Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η ευκαιρία του να επισκεφθεί κανείς εκ του ασφαλούς, κάποιο σωφρονιστικό ίδρυμα, προκαλεί διαστροφική περιέργεια, πόσο μάλλον, όταν η επίσκεψη αυτή αφορά μια από τις πιο φημισμένες φυλακές του κόσμου, το  Αλκατράζ.

Το Αλκατράζ είναι ένα μικροσκοπικό νησάκι, στην είσοδο του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, το οποίο το 1934, μετατράπηκε σε ομοσπονδιακή φυλακή υψίστης ασφαλείας και κατά καιρούς «φιλοξένησε» μερικούς από τους πιο επικίνδυνους κακοποιούς των ΗΠΑ. Λόγω των ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών διαβίωσης και των αυστηρότατων κανόνων φρούρησης, το Αλκατράζ γρήγορα απέκτησε μυθικές διαστάσεις, αποτελώντας πρότυπο ασφαλείας στα σωφρονιστικά ιδρύματα των ΗΠΑ.

Αυτές οι φοβερές φυλακές ασφαλείας, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, λόγω κόστους σταμάτησαν να λειτουργούν και σήμερα έχουν μετατραπεί  Εθνικό Ψυχαγωγικό Πάρκο. Από την προβλήτα αριθμός 33, του Fisherman Warf, του τουριστικού λιμανιού του Σαν Φρανσίσκο, καθημερινά και κατά τακτά χρονικά διαστήματα, αναχωρούν πλοιάρια, τα οποία σε δέκα μόλις λεπτά, μεταφέρουν τους επισκέπτες στους χώρους των πρώην φυλακών. Οι εγκαταστάσεις είναι πλήρως επισκέψιμες και έτσι ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τα κελιά, τις αίθουσες επισκεπτηρίου και συσσιτίου, τους χώρους προαυλισμού καθώς και τα διαμερίσματα του διευθυντή και των δεσμοφυλάκων.

Συμβουλή. Φροντίστε να εξασφαλίσετε έγκαιρα τα εισιτήρια σας για την μετάβαση στο Αλκατράζ μέσω του internet και της ιστοσελίδας της Alcatraz Cruises. Ειδικά σε περιόδους αιχμής οι ουρές για την επιτόπου προμήθεια των εισιτηρίων είναι τεράστιες.

Extra tip. H ωραιότερη ώρα για να επισκεφθεί κάποιος το Αλκατράζ είναι το σούρουπο. Και από το καραβάκι αλλά και από το νησάκι, η θέα προς το Skyline της πόλης του Σαν Φρανσίσκο είναι πέραν πάσης περιγραφής.

https://www.alcatrazcruises.com/