Μάλτα Η μεσογειακή Diva και τα καλά κρυμμένα μυστικά της

eros

Member
Μηνύματα
8
Likes
45
Αγαπητοί ταξιδιώτες σας παραθέτω το ταξιδιωτικό μου άρθρο για τη Μάλτα.
Για περισσότερα special travel tips και ταξιδιωτικές φωτογραφίες θα με βρείτε στο travel blog μου (http://travellerdreamer.webnode.gr/) και φυσικά αν ακολουθείτε τον ταξιδιώτη σε pocket-size...Τhaninio (https://www.instagram.com/thaninio_travellerdreamer/)








Η Μάλτα είναι σαν το ουράνιο τόξο...πλημμυρισμένη με χρώμα και φως από όποια γωνία κι αν σταθείς να την παρατηρήσεις. Η χωμάτινη χρυσαφί μαλτεζόπετρα, που θα συναντήσεις σε όλα τα κτήρια της, δίνει μια αραβική απόχρωση στο τοπίο στην οποία διακριτικά αντιστέκονται τα άλλοτε κόκκινα και μπορντό κι άλλοτε κίτρινα, πράσινα και θαλασσί παραδοσιακά κλειστά μαλτέζικα μπαλκόνια και παράθυρα. Πολύ γρήγορα όμως θα καταλάβεις το έντονο μεσογειακό της στοιχείο, χαζεύοντας το απέραντο γαλάζιο αρχιπέλαγος της κι άλλα τέτοια ωραία και ρομαντικά που ναι ξέρω δεν είναι η ώρα τους ακόμα...

Το μικρό αυτό νησιωτικό κράτος, θέλησαν πολλοί να κατακτήσουν - και τα κατάφεραν - γι αυτό και η Μάλτα είναι μια χώρα χωρίς ταυτότητα κι αυτή είναι η γοητεία της. Άραβες, Ρωμαίοι, Ισπανοί, Βρετανοί, Ιππότες, Καρχηδόνιοι και πολλοί ακόμη την πολιόρκησαν κι άφησαν τα αποτυπώματα τους χαρίζοντας της το ωραιότερο δώρο...την έκαναν μια πολυπολιτισμική Diva. Ε λοιπόν στη Μάλτα θα δείς παλάτια, φρούρια κι αρχιτεκτονική που παραπέμπει σε Μαρόκο και Σαουδική Αραβία, θα φας τις νοστιμότερες μακαρονάδες απο Ιταλούς που μετοίκησαν εδώ και θα σου πάρει λίγο χρόνο παραπάνω να συνειδητοποιήσεις πως δεν είσαι στο Λονδίνο, καθώς η οδήγηση γίνεται στα αριστερά (Look Left), κουσούρι που τους άφησαν οι Βρετανοί μαζί με τους κλασσικούς κόκκινους τηλεφωνικούς θαλάμους.




Δεν είναι τυχαίο πως εδώ γυρίστηκαν blockbuster ταινίες όπως ''Τροία'', ''Μονομάχος'', ''Κώδικας Da Vinci'', ''Aλέξανδρος'', ''Το Εξπρές του Μεσονυχτίου'' και δεκάδες ακόμη παραγωγές που δικαιολογούν την αίσθηση του deja vu, πως κάπου τα έχεις ξαναδεί όλα αυτά. Μη βιαστείς όμως να βγάλεις συμπεράσματα καθώς αυτή η χώρα σου θυμίζει τα πάντα αλλά και τίποτα ταυτόχρονα κι έχω όλο το υλικό για να στο αποδείξω. Ακολούθησε με...




    • Valletta
Αν σου αρέσει να γνωρίζεις μια άγνωστη πόλη περπατώντας και εξερευνώντας χωρίς τουριστικούς χάρτες και gps τότε ετοιμάσου να ανεβάσεις παλμούς και να λιώσεις σόλες με διάθεση ''lost in the town''. Φόρα τα πιο άνετα και στυλάτα ρούχα σου γιατί τα κλικ της φωτογραφικής σου θα πάρουν φωτιά εδώ! Η κοσμοπολίτισσα πρωτεύσουσα της Μάλτας είναι τόσο μυστικοπαθής που θα σου αποκαλύπτεται σταδιακά αλλά ο,τι σου δώσει θα στο δώσει απλόχερα γιατί είναι ''κιμπάρισσα''. Δεν έχει κάτι να ζηλέψει απο πολυδιαφημισμένες ευρωπαικές πόλεις όπως η Βουδαπέστη, η Ζυρίχη, η Μπρατισλάβα, η Φρανκφούρτη, η Σόφια και πολλές άλλες τις οποίες απομυθοποίησα όταν συστηθήκαμε με τη Βαλέτα....ναι καταλαβαίνω πως δεν σε πείθω ακόμη κι όμως σκέψου ότι είναι αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω σε χερσόνησσο που αγκαλιάζει το αρχιπέλαγος κι από τις τρείς πλευρές της πράγμα που σημαίνει πως είτε κοιτάξεις αριστερά, είτε δεξιά είτε κεντρικά θα δείς παντού ορίζοντα το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας...δεν το συναντάς και συχνά!




Aν δεν βαριέσαι τα κάστρα κάνε μια γρήγορη στάση στο ασφυκτικά γεμάτο απο κόσμο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου κι αν είσαι τυχερός και φτάσεις Πάσχα τότε οπωσδήποτε θα πάς Μ. Παρασκεύη (δωρεάν είσοδος μόνο γι αυτή τη μέρα) στον Καθεδρικό ναό του Αγ. Ιωάννη. Εκλεπτυσμένη αρχιτεκτονική, τοίχοι γεμάτοι σκαλισμένα λουλούδια, τοιχογραφίες αποτυπωμένες με την τεχνική της ψευδαίσθησης και μαρμάρινο πάτωμα το οποίο είναι παράλληλα και κοιμητήριο 400 Ιπποτών (so creepy)!

Κι αφού χορτάσεις βόλτες, φωτογραφίες και περιηγήσεις άσε για το τέλος το καλύτερο. Εκεί λίγο πρίν τη δύση, όταν ο ήλιος θα έχει γλυκάνει πάρε την παρέα σου κι ανέβα στο ψηλότερο μπαλκόνι αυτής της πόλης...στους ''Άνω Κήπους Μπαράκα''. Απο εκεί ψηλά και καθισμένος σ' ενα απο τα πολλά παγκάκια θα απολαύσεις την γαλήνια ομορφιά της Βαλέττα, το πολυσύχναστο λιμάνι της, την καστροπολιτεία της, την μπαροκ αρχιτεκτονική της και θα καθαρίσεις έτσι απο σκέψεις χαζεύοντας τη Μεσόγειο. Σημείωσε πως εδώ ψηλά που βρίσκεσαι κάθε μεσημέρι συγκεντρώνονται τουρίστες για να απαθανατίσουν τον χαιρετιστήριο κανονιοβολισμό ενώ μπορείς να ανέβεις κι απο το Μεγάλο Λιμάνι με τη βοήθεια του minimal διαφανή ανελκυστήρα.


  • Sliema και St. Julian's
Δύο τελείως διαφορετικές πόλεις που απέχουν μερικά χιλιόμετρα μακριά απο την πρωτεύουσα κι ενδείκνυνται για διανυκτέρευση και παραθερισμό. Και κάπου εδώ θέλω την προσοχή σου καθώς δεν θέλω να κάνεις το τραγικό λάθος να μείνεις στο αδιάφορο και μη προσβάσιμο St. Julian's το οποίο προτείνουν οι περισσότεροι λόγω οικονομικών ξενοδοχείων. Αν δεν είσαι 16-19 χρονών ή δεν βιὠνεις μια μετατραυματική ετεροχρονισμένη εφηβεία που το μόνο που σε ολοκληρώνει είναι το φθηνό αλκοολ και οι κραιπάλες λυκειακής πενταήμερης τότε ξέχνα μια για πάντα ετούτη την πόλη. Το St. Julian's τα πρωινά κοιμάται και τα βράδια ζωντανεύει απο τα πολυάριθμα bar, club που είναι γεμάτα μισοτελειωμένους τουρίστες που περιφέρονται σαν ζόμπι στους δρόμους!

Κι απο τα Μάλια της Μάλτας θα σε πάω στην πόλη διαμάντι...τη Sliema. Εδώ είναι το καταλληλότερο μέρος για να μείνεις (μετά τη Βαλέτα που είναι αρκετά ακριβή). Με απόσταση μόλις 7 χιλιόμετρα απο την πρωτεύουσα η Sliema είναι ένα μοντέρνο, τουριστικό παραθαλάσσιο αστικό κέντρο με μια ατελείωτη παραλιακή οδό (ο,τι πρέπει για ποδηλατάδα, ροματζάδα, περπάτημα, joking κτλ) ξενοδοχεία, μαγαζιά, εστιατόρια και γενικά δεν της λείπει τίποτα. Εκεί έκανα και την πρώτη μου βουτιά, στα γαλαζοπράσινα νερά της, με θέα την παλιά και την καινούρια πόλη.


  • Popeye Village
Ναι πολύ καλά διάβασες....καλωσήρθες στο ''Popeye Village''. Κι αν όλα όσα διάβασες και είδες παραπάνω σου θυμίζουν κάτι ήρθε η στιγμή να δείς το απόλυτο outsider που έγινε φαβορί. Το χωριό του Ποπάυ βρίσκεται στην περιοχή Melliena κι είναι ουσιαστικά ένα θεματικό κινηματογραφικό χωριό κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα.
Όπως σου ανέφερα νωρίτερα η Μάλτα είναι μια Diva κι έχει αυτό το κάτι ρε παιδί μου που σαγήνευσε ακόμα και το Hollywood. Στις αρχές λοιπόν του 1980 η Walt Disney Productions και όλο το παρεάκι της κατασκεύασαν αυτό το εντυπωσιακό χωριό με σκηνικά που αντέχουν ακόμα στον χρόνο και σήμερα αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Αν αγαπάς τη φωτογραφία τότε εδώ θα χαρίσεις πολλές vintage εικόνες στο αρχείο σου καθώς όλο το χωριό και τα σπίτια του σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή. Η είσοδος κοστίζει 10€ και περιλαμβάνει βόλτα με ιστιοπλοικό γύρω απο το χωριό, γλυκό κρασί, εισόδους στα σπίτια και δυο εκτυπωμένες φωτογραφίες απο έναν όμηρο-κακόμοιρο φωτογράφο. Επίσης μην χάσετε το low budget show με ''ηθοποιούς'' εποχής που σας προσκαλούν σε χορό ενώ το καλοκαίρι βγάζουν ξαπλώστρες και κολυμπάς στον μικρό κολπίσκο (υπέροχα νερά αλλά προσοχή στις μωβ-τιγρε τσούχτρες).
Η Μάλτα λοιπόν είναι ο απόλυτος ανοιξιάτικος προορισμός για κάθε travellerdreamer που αγαπά τον ήλιο, τη φωτογραφία, τον ρομαντισμό, τη βόλτα και τους θρύλους των Ιπποτών.






Για ακόμα περισσότερες φωτογραφίες, πληροφορίες για πόλεις και περιοχές της Μάλτας αλλά και special travel tips πατάς εδώ: http://travellerdreamer.webnode.gr/l/malta/
 

JoanneKapa

Member
Μηνύματα
185
Likes
1.399
Επόμενο Ταξίδι
Περού - Βολιβία - Χιλή
Ταξίδι-Όνειρο
Γαλλική Πολυνησία
Δηλαδή αν ακυρώσω από St. Julians? είναι τόσο κακό για αφετηρία εξορμήσεων ?
Δεν σκοπεύουμε σε καμία περίπτωση να ..party hard!
 

eros

Member
Μηνύματα
8
Likes
45
Σε καμία περίπτωση μην μείνετε St. Julians...όπως έγραψα και στο άρθρο μου είναι απογοητευτικό τόσο σαν τοποθεσία και αποστάσεις όσο και σαν αισθητική. Sliema είναι υπέροχα και προσβάσιμα. Ωστόσο αν η ακύρωση σας επιφέρει κάποιο κόστος τότε ξανασκεφτείτε το αν κι εγω δεν το προτείνω.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.262
Μηνύματα
885.520
Μέλη
38.942
Νεότερο μέλος
evrhdhkh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom