Fly Geyser, Νεβάδα, ΗΠΑ

Το Fly Geyser δημιουργήθηκε κατά λάθος, στην προσπάθεια των ανθρώπων να ανοίξουν ένα πηγάδι στην έρημο της Νεβάδα για να δημιουργήσουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Η προσπάθεια έγινε το 1916, ωστόσο χρόνια αργότερα, το 1964, θερμό νερό από το υπέδαφος άρχισε να εκτινάσσεται, μαζί με ορυκτά, δημιουργώντας αυτή τη μοναδική, απολύτως φυσική κατασκευή, η οποία μοιάζει με γλυπτό έργο τέχνης.

Η «Πουά Λίμνη» (The Spotted Lake), Οσόγιος, Καναδάς

Η μοναδική στον κόσμο λίμνη με «βούλες» βρίσκεται στην έρημο της Βρετανικής Κολούμπια, στον Καναδά. Τα νερά της περιέχουν μεγάλες ποσότητες μεταλλικών στοιχείων, μεταξύ άλλων θειικό ασβέστιο και νάτριο. Το καλοκαίρι, όταν το νερό εξατμίζεται,  τα μεταλλικά στοιχεία γίνονται ορατά σε σχεδόν 300 υπολίμνες – «βούλες» μέσα στον χώρο της λίμνης, οι οποίες της δίνουν τόσο το όνομα όσο και τη μοναδικότητά της.

Photo by AndrewEnns,

Σαλάρ ντε Ουγιούνι, Βολιβία

Η μεγαλύτερη ξηρή λίμνη στον πλανήτη περιέχει περισσότερους από 10 δισ. τόνους αλάτι και καλύπτει έκταση 10.582 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Θεωρείται ένα από τα πλέον εντυπωσιακά και όμορφα μέρη του πλανήτη, ενώ είναι ορατή από το διάστημα. Σε υψίπεδο των Άνδεων, βρίσκεται κατά μέσο όρο σε ύψος 3.656 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Έχει αποτελέσει πρόσφατα σκηνικό εξωγήινης μάχης σε γυρίσματα του Star Wars, ενώ αποτελεί τόπο αναπαραγωγής πολλών ειδών ροζ φλαμίνγκο.

Photo by Ezequiel Cabrera

Πάρκο Namib Naukluft, Ναμίμπια

Κόκκινοι αμμόλοφοι και «γυμνοί» κορμοί δέντρων συνθέτουν το σκηνικό στο Πάρκο Namib Naukluft, στη Ναμίμπια της Αφρικής, δημιουργώντας ό,τι πλησιέστερο στο τοπίο του πλανήτη Άρη μπορεί να δει ένας κάτοικος της Γης, χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψει στο διάστημα. Οι αμμόλοφοι του Πάρκου είναι οι υψηλότεροι στον κόσμο, φθάνοντας έως και τα 300 μέτρα ύψος.

Photo by Bjørn Christian Tørrissen

Jökulsárlón, Εθνικό Πάρκο Vatnajökull, Ισλανδία

Λίμνη – παγετώνας, η Jökulsárlón είναι ένα πραγματικό οπτικό και φυσικό θαύμα. Ενώ στο τοπίο γύρω της κυριαρχεί η μαύρη, ηφαιστειακή άμμος, στο εσωτερικό της τα κομμάτια πάγου τα οποία αποκόπτονται συνεχώς από τον κύριο όγκο του παγετώνα έχουν γαλακτώδεις αποχρώσεις, ενώ η αντανάκλαση του ήλιου στους κρυστάλλους δίνει στα παγόβουνα ένα φυσικό, υπέροχο μπλε χρώμα. Η λίμνη είναι σύγχρονη, καθώς δημιουργήθηκε με φυσικό τρόπο μόλις τη δεκαετία του 1930.

Photo by molechaser

Grand Prismatic Spring, Γουαϊόμινγκ, ΗΠΑ

Η μεγαλύτερη θερμή λίμνη στις ΗΠΑ και τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο, η Grand Prismatic Spring είναι ένα πραγματικό «ουράνιο τόξο» χρωμάτων και αποχρώσεων, όπως διαπίστωσαν οι γεωλόγοι που την ανακάλυψαν το 1871.  Το ακόμη πιο παράδοξο είναι ότι τα εκπληκτικά χρώματά της οφείλονται σε στρώματα μικροοργανισμών, που ενδημούν στις όχθες των πλούσιων σε μεταλλικά στοιχεία υδάτων της.

Dallol, Αιθιοπία

Για τους παρατηρητές σχηματισμών και τοπίων γεωλογικού ενδιαφέροντος, είναι αληθινός παράδεισος. Περίεργοι σχηματισμοί αλάτων, όξινες θερμές πηγές και θερμοί πίδακες αερίου συνθέτουν ένα μοναδικό παγκοσμίως υδροθερμικό πεδίο, που διεκδικεί τον τίτλο του πιο καυτού κατοικημένου σημείου στον πλανήτη, με μέση καλοκαιρινή θερμοκρασία σε ημερήσια βάση τους 45,5 βαθμούς Κελσίου.

Photo by Waltakekie