Νέα Υόρκη Χρήσιμος οδηγός για το πως να κινηθείς στη Νέα Υόρκη

StellAnna

Member
Μηνύματα
921
Likes
362
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ταξίδι-Όνειρο
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?
Για να κινηθείς στο Μανχάτταν πρέπει να θυμάσαι μερικές λεπτομέρειες και τότε θα ανακαλύψεις ότι είναι η πιο εύκολη σε μετακίνηση πόλη του κόσμου, στην οποία αποκλείεται ποτέ να χαθείς.

Up Town και Down Town.

Το Μανχάτταν, είπαμε πως ήταν πάλαι ποτέ νησί που εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέγεθός του, από βορρά προς νότο. ΄Οπου και να βρίσκονται οι νεουορκέζοι και θέλουν να πουν πως πάνε βόρεια, λένε ότι πάνε στην Απάνω πόλη, δηλαδή Up Town. Εάν θέλουν να πάνε νότια, πάνε στην Κάτω πόλη, δηλαδή, Down Town. Αυτές οι έννοιες θα σε βοηθήσουν όταν θα θέλεις να κινηθείς, να πάρεις συγκοινωνίες, να βρεις μια διεύθυνση, ένα μουσείο.
Το ενδιάμεσο αυτών των δύο, λέγεται MidTown. Στο ΜΤ βρίσκεται το Rockefeller Center

East Side και West Side.

Το Μανχάτταν περιβάλλεται από δύο ποταμούς. Ανατολικά από τον ΄Ηστ Ρίβερ (East river) και δυτικά από τον γνωστό μας Χάντσον Ρίβερ (Hudson river).

΄Ολες οι περιοχές που βρίσκονται προς την πλευρά του ΄Ηστ Ρίβερ λέγονται ότι βρίσκονται στο ΄Ηστ Σάιντ και εκείνες προς την πλευρά του Χάντσον Ρίβερ, λέγονται ότι βρίσκονται στο Γουέστ Σάιντ.

Το όριο ανάμεσα σε Ήστ και Γουέστ, είναι η 5η Λεωφόρος. Ας σημειωθεί ότι η ΄Ηστ Σάιντ είναι και η πιο ακριβή περιοχή του Μανχάτταν, που κατοικείται από μεγιστάνες, εκατομμυριούχους, καλλιτέχνες και λοιπούς επωνύμους.

Avenues and Streets (Λεωφόροι και δρόμοι)

Το πολεοδομικό σχέδιο του Μανχάτταν, στο μεγαλύτερο μέρος του είναι σαν σκάκι, αποτελούμενο από οριζόντιους και κάθετους δρόμους, που έχουν αντί ονομάτων αριθμούς, ενώ δεν λείπουν και οι ονομασίες.. Η πολεοδομική δομή, αρχίζει να χαλάει όσο πλησιάζει προς την νότια άκρη του νησιού, στην περιοχή που ήταν η παλιά πόλη του Νέου Αμστερνταμ.
Οι Λεωφόροι ξεκινούν από το βόρειο μέρος (Up Town) και καταλήγουν στο νότιο μέρος (Down Town). Επομένως διατρέχουν το μακρύτερο μέρος της πόλης, γι΄ αυτό και λέγονται λεωφόροι, τόσο για το μήκος, όσο και για πλάτος τους.

Η αρίθμηση των λεωφόρων ξεκινά από ανατολικά προς δυτικά, δηλαδή από τον ΄Ηστ ρίβερ, με τον αριθμό 1, δηλαδή 1st Ave και η αρίθμηση ανεβαίνει, τελειώνοντας στον Χάντσον Ρίβερ, με την 12th Ave.

Οι λεωφόροι όμως δεν είναι 12, γιατί παρεμβάλονται κάποιοι, με ονόματα τούτη τη φορά. Πάμε να δούμε
1st Ave, 2nd Ave, 3rd Ave, Lexington Ave, Park Ave, Madison Ave, 5th ave. H 5η Λεωφόρος ακουμπά όλη την ανατολική πλευρά του Σέντραλ Παρκ και συνεχίζει μέχρι κάτω το Γκρίνουιτς Βίλλατζ. 6th Ave, που λέγεται και Avenue of the Americas, 7th Ave. Οι δυο αυτές λεωφόροι είναι και οι μικρότερες, γιατί αρχίζουν από το νότιο άκρο του Σέντραλ Παρκ. 8th Ave, που διατρέχει την δυτική πλευρά του Σέντραλ Παρ. 9th Ave, 10th Ave, 11th Ave, που κατά μήκος του Σέντραλ Παρκ και προς βορρά, συναντώνται, ωςColombus, Amsterdam και West End Ave.,αντίστοιχα. 12th Ave. H 12th Ave ονομάζεται μόνο για λίγο διάστημα έτσι, αφού αποτελεί μέρος της ταχείας κυκλοφορίας οδού που περιτρέχει το νησί κατά μήκος των ποταμών.

Υπάρχει μια ακόμα λεωφόρος, η Broadway Ave. που έρχεται από ψηλά και δυτικά, δηλαδή Up Town και West Side, περνά από το νότιο δυτικό άκρο τους Σέντραλ Πάρκ. Εκεί δημιουργεί το γνωστό Colombus center, προχωρεί διαγώνια τέμνοντας τις λεωφόρους και από την περιοχή περίπου του Γκρίνουιτς Βίλλατζ, γίνεται μια απόλυτη ευθεία, που καταλήγει στο νότιο άκρο του Μανχάτταν, στο Battery Park που είναι οι προβλήτες για τα νησιά και το άγαλμα της Ελευθερίας. Κατά μία έννοια λοιπόν είναι η μεγαλύτερη σε μήκος λεωφόρος του Μανχάτταν.

Ας σημειωθεί, ότι καμμία λεωφόρος δεν σταματά στο ίδιο σημείο με την άλλη, επομένως το μήκος τους ποικίλει.

Κάθετα των λεωφόρων είναι οι δρόμοι

Η αρίθμηση αρχίζει από το Down Town και αυξάνεται όσο ανεβαίνουμε προς το Up Town.

΄Ετσι έχουμε, κάτω χαμηλά την 8th street στο Γκρίνουιτς Βίλλατζ, την 34th στο Empire State Building, την 42th στην Times Square, την 59th στο Σέντραλ Παρκ.

Οι δρόμοι, πάλι με γνώμονα την 5η λεωφόρο, έχουν το πρόσημα E και W, αναλόγως πού βρίσκονται. Εάν λόγου χάρη είσαι στην 42nd str. και δεις στις ταμπέλες E 42nd str. σημαίνει ότι είσαι ανατολικά της 5th Ave. Αν είσαι δυτικά αυτής, θα το αναγνωρίσεις βλέποντας W 42nd str.

Στην νότια πλευρά του Μανχάτταν, κοντά στα λιμάνια και τις γνωστές συνοικές των μποέμ, θα χρειαστείς χάρτη. Εδώ το σύστημα «σκάκι» δεν εφαρμόζεται, γιατί διατηρήθηκε, κατά κάποιον τρόπο η αρχική ρυμοτομία.
 

Attachments


Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.262
Μηνύματα
885.512
Μέλη
38.941
Νεότερο μέλος
doremmy

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom