Ιαπωνία Ινδονησία Νότια Κορέα Σιγκαπούρη Φιλιππίνες Από το Τόκυο στη Σιγκαπούρη: Μια πολυπολιτισμική περιπέτεια στην Ανατολική Ασία.

kofidenia

Member
Μηνύματα
146
Likes
608
Επόμενο Ταξίδι
Αλσατία, Μέλανας Δρυμός
Ταξίδι-Όνειρο
Γαλληνική Πολυνησία
Όλα ξεκίνησαν την άνοιξη όταν ο φίλος μου ο Άγγελος μου ανακοίνωσε το επόμενο ταξίδι του στην Ασία, διάρκειας περίπου ενός μήνα το καλοκαίρι σε πέντε χώρες : Ιαπωνία-Νότια Κορέα-Φιλιππίνες-Ινδονησία-Σιγκαπούρη. "Έλα ψήσου" ήταν τα λόγια του και μετά από λίγες μέρες ήμουν μπροστά από το laptop κλείνοντας εισιτήρια για αυτό το ταξίδι που έμελλε να γίνει ταξίδι ζωής! Στόχος ήταν να δούμε διαφορετικές χώρες / κουλτούρες και να συνδυάσουμε μεγαλουπόλεις με ανεπανάληπτα φυσικά τοπία χωρίς να βαρεθούμε μένοντας σε έναν προορισμό για πάρα πολλές μέρες. Το δρομολόγιο για εμένα (οι υπόλοιποι πετούσαν από Αθήνα) ήταν όπως παρακάτω :



1) Λάρνακα - Ντόχα- Τόκυο (Qatar airways, transit στη Ντόχα για 7 ώρες-φανταστικό αεροδρόμιο που εκτός των άλλων, έχει δωμάτια με επικλινείς καρέκλες για ύπνο) 787€

2) Οσάκα - Σεούλ (Jeju Air) 132€

3) Σεούλ - Μανίλα (Cebu Pacific) 95€

4) Μανίλα – Παλαουάν (round trip Philippines Air Asia) 52.85€

5) Μανίλα – Μπαλί (Cebu Pacific) 92€

6) Μπαλί – Σιγκαπούρη (Indonesia AirAsia) 82,69€

7) Σιγκαπούρη -Αθήνα (Scoot) 567€



*Σε όσες πτήσεις δε συμπεριλαμβανόταν βαλίτσα αγόρασα έξτρα και συνολικά μου βγήκε κάτω από 150€ για όλες τις πτήσεις.



Σύνολο πτήσεων (με checked in βαλίτσα) περίπου: 1958,54€.



ΔΙΑΜΟΝΗ



Stayme THE HOTEL Asakusa Riverside, Tokyo- 30Jul-3Aug (382€)

Wayfarer Kyoto Shijo, Kyoto, 3Aug- 7Aug (569€)

The stay Classic Hotel, Seoul, 7Aug-12Aug (400€)

Altremaru Jungle Retreat, Palawan, 12Aug-13Aug (83€)

Sophias Beach Guest House, El Nido Palawan 13Aug-18Aug (515€)

Villa
https://abnb.me/luxSUve2RCb στο Ubud, 18Aug-21Aug (502,29€)

Samaja Villas Seminyak, 21Aug-23Aug (384€)

IYF Farrer Park Singapore 23Aug-27Aug (956€)



Όλα τα ξενοδοχεία τα προτείνω ανεπιφύλακτα εκτός αυτού στο El Nido, το οποίο μπορεί να ήταν μπροστά στη θάλασσα, ήταν όμως παλιό και όχι ανακαινισμένο και το μπάνιο μύριζε μούχλα. Το πρωινό του ήταν αρκετά μέτριο. Ήταν όμως γενικά καθαρό.



ΣΥΝΟΛΟ: 3.791,29€ (Περίπου 948€ το άτομο)



Στόχος μου δεν είναι να σας μεταφέρω κάθε λεπτομέρεια του ταξιδιού ούτε και να παραθέσω πληροφορίες που κάποιος μπορεί εύκολα να εντοπίσει online ή από κάποιο τουριστικό οδηγό. Θα ήθελα όμως να σας μεταφέρω τα δικά μου σχόλια και παρατηρήσεις για τις χώρες που επισκέφθηκα, τι μου έκανε εντύπωση είτε αρνητική είτε θετική και κάποια tips για όσους προγραμματίζουν ταξίδι προς αυτά τα μέρη.











ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΔΑ-ΛΟΙΠΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ



Ιαπωνία : Visa Free entry



Ν. Κορέα : Visa Free entry αλλά απαραίτητη η εγγραφή στο Apply For Korea Electronic Travel Authorization (K-ETA) | K eTA South Korea. Σίγουρα πρέπει να γίνει πριν πάτε στο αεροδρόμιο γιατί παίρνει κάμποση ώρα η έγκριση. Συνήθως γύρω στη 1 ώρα αλλά μπορεί και παραπάνω (όπως έτυχε σε μας και ο ένας έχασε την πτήση και ήρθε με επόμενη)



Φιλιππίνες : Visa free entry αλλά όταν πήγαμε εμείς ήταν υποχρεωτική η εγγραφή εδώ τόσο κατά την άφιξη όσο και κατά την αναχώρηση από τις Φιλιππίνες. Philippines eTravel | Philippines eTravel Official Application (phillipines-entranceform.com) το οποίο δε μας ζήτησαν ποτέ (μπορεί να φαινόταν ηλεκτρονικά)



Ινδονησία: Visa on arrival ή online. Εμείς βγάλαμε κατά την άφιξη και πληρώσαμε με κάρτα γύρω στα 30 € καθώς και electronic customs declaration.



Σιγκαπούρη : Visa free entry αλλά συμπληρώνεις τη Singapore Arrival Card (καλύτερα ηλεκτρονικά για να βγείτε γρήγορα αλλιώς έχει ουρά).



ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ



Γενικά κάναμε λίγο συνάλλαγμα στα αεροδρόμια και μετά κάναμε στην πόλη περισσότερο. Σε κάποια μέρη μας έκανε εντύπωση που δε δέχονταν κάρτες (ακόμα και τουριστικά μέρη- βλ. Ιαπωνία). Revolut και κάρτες τις Alpha Bank (VISA & MASTERCARD) δούλεψαν μια χαρά.



ΚΑΙΡΟΣ



Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε 29 Ιουλίου – 27 Αυγούστου. Ιαπωνία και Νότια Κορέα υποφέραμε από τη ζέστη, αντηλιακό και καπέλο χρειαζόταν οπωσδήποτε (μη σας πω και ομπρέλα όπως οι Ασιάτες). Στις Φιλιππίνες ήταν η τέλεια θερμοκρασία, παρόλο που ήταν περίοδος βροχών, θερμοκρασία γύρω στους 25 βαθμούς. Ινδονησία / Μπαλί επίσης δεν έκανε αφόρητη ζέστη ήταν πολύ υποφερτά. Σιγκαπούρη, πολλή ζέστη και υγρασία.



ΡΟΥΧΑ – ΑΞΕΣΟΥΑΡ - GADGET



Φυσικά ο καθένας από μας έχει μια λίστα με τα must have για τα ταξίδια, εγώ θα σας γράψω τι μου έλειψε από το συγκεκριμένο και μου έγινε μάθημα. Σίγουρα
-αδιάβροχο (Που πας κυρία μου χωρίς αδιάβροχο) και

-ειδικά παπούτσια για θάλασσα ή αδιάβροχα αθλητικά/σανδάλια. Δεν τα πήρα μαζί μου και το μετάνιωσα. Το μόνο που είχα ήταν σαγιονάρες havajianas και δεινοπάθησα στα tour που κάναμε στο Παλαουάν.

- Αδιάβροχο backpack ή τσάντα ή έστω προστατευτικό για βροχή.

-Ομπρέλα μικρή να χωράει παντού

- adaptor για πρίζες

- GOPRO κάμερα για φωτογραφίες όπου δε μπορείς να πάρεις το κινητό σου (όπου δηλαδή υπάρχει κίνδυνος να βραχεί ή να πέσει στο νερό)



Κατά τα λοιπά, ανάλαφρα καλοκαιρινά ρούχα, μαγιό, ένα λεπτό μπουφάν για αεροπλάνα/ αεροδρόμια ή και δροσερές νύχτες, παπούτσια για περπάτημα (είτε άνετα σανδάλια είτε αθλητικά (που όμως είναι ζεστά το καλοκαίρι και ιδρώνουν τα πόδια).





Ενδεικτικά θα αναφέρω τι είδαμε σε κάθε χώρα:



ΙΑΠΩΝΙΑ

Α. Τόκυο:

✓ Sky Tree tower για πανοραμική θέα της πόλης (*)

✓ Εξερεύνηση της παραδοσιακής γειτονιά Asakusa, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου ναού Sensoji (το ξενοδοχείο μας ήταν σε αυτή τη περιοχή)
Asakusa, ναός Sensoji.jpg


Asakusa.jpg


Asakusa 2.jpg

✓ Περπάτημα στη μοντέρνα περιοχή Harajuku, γνωστή για τη street fashion και τα ιδιαίτερα καταστήματα

✓ Περιπλανηθήκαμε στο γαλήνιο και όμορφο Meiji Shrine και το γύρω δάσος
Meiji Jingu.jpg

Βαρέλια sake.jpg


✓ Ζήσαμε την πολύβουη ενέργεια του Shibuya Crossing, μιας από τις πιο πολυσύχναστες διασταυρώσεις του κόσμου

✓ Ψωνίσαμε αναμνηστικά και ηλεκτρονικά είδη στην Akihabara, την ηλεκτρονική συνοικία της πόλης, αλλά ειλικρινά δε μας εντυπωσίασε.
Akihabara.jpg


✓ Επισκεφθήκαμε την ψαραγορά Tsukiji, τη μεγαλύτερη ψαραγορά στον κόσμο (*)

✓ teamLab Planets (*)

✓ Εξερευνήσαμε την περιοχή Odaiba που έχει και Άγαλμα της Ελευθερίας δώρο από τους Αμερικάνους
ODAIBA.jpg


✓ Περιοχή Ginza: ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ κτίρια και μαγαζιά πολυτελείας, εστιατόρια, μπαρ (εδώ είδαμε και σε ανύποπτο χρόνο γκέισες, βράδυ να συνοδεύουν κυρίους) είναι κυριλέ περιοχή. Καλύτερη ώρα να πας όταν αρχίσει να πέφτει ο ήλιος που τα χρώματα είναι υπέροχα
Ginza.jpg


Ginza1.jpg



✓ Shinjuku: περιοχή με κόσμο, μαγαζιά, μπαράκια, ταβερνεία πολύ ζωντανή περιοχή έχει και το διάσημο πολυφωτογραφημένο στενάκι «Οmoide Υokocho» που είναι τόσο τέλειο.
Omoide Yokocho.JPG


Sinjuku.jpg






Β. Κιότο

✓ Επισκεφθήκαμε το Kinkaku-ji (Golden Pavilion) και εξερευνήσαμε το όμορφο περιβάλλον ολόγυρά του.

IMG-8341.jpg


IMG-8349.jpg


✓ Πήραμε τρένο και πήγαμε στο Arashiyama Bamboo Grove και απολαύσαμε τη βόλτα μας στο γαλήνιο δάσος μπαμπού καθώς και στη γύρω περιοχή (προτιμήστε να πάτε πρωί να αποφύγετε τα πλήθη και τη ζέστη αν είναι καλοκαίρι)

IMG-8365.jpg


✓ Εξερευνήσαμε το Fushimi Inari Taisha, διάσημο για τις χιλιάδες πύλες torii που οδηγούν στο βουνό (προετοιμαστείτε για πολύ περπάτημα και πολλά σκαλιά αν αποφασίσετε να ανεβείτε μέχρι πάνω- γνώμη μου, δεν αξίζει να ανεβείτε μέχρι πάνω. Θα απογοητευτείτε. Περπατήστε έως τα μισά, θαυμάστε τα torij και τη φύση και κατεβείτε πριν προλάβετε να εξουθενωθείτε)

IMG-8260.jpg

IMG-8253.jpg

✓ Επισκεφθήκαμε το ναό Kiyomizu-dera και θαυμάσαμε τη θέα από ψηλά

IMG-8390.jpg


✓ Επισκεφθήκαμε το κάστρο Nijo και βυθιστήκαμε στην ιστορία της φεουδαρχικής Ιαπωνίας.

✓ Περιπλανηθήκαμε στη συνοικία Gion, γνωστή για τα παραδοσιακά ξύλινα σπίτια machiya και την κουλτούρα της γκέισας (βέβαια γκέισες δεν είδαμε, ήταν πολύ τουριστικό και για φαγητό δε μπορέσαμε να καθίσουμε καμία μέρα γιατί χρειαζόταν κράτηση για όλα τα εστιατόρια που μας άρεσαν)

✓ Εξερευνήσαμε την περιοχή γύρω από Hanamikoji street και την περιοχή Sannenzaka που είναι παραδοσιακές γειτονιές του Κιότο
IMG-8377.jpg


✓ Ryoan-ji Hojo Teien (Rock Garden) Γνωστός «βραχόκηπος» στο Κιότο και αν δε κάνω λάθος και ο πιο διάσημος στην Ιαπωνία για το ΖΕΝ. Για όσους εκτιμούν τέτοια πράγματα ίσως αξίζει, εγώ το βρήκα εντελώς αδιάφορο.





