Ξεφεύγουμε από τα κλασικά και διάσημα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων και βάζουμε πλώρη για τρία μακρινά, για κάποιους όχι τόσο γνωστά, αλλά σίγουρα ξεχωριστά νησιά που θα σας ανταμείψουν και με το παραπάνω για την επιλογή σας!

3 μέρες στην ήρεμη Κάλυμνο

Η Κάλυμνος, διάσημη στο πανελλήνιο ώς η πατρίδα των ξακουστών σφουγγαράδων, είναι ένας από τους σημαντικότερους αναρριχητικούς προορισμούς του τόπου μας, με πληθώρα αναρριχητικών πεδίων και περιπατητικών διαδρομών διάφορων σταδίων δυσκολίας. Ταυτόχρονα, αποτελεί εξαιρετικό προορισμό για καταδύσεις ενώ διαθέτει αρκετά επισκέψιμα σπήλαια για τους λάτρεις της σπηλαιολογίας.

By Egmontaz [CC BY-SA 3.0 or GFDL], from Wikimedia Commons
Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν είστε φαν των διακοπών… αδρεναλίνης, κανένα πρόβλημα: έχουμε κάτι και για σας. Λογικά θα μείνετε είτε Πόθια, το πολύχρωμο λιμάνι, είτε Μασούρι, την τουριστική «καρδιά» της Καλύμνου-εδώ άλλωστε κινείται και το όποιο nightlife του σχετικά ήρεμου αυτού νησιού. Στα συν η αμμουδερή παραλία του, αν και εμείς συμπαθούμε περισσότερο την Παλιόνησο. Τον οικισμό Θέρμα θα τον επισκεφτείτε προς αναζήτηση… ιαματικών πηγών ενώ στο Βαθύ, στην άλλη πλευρά του νησιού, θα ανακαλύψετε ένα νοτιοευρωπαϊκό φιορδ μοναδικής ομορφιάς! Σε απόσταση αναπνοής από την Κάλυμνο βρίσκονται τα νησάκια Ψέριμος και Τέλενδος, για μια ημερήσια σε περίπτωση που βαρεθείτε -που με τόση βουτιά και αναρρίχηση δεν το πιστεύουμε δηλαδή!

3 μέρες στην άγνωστη Λέρο

By Χάρης Μυλωνάς / Cmylonas at Greek Wikipedia [Public domain], from Wikimedia Commons
Τη Λέρο την γνωρίζουμε ως το νησί της Αρτέμιδας, εδώ βρίσκεται άλλωστε και το ιερό της ομώνυμης θεάς. Προσωπικά κυρίως τη γνώριζα ως παλιό τόπο εξορίας πολιτικών κρατουμένων αλλά και μέρος φιλοξενίας του.. ψυχιατρείου. Μην αφήσετε όμως το παρελθόν να αδικήσει αυτό το όμορφο, καταπράσινο νησί των Δωδεκανήσων, και διαλέξτε έναν από τους οικισμούς του, τα τουριστικά ανεπτυγμένα Αγία Μαρίνα και Άλιντα ή το Λακκί με την ιδιαίερη αρχιτεκτονική, «φερμένη» από την Ιταλική κατοχή στο νησί, για να φιλοξενηθείτε τουλάχιστον για 2 βράδια.

Από εδώ θα ανακαλύψετε τους υπόλοιπους οικισμούς του νησιού, όπως τον Ξηρόκαμπο, το Παντέλι ή το ιδιαίτερο Παρθένι, αλλά και τα διάφορα ξωκλήσια, διάσπαρτα σε όλα τα μέρη του νησιού, συντροφιά με διάφορα ερρειπωμένα κτήρια, κατάλοιπα κι αυτά της Ιταλοκρατίας. Οπωσδήποτε θα τιμήσετε το Κάστρο του νησιού, αν μη τι άλλο για την μαγική του θέα, ενώ αν είστε ιστοριοδίφης, το μουσείο -τούνελ ξυπνά μνήμες.. Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Λέρος δεν φημίζεται ιδιαίτερα για κάποια από τις παραλίες της, αποζημιώνει όμως με το ανεξέλεγκτο πράσινό της που συχνά φτάνει μέχρι τη θάλασσα, εξασφαλίζοντάς μας την πολυπόθητη σκιά!

3 μέρες στη μυστηριακή Πάτμο

By Chris Vlachos [CC BY 3.0 ], from Wikimedia Commons
Η Πάτμος έχει φανατικούς.. πιστούς εδώ και χρόνια -στο ομώνυμο σπήλαιό της έγραψε ο Αγ. Ιωάννης ο Θεολόγος την Αποκάλυψη, ενώ η Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου “στεφανώνει” ως κάστρο την κορυφή της Χώρας. Ως εκ τούτου, ο θρησκευτικός τουρισμός είναι κυρίαρχος και προσθέτει πόντους στη μυστικιστική ατμόσφαιρα του νησιού. Όχι ότι η Πάτμος δεν είναι ταυτόχρονα και κοσμοπολίτικη. Η ζωή της κινείται κυρίως γύρω από την πάλλευκη, πανέμορφη Χώρα με το επιβλητικό κάστρο να τη στεφανώνει.

Από παραλίες η αγαπημένη μας είναι η Ψιλή Άμμος, αρκετά… εσωστρεφής ώστε να μην ξεδιπλώνει τις αμμουδιές της σε όποιον δεν περπατήσει αρκετά για να τη βρει. Ταυτόχρονα βαρκάκια ξεκινούν συνέχεια από παντού, για να σας πάνε όχι μόνο το γύρο του νησιού αλλά και στα νησάκια πέριξ της Πάτμου. Τι άλλο μπορείτε να κάνετε εδώ εκτός από μπάνιο και προσκύνημα; Επίσκεψη στο παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία, τούτη τη φορά όχι για την κατάνυξη, όσο για τη μοναδική θέα (και τη συνακόλουθη ρομαντζάδα) από το ψηλότερο σημείο του νησιού.