Ξέρουμε ότι είστε της περιπέτειας, των μακρινών ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων, ότι βουτάτε μόνο σε σμαραγδένια νερά και ποζάρετε μόνο μπροστά σε βαθυγάλαζα κυκλαδίτικα παντζούρια. Υποψιαζόμαστε επίσης ότι κάπως.. σνομπάρετε τα κοντινότερα στην Αθήνα νησιά. Είναι κρίμα, γιατί χρειάζεστε 5 μόλις μέρες να γνωρίσετε και να αγαπήσετε τα κοντινότερα από αυτά!

2 μέρες στην κοντινή Αίγινα

Πρωί πρωί ξεκινάτε με το πλοίο των 9:00 από Πειραιά και σε μιάμιση ώρα μέσα πατάτε το πόδι σας στο νησί. Αφού αφήσετε τα πράγματά σας σε κάποιο από τα καταλύματα που διαθέτει η πόλη της Αίγινας, σειρά έχει -τι άλλο;- η βουτιά σας. Οι επιλογές εδώ είναι αρκετές και αν και δεν φημίζονται για την ξεχωριστή ομορφιά τους, ακόμα και μέσα στην πόλη είναι δροσερές, καθαρές και αξιοπρεπέστατες, όπως αυτές του Μαραθώνα και τις Αιγινήτισσας. Για φαγητό επιλογές υπάρχουν άπειρες ενώ το βράδυ βόλτα στην παραλιακή περαντζάδα της πόλης της Αίγινας, με φόντο τα πολύχρωμα νεοκλασσικά.

Τη δεύτερη μέρα αξίζει να επισκεφτείτε τον περίφημο Ναό της Αφαίας (καλύπτεται από την τοπική συγκοινωνία) αλλά και να εκδράμετε στους οικισμούς της Αγιάς Μαρίνας ή της Σουβάλας για μπάνιο και φαγητό. Αν πάλι φτάσετε μέχρι την.. άλλη άκρη του νησιού (που απέχει ένα 20λεπτο με το αμάξι!) στον όμορφο, παραθαλάσσιο οικισμό της Πέρδικας, αξίζει να περάσετε με το καραβάκι στο μικρό, ακατοίκητο νησάκι Μονή, για να βουτήξετε σε παραλία με απίστευτα χρώματα και να φαντασιωθείτε λίγο.. εξωτικά μέρη!

1 ημέρα στο λιλιπούτειο Αγκίστρι

By Lichinga [CC BY-SA 4.0 ], from Wikimedia Commons
Το Αγκίστρι, ο μικρός.. δορυφόρος της Αίγινας, μπορεί να καλυφθεί σε μια ημερήσια μιας που απέχει μόλις 10 λεπτά! Είναι δε, τόσο μικρός, που μπορεί κανείς να τον περπατήσει κυριολεκτικά από τη μιαν άκρη ως την άλλη! Χαρακτηριστικό στο Αγκίστρι είναι η πυκνή βλάστηση που το καλύπτει και φτάνει συχνά ως και το κύμα. Τα βασικά χωριά που σας ενδιαφέρουν είναι το Μεγαλοχώρι για καφέ ή και φαγητό και η Σκάλα, με τη μεγάλη εντυπωσιακή παραλία με εύκολη πρόσβαση. Οι παραλίες Δραγωνέρα και Μαρέζα επίσης συγκεντρώνουν τα βλέματα, ενώ για τους πιο hardcore, υπάρχει η αγαπημένη μας παραλία της Χαλικιάδας, που αν και απαιτεί μια μικρή κατάβαση από μέρους σας, σας αποζημιώνει με μια αίσθση απομόνωσης ασύλληπτη για ένα μέρος τόσο κοντά στην Αθήνα.

2 μέρες στον εσωστρεφή Πόρο

Το mini island-hopping ολοκληρώνεται με τον αποχαιρετισμό της Αίγινας και την άφιξη στον Πόρο. Κι εδώ δυο μέρες είναι αρκετές, μιας που και ο Πόρος είναι ένα νησί μικρό και αρκετά.. συμμαζεμένο! Το αγαπημένο θέρετρο των 60s και των ασπρόμαυρων ελληνικών ταινιών έχει κρατήσει κάτι από αυτην την παλιά γοητεία, μια σχεδόν ρετρό ομορφιά. Λογικά θα μείνετε στην αμφιθεατρικά χτισμένη Χώρα, ανάμεσα στα παλιακά καπετανόσπιτα και στα άλλα νεοκλασικά κτήρια -ακόμα κ αν δεν είστε φαν του είδους, υπάρχουν αρκετά κτήρια αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος για να περάσετε ευχάριστα το απόγευμά σας. Πρώτα όμως μπάνιο – για αρχή θα βουτήξετε στο Λιμανάκι της Αγάπης και στην Παραλία του Ρώσικου Ναύσταθμού. Το πιο τουριστικό αλλά παρόλα αυτά όμορφο Ασκέλι θα το αφήσετε για την επόμενη μέρα, ίσως μαζί με μια μικρή εξόρμηση στο Λεμονοδάσος. Αυτά για τις δύο μέρες – το ένα βράδυ που θα περάσετε στον Πόρο ανήκει στη Χώρα, στη βόλτα στα στενά σοκάκια της, χάζι στα πολύχρωμα νεοκλασικά, και γιατί όχι; Παγωτό, ποπκόρν και ταινία στον θερινό Cine Diana. To επόμενο απόγευμα, τα πλοία «Απόλλωνας» ή «Φοίβος» θα δώσουν την κατακλείδα του μικρού Σαρωνικού island hopping επιστρέφοντάς σας στον Πειραιά!