Ιος 2015 - Δυνατό rock στις Κυκλάδες

vlasis18

Member
Μηνύματα
27
Likes
82
Συνεχίζοντας την …παράδοση να γράφω τις εντυπώσεις μου από τα ταξίδια αμέσως μετά την επιστροφή μου από αυτά, αφού οι εικόνες και οι εντυπώσεις είναι νωπές και άρα πιό κοντά στην πραγματικότητα (την δική μου φυσικά), σκέφτηκα να παραθέσω πληροφορίες και εντυπώσεις από την Ιο.

Το νησί έχει κρατήσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και την προσωπικότητα του αφού αποτελεί σαφώς πιο rock προορισμό σε σχέση με την διάσημη και κοσμοπολίτισσα γειτόνισσα (Σαντορίνη). Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι και το φρενάρισμα της ανεξέλεγκτης δόμησης που παρατηρείται σε άλλα Κυκλαδονήσια.

ΔΙΑΜΟΝΗ: Επιλογές για διαμονή όπως θα διαπιστώσετε υπάρχουν για κάθε βαλάντιο. Εγώ διάλεξα το ξενοδοχείο Holidays in Ios στον Μυλοπότα (55 ευρώ το δίκλινο χωρίς πρωινό) και έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος από την διαμονή και την φιλοξενία των ιδιοκτητών. Οσον αφορά την επιλογή της διαμονής αυτή θα εξαρτηθεί σαφώς από τον …σκοπό της επίσκεψης σας. Και εξηγούμαι: Η Χώρα είναι η επιλογή για την νυκτερινή διασκέδαση με τα πολλά μπαράκια και τους πολλούς μεθυσμένους τουρίστες που κυκλοφορούν με ένα μπουκάλι στο χέρι και πιθανόν, κυρίως τις μεταμεσονύκτιες ώρες, να δημιουργήσουν και προβλήματα με πειράγματα σε κοπελιές κλπ. Εάν αντιθέτως ο σκοπός της επίσκεψης είναι κυρίως η χαλάρωση, το μπάνιο και η φυγή από την ρουτίνα της πόλης, ο Μυλοπότας κατά κύριο λόγο πρέπει να είναι η επιλογή σας. Γι αυτούς που θέλουν να ..μονάσουν υπάρχουν ενοικιαζόμενα στο Μαγγανάρι, στην Αγ. Θεοδότη και στην Ψάθη.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ: Το μεταφορικό μέσο είναι απαραίτητο γι αυτούς που θέλουν να επιλέγουν το που και το πότε. Εναλλακτικά η μετακίνηση με τα τοπικά λεωφορεία είναι αρκετά εξυπηρετική μιας και υπάρχουν τακτικότατα δρομολόγια για τις βασικές παραλίες (αυτές στις οποίες έχει άσφαλτο ο δρόμος ). Το βασικό οδικό δίκτυο θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς λίαν ικανοποιητικό με δρόμους σε σχεδόν άριστη κατάσταση. Η απόσταση ανάμεσα στα δύο πολυσύχναστα μέρη του νησιού (Χώρα – Μυλοπότας) είναι μικρή, 3-3,5 χιλιόμετρα. Μπορεί να καταντήσω γραφικός, αλλά να φοράτε ζώνη γιατί κυκλοφορούν αρκετοί ξένοι τουρίστες με μηχανάκια – γουρούνες κλπ. στους οποίους τα γραφεία δεν ζητούν δίπλωμα για την ενοικίαση και αυτοί το βλέπουν σαν παιχνίδι που μπορεί να γίνει δυστυχώς επικίνδυνο και για τους άλλους.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ: Ο Μυλοπότας είναι η μεγαλύτερη, η πιο οργανωμένη και η πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού. Είναι αρκετά μεγάλη ούτως ώστε να μην νιώθεις ότι θα ακουμπήσεις την πετσέτα του διπλανού, έχει ομπρέλες με διάφορες τιμές που φθάνουν ακόμα και στα 30 ευρώ (!!) και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς από μαγαζιά (φούρνο – πρακτορείο εφημερίδων – μπαράκια – καφετέριες – ταβέρνες). Προς το τέλος της παραλίας υπάρχει το Far Out που μοιάζει με σκηνικό Super Paradise Μυκόνου με δυνατή μουσική, ποτά κλπ. Επίσης υπάρχουν και σχολές για θαλάσσια σπορ με σκάφη τα οποία μπορούν να σας μεταφέρουν σε παραλίες μη προσβάσιμες από την στεριά και να σας παραλάβουν μετά από συμφωνημένο χρονικό διαστημα.

Το Μαγγανάρι βρίσκεται στο νοτιότερο κόλπο του νησιού που βλέπει την Σαντορίνη και δεν το πιάνουν οι αέρηδες. Αποτελείται από 4 παραλίες εκ των οποίων οι δύο ανατολικές έχουν ομπρέλες και ταβέρνες και οι δύο μικρές δυτικές χρειάζονται 3-5 λεπτά περπάτημα και είναι πιο απομονωμένες. Ο κεντρικός δρόμος λίγο πριν φθάσει κανείς στην παραλία χωρίζεται στα δύο και ευθεία πηγαίνει στην ανατολικότερη και πιο μικρή παραλία με λίγο πιο βαθειά νερά και μία ταβέρνα, ενώ αριστερά συνεχίζει για την κεντρικότερη και πιο μεγάλη παραλία με ρηχά νερά και δύο ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και στις δύο πιο μικρές απομονωμένες. Σε αυτή την μεγάλη παραλία έτυχε να δω πρώτη φορά φώκια (σε φυσικό περιβάλλον και όχι αιχμαλωσία) η οποία βγήκε στην παραλία να λιαστεί και να κοιμηθεί και έγινε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για μικρούς και μεγάλους.

Η Αγία Θεοδότη είναι παραλία που βλέπει ανατολικά στην Ηρακλειά, την πιάνουν πιο συχνά οι βοριάδες και από την μέση και αριστερα έχει πέτρες στην θάλασσα οπότε σχεδόν όλοι προτιμούν το υπολοιπο μισό. Εχει μια μεγάλη συστάδα από αρμυρίκια στο τέλος του δρόμου και εκεί μπορείτε να αφήσετε το όχημα σας στη σκιά. Οι ομπρέλες έχουν μαζί με τις δύο ξαπλώστρες 6 ευρώ, ενώ για σνάκ λίγο πριν να τελειώσει η άσφαλτος και να φτάσει κανείς στην παραλία υπάρχει καφετέρια με πισίνα που παίρνει κανείς τηλ. και φέρνει ότι χρειάζεστε. Εναλλακτικά υπάρχει καντίνα στο άλλο άκρο της παραλίας στην οποία πρέπει να πάτε με τα πόδια.

Η Ψάθη είναι παραλία που βλέπει και αυτή ανατολικά, την πιάνουν κατά κανόνα οι βοριάδες, έχει καλό ασφαλτοστρωμένο δρόμο, ομπρέλες χωρίς ξαπλώστρες στις οποίες δεν πληρώνει κανείς, ενοικιαζόμενα δωμάτια και μια ταβέρνα στα 200 μέτρα από την παραλία. Δεν με ενθουσίασε καθόλου ( η αλήθεια είναι βέβαια ότι και τις δύο φορές που αποπειράθηκα να πάω είχε αέρα και κύμα).

Η Κουμπάρα (όχι η δικιά μου) είναι παραλία που βλέπει δυτικά στην Σίκινο, φθάνει κανείς από τον Γιαλό (λιμάνι), είναι μικρή και οι λίγες ομπρέλες – ξαπλώστρες που έχει είναι κατά κανόνα κατειλημμένες αν φτάσει κανείς μετά τις 12.00 . Πολύ καλή παραλία. Εχει την ομώνυμη ταβέρνα – καφέ η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες των λουόμενων. Η παραλία του λιμανιού δεν νομίζω πως συνιστάται για μπάνιο, αν σκεφτεί κανείς το πόσα πλοία έρχονται καθημερινά.

Αφησα τελευταίες τις δύο παραλίες στις οποίες μπορεί να φτάσει κανείς μόνο με τζιπ, που είναι ο Κάλαμος και οι Πλάκες. Μη διανοηθείτε να πλησιάσετε με συμβατικό αυτοκίνητο, ειδικά αν είναι δικό σας, γιατί θα κλάψετε. Είναι οι δύο ερημικές παραλίες που το θέαμα και η ησυχία σε αποζημιώνουν με το παραπάνω. Τον Κάλαμο τον πιάνουν κι αυτόν λίγο οι βοριάδες αλλά τις Πλάκες που βλέπουν προς νότο δεν επηρεάζονται καθόλου. Ψιλό βοτσαλάκι που δεν κολλάει στο δέρμα, νερά κρυστάλλινα, γενικά μια μαγεία και μισή! Φυσικά μην ξεχάσετε να πάρετε νερό, φρούτα, κολατσιό γιατί εκεί δεν υπάρχει τίποτε άλλο από εσάς και την φύση. Τολμήστε το και θα με θυμηθείτε…

Η Κολιτσάνη είναι μια υπέροχη (όπως μου είπαν γιατί δεν πήγα) παραλία στην οποία φθάνει δρόμος που ξεκινάει από την Χώρα πίσω από την discoScorpio, και χρειάζεται 5-10 λεπτά περπάτημα από το σημείο που αφήνει κανείς το όχημα του. Να σημειωθεί ότι την προτιμούν γυμνιστές και είναι ανοργάνωτη.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Η Χώρα με τα στενά και σκεπαστά σοκάκια της, τα πολύχρωμα φωτάκια στα μαγαζάκια είναι από μόνη της ένα αξιοθέατο. Η επίσκεψη στα 3 εκκλησάκια στην κορυφή του λόφου σε ώρες που δεν καίει ό ήλιος θα σας αποζημιώσει. Να σημειώσω ότι τις πολύ πρωινές ώρες τα εκκλησάκια αυτά μπορεί να έχουν μεθυσμένους τουρίστες που κάθονται εκεί ώσπου να βαρεθούν και να πάνε για ύπνο. Το μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη στην αρχή του δρόμου για τον Κάλαμο είναι ενδιαφέρον. Τέλος ο υποτιθέμενος τάφος του Ομήρου στα βόρεια του νησιού (φθάνει άσφαλτος ως εδώ) στην κατεύθυνση προς την παραλία Πλακωτός είναι επίσης ένα σημείο που αξίζει την επίσκεψη σας.

ΦΑΓΗΤΟ: Τα πρωινά αξίζει μια βόλτα στον Γιαλό για επίσκεψη στον μεγάλο φουρνο του λιμανιού που έχει πάντα φρεσκοψημένα τα πάντα και πολύ καλής ποιότητας, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης. Ποτέ δεν θα τον βρείτε άδειο από κόσμο, αφού τον έχουν μάθει άπαντες. Εχει βέβαια ένα μεγάλο μειονέκτημα ---> είναι γεμάτος με φανέλες παικτών του Παναθηναϊκού....Στην Χώρα θα ξεκινήσω από αυτό που εμείς οι Ελληνες θα χαρακτηρίζαμε value for money…. Αναφέρομαι στην ταβέρνα TheNest με υπέροχο, επαναλαμβάνω υπέροχο μαγειρευτό φαγητό με πρώτες ύλες δικές τους και τιμές λογικότατες. Εχει τόσο πολύ κόσμο κυρίως το βράδυ που θα χρειαστεί να περιμένετε για να βρείτε τραπέζι, εκτός αν τηλεφωνήσετε για κράτηση. Το προσωπικό χαμογελαστό και εξυπηρετικό, παρά την πολύ δουλειά. Ως συνήθως το ανακάλυψα το τελευταίο βράδυ, δυστυχώς. Μια άλλη αξιόλογη επιλογή είναι το εστιατόριο Ammos με θαλασσινά και μαγειρευτά. Εχει μια ταράτσα με υπέροχη θέα, στην οποία όμως χρειάζεστε μπουφάν τις βραδιές που φυσάει. Σαφώς πιο ρομαντική ατμόσφαιρα. Στην Κουμπάρα, η ομώνυμη ταβέρνα στο τέλος του δρόμου προσφέρεται για πολύ καλό φαγητό και είναι προσεγμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια (ντεκόρ, μουσική, τουαλέτες κλπ). Προτιμήστε και εδώ θαλασσινά και ζυμαρικά.

Στον δρόμο που βγαίνει από την Χώρα και πηγαίνει προς Αγ. Θεοδότη υπάρχει η ταβένα – ψησταριά Βιλαέτι. Εδώ υπάρχει ξυλόφουρνος αλλά και σούβλα με κοντοσούβλι. Μεγάλες μερίδες, καλή ποιότητα φαγητού με μια μικρή ένσταση στις ποσότητες των μυρωδικών που προστίθενται στα κρέατα που μπαίνουν στον ξυλόφουρνο. Στην περιοχή Κουλιδάς (στρίβετε αριστερά στην κατεύθυνση προς Πλακωτό εκεί που διχάζεται ο κεντρικός δρόμος που βγαίνει από την Χώρα προς τις παραλίες και μετά θα δείτε την ταμπέλα για την ταβέρνα στα 150 μέτρα) με ανηφορικό χωματόδρομο στο τελευταίο χλμ υπάρχει η ταβένα Unique που την διαχειρίζονται δύο νέοι άνθρωποι. Φαγητά με βάση παραδοσιακές συνταγές, νοστιμότατα και με ολίγη δόση μοντερνισμού. Πέραν της άριστης εντύπωσης για το φαγητό, το επιπλέον της συγκεκριμένης ταβέρνας είναι η θέα. Ρωτήστε και τους ντόπιους, αξίζει να πάτε. Να σημειώσω ότι τις καθημερινές ανοίγει στις 16.00 και την Κυριακή στις 14.00. Το φαγητό σε ταβέρνα στο Μαγγανάρι δεν με ενθουσίασε. Αφησα για το τέλος το μπαρ-εστιατόριο Pathos στην περιοχή της Κουμπάρας (όλοι το ξέρουν) που πρέπει να επισκεφθείτε για να δείτε είτε πίνοντας ποτό είτε για το δείπνο σας, το ηλιοβασίλεμα. Η απόλυτη χλιδή με προχωρημένο design και παρ όλα αυτά προσγειωμένες τιμές. Μετά ελάτε να συζητήσουμε για συγκρίσεις με ηλιοβασιλέματα σε …παρακείμενα νησιά (καρφάρα).

Να σημειώσω ότι η εκδρομή μου ήταν 5νθήμερη (από 26 ως 30 Αυγούστου) και παραθέτω μόνο αυτά που πρόλαβα να κάνω και να δω.

Απολογιστικά, έμεινα με τις καλύτερες εντυπώσεις και νομίζω πως αξίζει σαν νησί και από πλευράς φυσικής ομορφιάς αλλά και από πλευράς κόστους.

Εύχομαι σε όλους και όλες να το επισκεφθείτε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη (ή ξανακάντε το!).
 
Last edited:
Μηνύματα
4
Likes
4
Καλησπερα,για την ακριβεια πηγες για 4 μερες...και προλαβες και εκανες τοσα πραγματα??πραγματικα μπραβο...η Ιος ειναι προσωπικος αγαπημενος προορισμος,εχει κατι η αυρα του νησιου και μονο αν εχει παει καποιος το καταλαβαινει...εγω πηγα πρωτη φορα το '14 και δευτερη την αμεσως επομενη χρονια και ανυπομονω να ξαναπαω συντομα!!
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.190
Μηνύματα
883.398
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom