«Σώστε τον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας»

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Ιστορικοί δήμοι απ' όλη την Ελλάδα υποστηρίζουν την εκστρατεία διάσωσης και διατήρησης του χώρου που έχει οριστεί ως αρχαιολογικός στην Κυνόσουρα της Σαλαμίνας, όπου ναυμάχησαν Ελληνες και Πέρσες.

as.enet.gr_resources_2010_07_16g_thumb_medium.jpg

Κίνηση πολιτών στο νησί έχει ήδη συγκεντρώσει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα υπογραφές (υπο)στήριξης που ξεπερνούν τις 4.000, ένας αγώνας που συνεχίζεται κόντρα σε «δυνάμεις» που έχουν μετατρέψει τον παγκόσμιας σημασίας αυτόν τόπο σε χωματερή, εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη τουρισμού και τον ερχομό τουριστών απ' όλο τον κόσμο, λέει ο Μιχάλης Κανάκης, επικεφαλής του Perivos, συλλόγου για το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Τα πλοία που έγραψαν ιστορία: οι τριήρεις, τα πληρώματα, ο εμβολισμός

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας ήταν μια σύγκρουση όπου κυρίαρχο ρόλο έπαιξε ο εμβολισμός, μας είπε ο Γιάννης Νάκκας, αρχαιολόγος που εικονογράφησε πλοία των αντίπαλων στόλων, τα πληρώματα και μία άποψη από εμβολισμό περσικής από ελληνική τριήρη.
Την εποχή των Περσικών Πολέμων η τριήρης είχε γίνει ήδη το βασικό πολεμικό πλοίο της αρχαίας Ελλάδας. Σύμφωνα με μια παράδοση, είχε εφευρεθεί από τον Κορίνθιο ναυπηγό Αμεινοκλή το 704 π.Χ., ενώ σύμφωνα με μια άλλη, ήταν μια εφεύρεση των Φοινίκων ναυτικών

η συνέχεια του πολύ ενδιαφέροντος άρθρου :
«Σώστε τον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας» | Έντυπη Έκδοση | Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπίας
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Επανέρχεται το Βήμα, με σημερινό άρθρο :

Το Βήμα
Θλιβερές εικόνες από τον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας. Η περιοχή όπου έγινε η ιστορική ναυμαχία του 480 π.Χ. έχει μετατραπεί σε μια απέραντη χωματερή και σε νεκροταφείο μισοβυθισμένων πλοίων.

Ναυπηγεία και διαλυτήρια πλοίων με μισοβυθισμένα και σκουριασμένα σκάφη που ρυπαίνουν τη θάλασσα, σκουπίδια κάθε λογής -βιομηχανικά και αστικά- αλλά και παράνομες εκσκαφές. Κάπου εκεί... και τα αρχαία: ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων και η θαλάσσια περιοχή όπου έγινε το 480 π.Χ. η ναυμαχία κατά την οποία οι Έλληνες κατατρόπωσαν τους Πέρσες εκδιώκοντάς τους οριστικώς από την Ελλάδα. Πόσο συμβατή είναι η συνύπαρξη αρχαιοτήτων με όλες αυτές τις ρυπογόνες εγκαταστάσεις είναι ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ως σήμερα. Αντιθέτως, η θλιβερή κατάσταση στη Σαλαμίνα διαιωνίζεται, αφού απόφαση για την απομάκρυνση των ναυπηγείων δεν έχει ληφθεί, παρ΄ ότι λειτουργούν εντός της κηρυγμένης από το 2001 Αρχαιολογικής Ζώνης Α, που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται καμία δόμηση, εγκατάσταση ή άλλη δραστηριότητα.

η συνέχεια του άρθρου Περιοδικό Αρχαιολογία - Ειδήσεις - Σκουπίδια και σκουριά εναντίον Σαλαμινομάχων
 
Last edited by a moderator:

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.700
Και αφού το θέμα αφορά αρχαιολογικούς χώρους που κινδυνεύουν, συνεχίζω με μία αποκλειστική είδηση μόνο για το Travel stories.

Αγώνας δρόμου για τη διάσωση Ελληνιστικού Οικισμού της Εορδαίας που κινδυνεύει από Ορυχείο της ΔΕΗ.
Ένας οικισμός των ελληνιστικών χρόνων ανασκάπτεται πυρετωδώς στη Μαυροπηγή της Εορδαίας, προκειμένου να ''ελευθερωθεί'' ο χώρος και να χρησιμοποιηθεί για την επέκταση του ορυχείου της ΔΕΗ.
Στο χώρο αποκαλύπτονται συνεχόμενες οικίες όπου για πρώτη φορά έχουμε την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε ένα μεγάλο πλήθος οικοβιοτεχνικών δραστηριοτήτων. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η παρασκευή κρασιού, το οποίο αποδεικνύεται για πρώτη φορά στο χώρο της Εορδαίας. Οι εργασίες θα συνεχιστούν και τον Δεκέμβριο, αν και στη Δυτ. Μακεδονία οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανασκαφή.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.216
Μηνύματα
883.895
Μέλη
38.906
Νεότερο μέλος
Makarena

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom