7 ιδέες για Hygge Χριστούγεννα από την Κοπεγχάγη μέχρι την Αθήνα

7 ιδέες για Hygge Χριστούγεννα από την Κοπεγχάγη μέχρι την Αθήνα

Με μια λέξη που, αν υπήρχε μετάφραση, θα μπορούσε να σημαίνει άνεση, το hygge αποτελεί το μυστικό της ευτυχίας των Δανών, και η φιλοσοφία του είναι βασισμένη στο όμορφο συναίσθημα της χαράς, της απόλαυσης των μικρών στιγμών, στην ζεστασιά, την συντροφικότητα και την ευγνωμοσύνη. Συνυφασμένο με τον χειμώνα, το άναμμα κεριών, αχνιστές κούπες και οικογενειακές στιγμές, λειτουργεί ως αντίδοτο στους ιλιγγιώδης ρυθμούς ζωής, απενοχοποιώντας την διασκέδαση, τους γλυκούς πειρασμούς και το ραχάτι. Το hygge μας προτρέπει να εστιάζουμε σε ένα πράγμα την φορά και κυρίως να θυμόμαστε να το απολαμβάνουμε.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από την πιο χαρούμενη, γιορτινή και γεμάτη γλυκά εποχή του χρόνου. Ανακαλύψαμε δέκα hygge τρόπους που μπορούμε να απολαύσουμε τις γιορτές στην Κοπεγχάγη αλλά και στο σπίτι μας, για τα πιο hyggeligt Χριστούγεννα της ζωής μας.

7Ψωνίζοντας με φίλους ή την οικογένεια μας στις Χριστουγεννιάτικες αγορές

photo by stig nygaard

Στην Κοπεγχάγη: Στην πανέμορφη πρωτεύουσα της Δανίας, η μεγαλύτερη και ωραιότερη Χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης βρίσκεται, χωρίς αμφιβολία, στο πάρκο Tivoli. Ένα σκηνικό παραμυθιού από ξύλινα σπιτάκια στολισμένα με φωτάκια και γιρλάντες, μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο σημείο συνάντησης και διασκέδασης για υπέροχες γιορτινές στιγμές με την οικογένεια ή με φίλους. Φυσικά δεν λείπουν οι μυρωδιές από κανέλα και ξηρούς καρπούς, γλασαρισμένα γλυκά με χριστουγεννιάτικα σχέδια, αχνιστά ροφήματα με νότες από τζίντζερ και τσίλι αλλά και το ζεστό κρασί με αρώματα μπαχαρικών, για λίγο παραπάνω hyggelig στην ατμόσφαιρα.

Στην πόλη μας: Οι Χριστουγεννιάτικες πολιτείες έχουν αρχίσει να αποτελούν θεσμό σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μπορούν να δημιουργήσουν μια hygge εμπειρία από μόνες τους. Ακόμα και μια επίσκεψη σε ένα Χριστουγεννιάτικο bazaar, όπως για παράδειγμα στοΤο Χαμόγελο του Παιδιού”, ή απλά μια βόλτα στις στολισμένες βιτρίνες, συνδυάζοντας την με μια στάση για γλυκό σε κάποιο ζαχαροπλαστείο, η φιλοσοφία του hygge βρίσκεται στις λεπτομέρειες.