Η κρουαζιέρα στο Νείλο είναι μια από τις εντυπωσιακότερες εμπειρίες που χαρίζει η Αίγυπτος στους επισκέπτες της. Η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών όμως, λόγω άγνοιας αλλά και κόστους, διαλέγει κάποιο από τα τεράστια, αμφίβολης αισθητικής κρουαζιερόπλοια και ακολουθεί ένα συγκεκριμένο, αυστηρό πρόγραμμα που καθορίζεται από τα  ταξιδιωτικά γραφεία. Μοιραία το αποτέλεσμα είναι συνήθως αδιάφορο και  κάτω από τις προσδοκίες των απαιτητικών ταξιδιωτών. Αν όμως κάποιος θέλει να ξεφύγει από τα τετριμμένα και επιθυμεί να ζήσει τον μύθο του μακριά από τις ορδές των τουριστών, να χαλαρώσει και να χαρεί με την ησυχία του το τοπίο και τα υπέροχα μνημεία, τότε δεν έχει παρά να κάνει μια μικρή οικονομική υπέρβαση κα να ζήσει την μαγεία μιας Dahabiya.

Dahabiya ονομάζονταν τα νοσταλγικά μικρά ιστιοφόρα που από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τον μεσοπόλεμο ανεβοκατέβαιναν τον Νείλο μεταφέροντας επιβάτες και εμπορεύματα. Στις μέρες μας αυτά τα γοητευτικά πλοιάρια του τότε ανακαινίστηκαν και προσφέρουν ιδιαίτερες κρουαζιέρες σε ξεχωριστούς επιβάτες. Κύρια χαρακτηριστικά μιας τέτοιας κρουαζιέρας-εμπειρίας είναι η χαλαρότητα και η εξερεύνηση του τοπίου του Νείλου μακριά από τα τουριστικά κλισέ. Η Dahabiya αργοκυλά στο ποτάμι, χρησιμοποιώντας πανιά και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις μηχανή, προσφέρει privacy, μια που ο κόσμος στο σκάφος είναι μόλις 12 άτομα, εξαιρετικό φαγητό και η επίσκεψη των μνημείων γίνεται σε ώρες που δεν συρρέει ο κύριος όγκος των τουριστών.

Εxtra tip. Εκτός από τις επισκέψεις των κλασσικών μνημείων γίνονται ξεναγήσεις- εκδρομές σε μέρη άγνωστα στο ευρύ κοινό εκεί που τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια δεν έχουν την δυνατότητα να φτάσουν. Με αυτό τον τρόπο ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με μικρά χωριά χαμένα στις όχθες του ποταμού και γνωρίζει ξεχωριστά αρχαιολογικά μνημεία άγνωστα στους πολλούς.

http://www.dahabiya.com