Τζαϊπούρ.

https://www.booking.com/hotel/in/samode-haveli.el.html?aid=317904