Ο Βικτώρ Ορτά θεωρείται ο μεγαλύτερος αρχιτέκτονας του Βελγίου. Γιός ενός υποδηματοποιού από την Γάνδη, γρήγορα κατάφερε να αναδείξει το ταλέντο του και να γίνει ο κυριότερος εκπρόσωπος του αρτ νουβό στις Κάτω Χώρες. Γεννήθηκε το 1861 και μέχρι τον θάνατό του, το 1947, διαρκώς σχεδίαζε δημόσια κτίρια, οικίες και εμπορικά καταστήματα, ανανεώνοντας συνεχώς το δημιουργικό του στυλ, με αποτέλεσμα να θεωρείται πια ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες παγκοσμίως.

Τέσσερα  από τα χαρακτηριστικότερα έργα του Ορτά που κοσμούν σήμερα τις Βρυξέλλες, από το 2000 αποτελούν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και προστατεύονται από την Unesco. Σήμερα ο επισκέπτης που επισκέπτεται την Βελγική πρωτεύουσα έχει την δυνατότητα να θαυμάσει από κοντά το Hôtel Tassel, το Hôtel Solvay, το Hôtel van Eetvelde και πάνω απ’ όλα το Maison & Atelier Horta, το παλιό σπίτι του καλλιτέχνη, το οποίο ανακαινισμένο, λειτουργεί από το 1963 σαν μουσείο αφιερωμένο στο αρτ νουβό. Έξοχες σιδηροκατασκευές, λιτή επίπλωση, εντυπωσιακά βιτρώ, πλούσια ξυλόγλυπτα, ευφάνταστα μωσαϊκά, είναι μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του εντυπωσιακού μεγάρου που αποτελεί την επιτομή του άρτ νουβό.

Extra tip.  Σε μικρή απόσταση από την σικάτη Avenue Louise, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου των Βρυξελλών, βρίσκεται το Pantone Hotel. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο, νεανικό, boutique hotel, με κύριο χαρακτηριστικό του την πολυχρωμία και το προχωρημένο ντιζάιν. Αν σε όλα αυτά προσθέσετε τις καταπληκτικές τιμές του, τότε σίγουρα ξέρετε που να μείνετε την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε τις Βρυξέλλες.

http://www.hortamuseum.be/

Home Page