Τανζανία Τανζανία/σε αποστολή

xena

Member
Μηνύματα
9
Likes
28
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη
Ταξίδι-Όνειρο
Αγία Πετρούπολη
Η επόμενη ημέρα μας βρήκε στο τζιπ, να κάνουμε διαδρομές μέσα σε τροπικά δάση στην ευρύτερη περιοχή της Ιρίνγκα. Στόχος εκείνης της ημέρας, να επισκεφτούμε έναν ασθενή που δεν είχε εμφανιστεί στο ραντεβού του με τον Φρανσίσκο. Είχαμε ρητή εντολή από τον Φρανσίσκο, ότι πρέπει να πάμε να δούμε τι κάνει και γιατί δεν φάνηκε. Διαισθανόταν ότι κάτι σοβαρό συνέβαινε και όλο το πρωί καθώς πίναμε καφέ, γκρίνιαζε να φύγουμε γρήγορα. Αυτός θα έμενε πίσω στο νοσοκομείο να κάνει ιατρείο.

(Αφού έχουμε ανοίξει ένα θέμα, τελικά μη ταξιδιωτικό, να σας δώσω κάποια στοιχεία για αυτόν το γιατρό, μα και για κάθε γιατρό και διοικητικό που πάει σε αποστολή σε απομονωμένα μέρη για αρκετό διάστημα της ζωής του. Πρώτα-πρώτα, δεσμεύονται για διαθεσιμότητα τουλάχιστον έξι μηνών. Αφήνουν πίσω οικογένεια, φίλους, συνήθειες, τη ζωή τους όλη. Ωράριο δεν υπάρχει. Υπάρχει ένα τυπικό ωράριο, αλλά είναι τέτοια η φύση της δουλειάς ώστε τελικά από το πρωί ως το βράδυ ασχολείσαι μόνο με αυτό. Και όσον αφορά τα οικονομικά, ναι, πληρώνονται αλλά πληρώνονται όσα και ένας σχετικά χαμηλόμισθος υπάλληλος. Είναι εθελοντές, αλλά τα έξοδα στη χώρα τους τρέχουν και κάπως πρέπει να καλυφθούν.
Το ουσιαστικό της υπόθεσης λοιπόν, είναι, ότι ο Φρανσίσκο που από το πρωί που ξύπνησε η έννοια του ήταν στον ασθενή που δεν φάνηκε, έπαιρνε ένα μισθό τόσο χαμηλό όσο περίπου και η "γενιά των 700 ευρώ", αντί για "φακελάκια" σε νοσοκομείο. Και το ενδιαφέρον του για τον ασθενή ήταν τόσο μεγάλο, όσο κανενός σχεδόν γιατρού, που έχουμε χρυσοπληρώσει κατά καιρούς όλοι μας.)

Έτσι λοιπόν, μετά από τόση γκρίνια, ξεκινήσαμε να βρούμε το σπίτι του ασθενή. Το τοπίο γύρω μας μαγικό. Off-road διαδρομή πάλι αλλά ευτυχώς μικρότερης διάρκειας. Μαζί μας ήταν ο βοηθός του Φρανσίσκο, μαζί με τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό.

Τελικά φτάσαμε στο χωριό που ήταν το σπίτι του ασθενή. Ήταν ένα μικρό σπιτάκι, χτισμένο με λάσπη, με μια ειδική τεχνική. Για την ακρίβεια ήταν 2 μικρά δωματιάκια, με ξεχωριστές πόρτες, ό,που στο ένα κοιμόταν ο άντρας και στο άλλο η γυναίκα. Δεν κατάλαβα τη λογική, αλλά μου είπαν ότι τα περισσότερα σπίτια ήταν έτσι. Μπήκαμε στο δωματιάκι που ήταν ο ασθενής μας, από τη μικρή πορτούλα στην οποία σκύψαμε. Αλλά και μέσα στεκόμασταν σκυφτά, γιατί ήταν πολύ χαμηλοτάβανο. Αν και οι άνθρωποι γενικά δεν ήταν κοντοί, όλα τα σπιτάκια ήταν χαμηλά. Ηλεκτρικό δεν υπήρχε και έτσι μας πήρε αρκετή ώρα να συνηθίσουμε το σκοτάδι που επικρατούσε στο δωμάτιο. Το μόνο φως έμπαινε από την πόρτα.

Ο ασθενής ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι του. Το κρεβάτι για την ακρίβεια ήταν μία κουβέρτα πάνω στο χώμα. Όλο το δωμάτιο σαν πάτωμα είχε το χώμα. Μόλις είδε το γιατρό (δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομά του) χαμογέλασε και του έκανε νόημα να μας πει να καθήσουμε. Πράγματι καθήσαμε σε κάτι πολύ χαμηλά ξύλινα καρεκλάκια. Όση ώρα μιλούσε με το γιατρό, δίπλα μου άκουγα θόρυβο, αλλά δεν είχα συνηθίσει ακόμα το ημίφως για να δω τι είναι. Όταν τελικά είδα τι ήταν δίπλα μου έπαθα σοκ. Σε ένα "κουτί" ήταν ποντίκια σε μέγεθος σαν ινδικά χοιρίδια. Δεν αντέδρασα για να μην προσβάλω τον ασθενή και επικεντρώθηκα στη συνομιλία του γιατρού με τον ασθενή. Δεν καταλάβαινα τι έλεγαν γιατί μιλούσαν στη γλώσσα τους, αλλά έκανα πως ήμουν αφοσιωμένη στην κουβέντα τους και πως δεν έβλεπα τα ποντίκια. Το αποτέλεσμα ήταν ότι αργότερα μάθαμε, ότι σε όλα τα σπίτια εκτός Μακέτε, είχαν τα ποντίκια στα σπίτια καθότι τα είχαν για φαγητό......(γι'αυτό σε τέτοιες χώρες επιδιώκουμε να τρώμε κρέας που μπορούμε να αναγνωρίσουμε, βλέπε κοτόπουλα).

Όσον αφορά τον ασθενή, ο Φρανσίσκο, φυσικά είχε δίκιο. Είχε υποτροπιάσει και γι'αυτό δεν μπόρεσε να πάει για την αγωγή του. Ευτυχώς, όμως, ο γιατρός μας είπε ότι μάλλον θα το ξεπερνούσε. Είχε μία ιδιαίτερα ευγενική φυσιογνωμία και πολύ καλοσυνάτο βλέμμα. Μας κοιτούσε με ένα βλέμμα, το οποίο δεν μπορώ να περιγράψω στην πραγματικότητα, αλλά ήταν τόσο γλυκό και ευγενικό...Είχε αρκετές πληγές, αλλά πραγματικά δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε και να τον αποχαιρετήσουμε φεύγοντας με φιλικές χειραψίες. Απ'ότι μας είπε ο γιατρός, όταν βγήκαμε από το σπίτι, ο ασθενής μας έδωσε πολλές ευχές και ευχαριστώ. Και ξέρετε πόσο σημαντικές είναι οι ευχές από καρδιάς.

Περιπλανηθήκαμε αρκετά και σε άλλους οικισμούς, όπου ήταν πραγματικά σοκαριστικό να ενημερώνεσαι ότι από όσους κατοίκους έβλεπες, σχεδόν όλοι ήταν φορείς. Όμως το πιο σοκαριστικό ήταν το πόσο πολύ χαμογελούσαν. Πόσα χαμόγελα, Θεέ μου. Και πόση ευγνωμοσύνη. Μα για ποιο πράγμα? Η υγεία είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο. Έτσι δεν είναι?
 

Attachments

LULLU

Member
Μηνύματα
3.517
Likes
7.748
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
στιγμες που θα μεινουν για παντα στη μνημη σου, στιγμες που σε σημαδεψαν, που ριζωθηκαν στο DNA σου και παντα θα τις κουβαλας μαζι σου. Να θεωρησεις το εαυτο σου το πιο τυχερο και πλουσιο ανθρωπο για αυτα που εζησες. Σε ευχαριστω που τα μοιραζεσαι μαζι μας..:D
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
τωρα καταφερα και διαβασα την ιστορια σου ...
μπραβο σου ... με συγκινησες πολυ ...
σου ευχομαι τα καλλιτερα στη ζωη σου ...
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.610
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Xena , Lullu σας ευχαριστώ για όσα μοιράζεστε μαζί μας.
Θα θελα να αφηγηθείτε τις εμπειρίες σας με λεπτομέρειες και για ενα ακόμη λόγο. Υπάρχουν αρκετοί που ενώ γνωρίζουν ή υποπτεύονται το μέγεθος της δυστυχίας που υπάρχει κυρίως στην Αφρική, δυσπιστούν ή προσπαθουν να μηδενίσουν την προσφορά των ΜΚΟ.
 
Μηνύματα
2.487
Likes
3.195
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Καθηλωτική,συγκινητική και μάθημα ζωής για όλους μας ...η ιστορία σου αγαπητή Xena που σίγουρα για να μην προλάβεις να την τελειώσεις βρίσκεσαι κάπου πάλι "επί τώ έργω" και σου αξίζουν συγχαρητήρια γι'αυτό!
Πολλά είναι τα σημεία που μού έκαναν εντύπωση αλλά θα μείνω κυρίως στό παράδειγμα του γιατρού που εξέταζε τους ασθενείς-φορείς ή νοσούντες από AIDS χωρίς να φοράει γάντια,ώστε να σπάσει την προκατάληψη καθώς και στίς τελευταίες σου σειρές που αναφέρεσαι στις ευχές και στα ευχαριστώ που σας έδωσε ο ασθενής που επισκεφθήκατε κατ΄οίκον!Πιστεύω ότι αυτές οι ευχές από αδύναμους ανθρώπους που η ζωή τους στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην δική σας προσπάθεια είναι το καλύτερο δώρο,η καλύτερη ανταμοιβή!
Νάσαι πάντα καλά!
 

Lyda

Member
Μηνύματα
723
Likes
241
Επόμενο Ταξίδι
ΚΑΛΜΥΚΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
xena η ιστορια σου μου ειχε ξεφυγει, πραγματικα την απολαυσα
 

eva kas

Member
Μηνύματα
961
Likes
225
Επόμενο Ταξίδι
οσο πιο μακρια γινεται!
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτικη + Αρκτικη
και μαζι με σενα lyda και γω!και ειμαι πολυ χαρουμενη που καταφερα να την διαβασω.
να'στε καλα παιδια και να συνεχισετε το εργο σας οχι μονο εσυ xena αλλα και τα υπολοιπα παιδια απο το φορυμ που ξερω οτι υπηρετουν με τον καλυτερο τροπο αυτο που ορκιστηκαν!
 

xrysalida

New Member
Μηνύματα
3
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
Κάπου τόσο μακριά ...
Ταξίδι-Όνειρο
ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Απο τις πιο ενδιαφέρουσες αφηγήσεις που έχω διαβάσει... Εμπειρία ζωής!
 

villi

Member
Μηνύματα
1.088
Likes
2.789
Δυστυχώς η υγεία όπως και πολλά άλλα αγαθά είναι προνόμια όσων έχουν χρήματα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.Ως νοσηλέυτρια κι εγώ έχω μάθει να ζω χέρι χέρι με την ασθένεια και η αποστολή που μας διηγήθηκες πραγματικά με καθήλωσε και μου υπενθύμισε τον όρκο μου!
Μπράβο σε σένα,μπράβο σε όλους όσους ασχολούνται με τον συνάνθρωπο που μας έχει ανάγκη,χίλια μπράβο στο γιατρό που μας περιέγραψες γιατί άφησε τις ανέσεις και τα πολλά χρήματα που θα μπορούσε να έχει στη χώρα του κι έσκυψε πάνω από τον φτωχότερο της γης που μόνο φακελάκια δεν μπορεί να του δώσει!Μακάρι να μπορέσω κι εγώ να προσφέρω έστω και το ελάχιστο και να βιώσω μια τέτοια δυνατή εμπειρία και ταυτόχρονα μάθημα ζωής!Να είσαι καλά,να έχεις δύναμη να συνεχίζεις το έργο σου!!!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.195
Μηνύματα
883.529
Μέλη
38.899
Νεότερο μέλος
RDESPOINA

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom