Μπορεί να μην έχουν την αίγλη του Μονάχου, της Ζυρίχης ή του Σάλτσμπουργκ, αλλά και οι μικρότερες κουκκίδες στο χάρτη των Άλπεων υπόσχονται εκπλήξεις και συγκινήσεις.

Fribourg, Ελβετία

photo by Jorge Cancela

Πόλη μοιρασμένη ανάμεσα στη γαλλική και στη γερμανική πολιτιστική κληρονομιά της Ελβετίας, χωρίζεται στα δύο από τον ποταμό Ζάνε (Σαρίν για τους γαλλόφωνους), με τη μία όχθη να μιλά κυρίως γαλλικά και την άλλη γερμανικά.

Τα κτήρια τα οποία ανάγονται στην εποχή του Μεσαίωνα στην πόλη ξεπερνούν τα 200, με γνωστότερο τον Καθεδρικό του Αγίου Νικολάου, που χτίστηκε τμηματικά μεταξύ 1283 και 1490.

Όποιος ανεβεί τα 368 σκαλιά του, μπορεί να θαυμάσει μια πανοπτική εικόνα του Φριμπούρ, καθώς και μια όψη του αλπικού τοπίου από ψηλά.

Ο μεγάλος φοιτητικός πληθυσμός της πόλης την έχει «προικίσει» με πάμπολλα νεανικά καφέ, ενώ ειδικό ενδιαφέρον έχουν και οι μπύρες από τις τοπικές ζυθοποιίες.

Innsbruck, Αυστρία

Ακριβώς στο μέσον της οροσειράς των Άλπεων, το αυστριακό Ίνσμπρουκ «κοιτάζει» από τη μία πλευρά τις κορυφές του όρους Νορντκέτε κι από την άλλη το θέρετρο χειμερινών σπορ του Μπέργκιζελ.

Η μικρή παλαιά πόλη του Ίνσμπρουκ είναι η επιτομή των μεσαιωνικών στενών σοκακίων και πλατειών, ενώ το σύμβολο – «κορωνίδα» της πόλης είναι η «Χρυσή Στέγη» με τα 2.657 επιχρυσωμένα κεραμίδια, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Regensburg, Γερμανία

photo by ANBerlin

Μνημείο της UNESCO, η Παλιά Πόλη του Ρέγκενσμπουργκ  αποτελείται από μεσαιωνικά κτήρια τα οποία στην πλειονότητά τους είναι πλέον διατηρητέα, με απαγορευμένη την αλλοίωση της αρχιτεκτονικής μορφής τους.

Το τοπικό πανεπιστήμιο δίνει στην πόλη έναν αέρα ζωτικότητας και κίνησης, με τα σύγχρονα και ρετρό μπαρ και εστιατόρια να εναλλάσσονται σε έναν απόλυτο επιτυχημένο συνδυασμό μοντέρνου και κλασικού.

Το Ρέγκενσμπουργκ βρίσκεται πάνω στις όχθες του Δούναβη, με το ιστορικό Πέτρινο Γεφύρι, που ανάγεται στον 12ο αιώνα, να χρησιμεύει ακόμη στους πεζούς για να διασχίζουν την απόσταση ανάμεσα στις δύο όχθες.

Ο Καθεδρικός του Αγίου Πέτρου είναι εξάλλου ένας από τους πλέον εντυπωσιακούς καθεδρικούς ναούς γοτθικού ρυθμού σε ολόκληρη τη Βαυαρία.

Kufstein, Αυστρία

photo by Jan Beckendorf

Σύνορο ανάμεσα στις βαυαρικές Άλπεις και στις Άλπεις του Τιρόλου, το Κούφσταϊν αποτέλεσε για χρόνια «μήλον της έριδος» ανάμεσα στη Γερμανία και την Αυστρία, για να καταλήξει οριστικά στη δεύτερη το 1814.

Το Φρούριο του Κούφσταϊν, το οποίο χρονολογείται στα 1205, στέκει περήφανα υψωμένο πάνω από την πόλη, με φόντο τις Άλπεις.

Η πόλη διαθέτει εξάλλου το μεγαλύτερο μουσικό όργανο στον πλανήτη σε υπαίθριο χώρο: το Όργανο των Ηρώων παίζει κάθε μεσημέρι στις 12 ακριβώς ένα κομμάτι, με τον ήχο των 4.948 αυλών του να φθάνει χιλιόμετρα μακριά.

Rothenburg ob der Tauer, Γερμανία

Το Ρότενμπουργκ ομπ ντερ Τάουμπερ θεωρείται μία από τις πλέον καλά διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις στη Γερμανία. Τα πολύχρωμα σπίτια, «πακτωμένα» στα στενά δρομάκια του, με τα παράθυρά τους γεμάτα εξίσου πολύχρωμα λουλούδια, στέκουν δίπλα σε απέριττους, στενούς πύργους και στα συντρίμμια από τα τείχη της πόλης.

Περπατήστε στις επάλξεις των τειχών που αγκαλιάζουν την πόλη και περιδιαβείτε την Μικρή Πλατεία, όπου τα μεσαιωνικά σπιτάκια και οι πέτρινοι πύργοι συνυπάρχουν αρμονικά.

Και μην ξεχάσετε ότι το Ρότενμπουργκ  βρίσκεται στο μέσον μιας ιδιαίτερα φημισμένης για την οινοπαραγωγή της και συγκεκριμένα για το λευκό κρασιά της περιοχή, τη Φραγκονία. Κάποια από αυτά μπορείτε να τα δοκιμάσετε στην ταβέρνα Zur Höll, η οποία στεγάζεται σε κτήριο το οποίο στέκει στο ίδιο σημείο από το 900 μ.Χ.