Γ. Νάρα

✓ Επισκεφθήκαμε τον ναό Todaiji - Είναι ένας από τους πιο γνωστούς ναούς της Ιαπωνίας και φιλοξενεί τον μεγάλο Βούδα.
FullSizeRender.jpg

IMG-8459.jpg

✓ Περπατήσαμε στο Nara Park - Είναι ένας όμορφος πάρκο γεμάτο με ελάφια. Μπορείτε να τα ταΐσετε και να απολαύσετε την παρουσία τους (αν δε σας ενοχλεί η μυρωδιά τους).
✓Ιsuien Garden, είναι όντως πολύ όμορφος κήπος αλλά μικρός και το εισιτήριο του σχετικά ακριβό (7,63€) σε σύγκριση με άλλα μνημεία της Ιαπωνίας.
✓ Επισκεφθήκαμε το ναό Kasuga Taisha Shrine, οποίος είναι σιντοϊστικός ναός του 768 μ.Χ
Γενικά η Νάρα, κατά τη γνώμη μου, δεν αξίζει πάνω από μισή μέρα με μία μέρα.

TIPS – Προσωπικές Παρατηρήσεις για Ιαπωνία

• Ο σταθμός των τρένων είναι λαβύρινθος. Πήγαινε τουλάχιστον 1 ώρα πριν γιατί θα πρέπει να ρωτήσεις που ακριβώς να πας. Έχει πολλές πλατφόρμες και ταμπέλες που δείχνουν για Shinkansen trains και δεν ξέρεις που να πας (ευτυχώς όμως οι υπάλληλοι είναι ευγενέστατοι, θα έρθουν από μόνοι τους να σε βοηθήσουν αν σε δουν να κοιτάς σαν χαμένος και ακόμα και αν δε μιλάνε καλά αγγλικά θα σε βοηθήσουν να φτάσεις στον προορισμό σου.

• Αν θες να ανέβεις σε κάποιον από τους πύργους έχε υπόψιν ότι έχει ουρά. Πολυκοσμία, δεν το ευχαριστιέσαι πολύ. Έχει ωραία θέα ναι αλλά …. Εμείς ενώ αγοράσαμε το εισιτήριο που πάει στο πιο ψηλό σημείο, δεν πήγαμε γιατί η ουρά στο ασανσέρ ήταν μεγάλη και δεν είχαμε χρόνο να περιμένουμε. Εμείς πήγαμε στο sky tree γιατί ήταν κοντά στο ξενοδοχείο μας.

• Asakusa - Ναός Σενσο Τζι (και αν πάτε Sky Tree) αυτά πάνε μαζί γιατί είναι κοντά. Αυτή η περιοχή έχει πολλά ωραία μαγαζάκια και ταβερνάκια και γενικά πολλά διαφορετικά μέρη να δείτε. Εγώ από δω αγόρασα και τα μαχαίρια μου που τόσο ποθούσα (επιτέλους) και διάφορα σουβενίρ (καταπληκτικά) νομίζω είναι από τις πιο τουριστικές περιοχές αλλά είναι ωραία. Για αγορές όλων των ειδών σε καλές τιμές επιλέξτε το πολυκατάστημα Don Quijote.

• Harajuku - Μeiji temple: φανταστικό σύμπλεγμα ναών κι η περιοχή Ηarajuku είναι κοντά και μπορείτε να τη γυρίσετε μόλις τελειώσετε με το ναό. Φανταστικά μαγαζάκια αξίζει να περιπλανηθεί κάποιος εδώ.

• (*) Αν έχεις σκεφτεί να πας στην αγορά ψαριών Tsukiji θα σου έλεγα να το ξανασκεφτείς . Δεν μπαίνεις μέσα εκεί που είναι τα ψάρια αλλά τα βλέπεις όλα από έναν όροφο πάνω, μέσα από γυαλί 😩 . Δεν ξέρω αν αξίζει, είναι και μακριά. Εγώ αν το ήξερα δε θα ξανά πήγαινα εκτός και μπορούσα να βρίσκομαι εκεί στις 5 το πρωί να δω τη δημοπρασία τόνου. Παρόλα αυτά, έχει αρκετά μαγαζάκια με ψαρικά που όμως κλείνουν νωρίς. (γύρω στις 14:00 δυσκολευτήκαμε να βρούμε κάποιο να σερβίρει φαγητό)

•. Shibuyia: η διασταύρωση δε μας φάνηκε τεράστια όπως φαίνεται στις ταινίες 😂. Πήγαμε όμως και την διασχίσαμε. Η περιοχή γύρω από αυτή όχι κάτι ιδιαίτερο, όμως αρκετά ζωντανή.


• ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ. Απαγορεύεται σχεδόν παντού. Δε ξέρω τι θα κάνουν οι καπνιστές αλλά ελάχιστα μέρη έχουν ειδικό δωμάτιο για καπνιστές. Σε δημόσιους χώρους απαγορεύεται.

• Δεν έχουν ΣΧΕΔΟΝ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΔΟΥΣ. Κρατάμε τα σκουπίδια μας για πολλή ώρα μέχρι να βρούμε κάδο. Εδώ λοιπόν χρειάζεται σίγουρα θερμός για νερό και ποτήρι καφέ δικό σας.

• Το μετρό είναι εύκολο να το χρησιμοποιήσεις αλλά χάνεσαι λίγο στις εξόδους . Δε πολύ βγάζουν νόημα οι ταμπέλες εξόδου τους 😂ααα και συνήθως σε βάζουν μέσα από mall για να βγεις εκτός τελείως. Συμβουλή μου: μη κοιτάτε το EXIT, να ακολουθείτε το βελάκι με το πράσινο φως που σηματοδοτεί την έξοδο.

• Η κάρτα Suica είναι πολύ χρήσιμη. Ανοίγεις το wallet στο Iphone (δε ξέρω για άλλα κινητά) και πατάς πάνω δεξιά ΠΡΟΣΘΗΚΗ και επιλέγεις Κάρτα ΜΜΜ. Τη φορτίζεις και τη χρησιμοποιείς σχεδόν σε όλα τα τρένα /μετρό μέσα στο Τόκιο. Ούτε μηχάνημα δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις ούτε τίποτα.

• Έχετε μαζί σας πάντα φυσικές κάρτες γιατί σε αρκετά μέρη δεν υποστηρίζουν ανέπαφη συναλλαγή. Επίσης μετρητά πάντα μαζί γιατί χρειάζονται. Σε πολλά μέρη δε δέχονται κάρτες. (ακόμα και τουριστικά). Επίσης είτε πληρώνετε με κάρτα είτε με μετρητά οι υπάλληλοι χρησιμοποιούν ένα δισκάκι στο οποίο βάζετε την κάρτα ή τα μετρητά και χρησιμοποιούν κομπιουτεράκι να σου δείξουν την τιμή και τι ρέστα δικαιούσαι ανάλογα το χαρτονόμισμα που δίνεις.

•ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΖΕΣΤΗ
•Ηλεκτρικά καλώδια ΠΑΝΤΟΥ. Μας έκανε τρομερή εντύπωση που ενώ είναι τόσο προηγμένη χώρα τα καλώδια είναι ακόμα εναέρια.

• Πήγαμε στο teamlab planets ήταν ωραία εμπειρία. Κάτι διαφορετικό από ότι έχουμε δει. Δημιουργεί ψευδαίσθηση και είναι κάπως διαδραστικό. Θα το πρότεινα αν υπάρχει έξτρα χρόνος (σίγουρα δεν είναι must see!)

• Αυτή η χώρα μας εντυπωσίαζε σε κάθε βήμα με το πόσο άψογα συνδυάζει την παράδοση με την τεχνολογία δημιουργώντας μια μαγευτική αντίθεση που προκαλεί δέος. Όλα είναι τόσο αρμονικά δεμένα μεταξύ τους. Ναοί αιώνων με ήσυχους κήπους μέχρι φουτουριστικούς ουρανοξύστες και τρένα ταχύτητας όλα εναρμονισμένα.

• Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τις γαστρονομικές απολαύσεις. Φάγαμε εξαιρετικά ΠΑΝΤΟΥ. Από σούσι, σασίμι, θαλασσινά και όστρακα, wagyu μοσχάρι, χέλι μέχρι ramen με ζεστό udon που τέτοιο ζωμό δεν έχεις ξαναγευτεί. Οι γεύσεις έχουν μείνει χαραγμένες στην καρδιά μας. Τα εστιατόρια τους όμως είναι ως επί των πλείστων πολύ μικρά. Έχουν κάποιες θέσεις στο μπαρ και 2- 3 τραπέζια για το πολύ 4 άτομα.
Ramen.jpg


•ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ. Η χώρα λάμπει. Από δημόσιες τουαλέτες μέχρι χειρολαβές στο μετρό και στα λοιπά μέσα. Επίσης δεν μπήκαμε σε κανένα χώρο που να μυρίζει ιδρώτας ή απλυσιά. Οι δρόμοι άστραφταν, ούτε φύλλο δεν υπήρχε. Η καθαριότητα είναι τόσο σημαντική που όλοι μα όλοι κρατούσαν πετσετάκια για να ταμπονάρουν τον ιδρώτα από τα πρόσωπά τους.

•Αυτόματοι πωλητές παντού. Ξέρω, είναι γνωστό για την Ιαπωνία αλλά είναι διαφορετικό να το βλέπεις από κοντά.

• Στην Ιαπωνία υπάρχει ένας υπόγειος απέραντος κόσμος αγορών. Άπειρα μαγαζιά να εκτείνονται σε εκατοντάδες μέτρα και εσύ να θες να εξερευνήσεις τα πάντα.

•Ευγένεια, αριστοκρατικότητα, διακριτικότητα Ιαπώνων. Τα λόγια περιττά.

•Η συμπεριφορά τους στα ΜΜΜ και γενικά στους δρόμους. Δεν άκουγες θόρυβο, ομιλίες. Ειδικά στο μετρό ήταν όλοι με τα κινητά τους ή με κονσόλες παιχνιδιών (ακόμα και μεγάλες κυρίες). Επίσης θυμάμαι χαρακτηριστικά που προχωρούσαμε στη Ginza σε πολύ κεντρικό σημείο, με πολλά αυτοκίνητα, και δεν ακούγαμε θόρυβο. Όλα ήταν ηλεκτρικά, κανείς δεν κόρναρε και οι πεζοί ήταν αθόρυβοι.

• Το ντύσιμο ορισμένων κοριτσιών θυμίζει «μαθητριούλα» σε σχολείο (ή καμαριέρα). Πέρα ότι κάποιες ήταν όντως μαθήτριες σχολείων, αυτό το στυλ είναι ευρέως διαδεδομένο, με το αντίστοιχο hair styling φυσικά. Κάτι άλλο που μας έκανε εντύπωση είναι ότι πολλοί ντύνονταν με μακρυμάνικα ρούχα και γάντια (!) και καλυμμένα πρόσωπα λόγω ζέστης και ήλιου, φυσικά πολλοί κρατούσαν και ομπρέλα.

• Η Ιαπωνία είναι φθηνή. Δε ξέρω πότε και ποιος ξεκίνησε το μύθο ότι είναι ακριβή χώρα. Οκ το εισιτήριο για το γρήγορο τρένο είναι τσουχτερό, αλλά όλα τα άλλα είναι πάμφθηνα. Από καλλυντικά μέχρι διάφορα gadget έως φαγητό στα εστιατόρια.


Συμπέρασμα: Θα ξαναπήγαινα; ΝΑΙ και ξανά ΝΑΙ. Θα πήγαινα να εξερευνήσω περισσότερα μέρη της, να φάω πάλι το υπέροχο φαγητό της και ίσως την επόμενη φορά να δοκιμάσω και τις υπέροχες παραλίες του νότου της.



ΚΟΡΕΑ

Σεούλ


✓ Επισκεφτήκαμε το παλάτι Gyeongbokgung, ένα από τα πιο διάσημα ορόσημα της Σεούλ.
✓ Εξερευνήσαμε τη μοντέρνα περιοχή Gangnam, γνωστή για τα ψώνια, το φαγητό και τη διασκέδασή της.
✓ Κάναμε μια βόλτα στο όμορφο πάρκο Namsan και είδαμε τον πύργο N. Seoul και τη γύρω περιοχή και είχαμε πανοραμική θέα της πόλης.
✓ Περπατήσαμε γύρω από το ιστορικό χωριό Bukchon Hanok, μια παραδοσιακή κορεατική γειτονιά με καλοδιατηρημένα σπίτια hanok.
✓ Επισκεφθήκαμε την πολυσύχναστη αγορά Namdaemun, μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες παραδοσιακές αγορές της Κορέας.
✓ Επισκεφθείτε τον ιστορικό ναό Jogyesa, το κέντρο του κορεατικού βουδισμού και μια όμορφη όαση στην καρδιά της πόλης και παρακολουθήσαμε απ’ έξω τη λειτουργεία (δεν επιτρέπονται τουρίστες εντός).
✓ Μάθαμε αρκετά για την κορεατική ιστορία και τον πολιτισμό στο Εθνικό Μουσείο της Κορέας.
✓ Ψωνίσαμε άπειρα καλλυντικά σε καταπληκτικές τιμές στο Myeongdong, μια δημοφιλή εμπορική περιοχή γεμάτη shopping.
✓Φάγαμε τοπικές λιχουδιές στο Gwangjang Market συμπεριλαμβανομένων udon στο μαγαζάκι της κυρίας που έγινε γνωστή μέσω της σειρά στο Netflix «Street food- Seoul»
✓ Insa-dong για ψώνια, τσάι, φαγητό, αναμνηστικά και οτιδήποτε φανταστείς.

✓ Πήγαμε μονοήμερη στη DMZ (Di militarized zone) μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, μάθαμε για την ιστορία της διχοτόμησης της Κορέας και πως αισθάνονται οι Κορεάτες γι’ αυτό. Φυσικά και διακρίναμε στο βάθος τη σημαία της Β. Κορέας που είναι περίεργο συναίσθημα ξέροντας τι περνάνε οι άνθρωποι εκεί.

✓ Χαθήκαμε στους διαδρόμους του COEX mall όπου βρίσκεται η μικρή αλλά υπέρκομψη Starfield Library. Αξίζει να το επισκεφθεί κανείς ειδικά μία βροχερή μέρα.



TIPS – Προσωπικές Παρατηρήσεις για Σεούλ


• H Seoul είναι μία πόλη που δεν είναι τουριστική. Σπάνια βλέπαμε τουρίστα ειδικά εκτός των παλατιών ή άλλων μνημείων. Κάτι που μας άρεσε ιδιαίτερα. Επίσης έχει ένα ιδιαίτερο vibe.

•Είναι μία μοντέρνα πόλη χτισμένη σε λόφους και έχει αρκετό πράσινο. Με τα ΜΜΜ πας παντού και γρήγορα. Αγοράζεις κάρτα από mini market την οποία φορτίζεις και τη χρησιμοποιείς ανέπαφα σε όλα τα μέσα.

•Δεν υπάρχουν πολλές διαβάσεις σε φανάρια, υπάρχουν όμως υπόγειες διαβάσεις που συνήθως περιβάλλονται από μαγαζιά.

• Οι Κορεάτες μου θύμισαν σε πολλά πράγματα τους Έλληνες (ενώ είχα την εντύπωση ότι μοιάζουν με τους Ιάπωνες, δεν έχουν καμία σχέση, μόνο στην υπόκλιση) Από τον τρόπο οδήγησης, τον τρόπο επικοινωνίας, στα εστιατόρια. Είναι πολύ εκφραστικοί και έντονοι, μιλάνε σε αγνώστους και είναι πολύ φιλικοί. Να σημειώσω δε ότι πρώτο μας βράδυ μπήκαμε αργά σε μαγαζί συνοικιακό να φάμε τηγανητό κοτόπουλο με μπύρα (διάσημο πιάτο στην Κορέα) και οι θαμώνες άρχισαν να χειροκροτούν και να χαμογελάνε που είδαν ξένους ! Ένα άλλο βράδυ η διπλανή παρέα, εμφανώς έχοντας έρθει σε κέφι από τις μπύρες, μας έπιασε την κουβέντα προσπαθώντας να μας μυήσει στο πρόσφατο Κορεατικο trend, την ανάμιξη (με κάποιου είδους ιεροτελεστία) ενός τοπικού ποτού μέσα στη μπύρα και αφού βάζεις το ένα τσοπστικ μέσα στο ποτήρι, το χτυπάς με το άλλο και αφρίζει η μπύρα και το πίνεις αμέσως σα σφηνάκι. Κορεάτικο υποβρύχιο θα το έλεγα εγώ!

• ΦΑΓΗΤΟ: Korean BBQ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. Απίστευτο το πως σε κάθε ταβερνάκι το κρέας ήταν του ονείρου και φθηνό σε σχέση με ένα καλό κρεατάδικο στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη γενικότερα.

Συμπέρασμα: Θα ξαναπήγαινα ; Αν τύχαινε κάποια στιγμή στο μέλλον να έχω transit εκεί δε θα με χαλούσε να μείνω δυο μερούλες να ξαναχυθώ στα στενάκια της και να απολαύσω τη νυχτερινή της ζωή.


ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ – ΠΑΛΑΟΥΑΝ

Εl Nido

Εδώ τα σχέδια μας ήταν να προσπαθήσουμε να ξεκουραστούμε όσο μπορούμε, δεδομένης της συνολικής διάρκειας του ταξιδιού μας. Θέλαμε να κολυμπήσουμε και να δούμε όσες περισσότερες εξωτικές παραλίες γίνεται, να τρώμε και να πίνουμε.
Έτσι, κάναμε κάθε μέρα ένα τουρ με βάρκα σε διαφορετικά μέρη. Ενδεικτικά πήγαμε Small Lagoon, Big Lagoon στα οποία κάναμε κανό, Papaya Beach, Shimizu island, Commando Beach, Snake Island, Entalula Beach, Cudugnon Cave, Paradise Beach και κάποια άλλα μέρη που δε θυμάμαι ονόματα. Όλες οι εταιρείες προσφέρουν tours με μεσημεριανό και τα χωρίζουν σε tour A, B, C, D. Κάθε ένα από αυτά σε πάει σε δύο πολύ ωραία μέρη και τα υπόλοιπα δύο ή τρία είναι μέτρια.

Για όσους ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν προς τα εκεί αντί να δίνουν 25-30€ την ημέρα για το κάθε τουρ, να δώσουν λίγο παραπάνω ή μπορεί και τα ίδια λεφτά για να πάνε με ιδιωτικό τουρ σε όσα μέρη πραγματικά αξίζουν ή να κάνουν αυτό που τους αρέσει περισσότερο. Πχ. εμείς θέλαμε εξωτικές παραλίες και τα Lagoon. Κάποιος άλλος μπορεί να θέλει να πηγαίνει σε σημεία που έχει πολλά ψάρια και ιδιαίτερο βυθό για snorkelling.
IMG-8922.jpg


IMG-9037.jpg



TIPS – Προσωπικές παρατηρήσεις για Φιλιππίνες, Παλαουάν

• Το αεροδρόμιο της Μανίλας έχει πολλά τέρμιναλ και όχι κοντά το ένα στο άλλο. Πρέπει να βγεις εκτός για να πας στο τερμιναλ με τις εγχώριες πτήσης. Το λεωφορείο που συνδέει τα τερμιναλ είναι κάθε 1 (!) ώρα και αν δεν έχεις άπλετο χρόνο σίγουρα χάνεις την επόμενη πτήση σου. Βέβαια επειδή αυτό είναι γνωστό, έχει στηθεί ολόκληρη επιχείρηση με ταξί που σε πάνε με 30€ (!!!!) σε μια απόσταση 10-15 λεπτών. Εμείς κατά την άφιξη την πατήσαμε και αναγκαστικά πήραμε ταξί.

• Νοικιάσαμε αυτοκίνητο από το Πορτο Πρινσεσα και οδηγήσαμε έως το El Nido. H ενοικίαση αρκετά ακριβή για μια φθηνή χώρα όπως οι Φιλιππίνες (γύρω στα 480€) για 6 μέρες. Η διαδρομή (4,5 περίπου ωρών) ήταν πολύ όμορφη και χωρίς καθόλου κίνηση. Είδαμε ελάχιστα αυτοκίνητα. Οι δρόμοι δεν είναι καλοί αλλά είδαμε έργα παντού που σημαίνει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα.

•Υπάρχει εμφανής φτώχεια αλλά οι άνθρωποι είναι πολύ χαμογελαστοί και ευγενικοί.

• Από συζητήσεις με ντόπιους μάθαμε ότι όποιος ενδιαφέρεται για surf πρέπει να επισκεφτεί το νησί Siargao, καλύτερες τροπικές παραλίες και νερά έχει το νησί Coron, ενώ το πιο τουριστικό από όλα είναι το νησί Boracay.

Συμπέρασμα: Θα ξαναπήγαινα; Φυσικά! Να δω και τα υπόλοιπα νησιά και να κολυμπήσω σε αυτά τα νερά με αυτό το υπέροχο background. Επίσης είναι φθηνός προορισμός και οι διακοπές σου μπορούν να κρατήσουν πολλές μέρες με μικρό budget.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

ΜΠΑΛΙ


Να ξεκινήσω λέγοντας πως το Μπαλί το είχα στα ταξιδιωτικά μου σχέδια από παλιά, τα τελευταία χρόνια όμως καταλάβαινα ότι έχει γίνει μάλλον πολύ επισκέψιμο και ιδιαίτερα προβεβλημένο σε social media σε βαθμό να χάνει από τη συνολική εμπειρία. Είχα διαβάσει για κίνηση, ουρές σε ναούς, ουρές για μια φωτογραφία κτλ. και πήγα ξέροντας περίπου τι να περιμένω. Πρώτα όμως να αναφέρω ότι στόχος μας ήταν όχι να τα δούμε όλα (σαφώς δε μπορούσαμε λόγω ημερών) αλλά να πάρουμε μία γεύση από τη Μπαλινέζικη κουλτούρα. Επισκεφθήκαμε σε 5-6 μέρες:

✓ τον εκπληκτικό ναό Tanah Lot, σκαρφαλωμένο σε ένα βράχο στον ωκεανό.

IMG-9373.jpg

IMG-9375.jpg

✓ τους όμορφους ορυζώνες στο Ubud, Tegalalang Rice Terrace
IMG-9136.jpg

IMG-9142.jpg

✓ Είδαμε παραδοσιακό χορό και θεατρική παράσταση κοντά στο Ubud και φύγαμε πριν καλά καλά τελειώσει. Ήταν ότι πιο βαρετό έχουμε δει ποτέ, και δεν το είχαμε καν στο πρόγραμμα, ο οδηγός μας μας το πρότεινε.
✓ το Aloha Ubud Swing και κάναμε κούνια πάνω από τη ζούγκλα.
✓ το όρος Batur και απολαύσαμε την πανοραμική θέα του νησιού.
✓ το ναό Tirta Empul και είδαμε πιστούς (και μη) να βουτούν στο αγίασμα της πηγής του.
✓ την αγορά τέχνης του Ubud καθώς και το Ubud Palace.
IMG-9067.jpg

✓ τον εμβληματικό ναό Besakih και τον ομώνυμο ιερό χώρο που αποτελείται συνολικά από 23 ναούς και είναι ο παλαιότερος και πιο σημαντικός για τους ντόπιους στο Μπαλί.
IMG-9272.jpg


✓ το Penglipuran Village, το πιο καθαρό χωριό του κόσμου, το οποίο προσομοιάζει το πως ήταν τα σπίτια στο Μπαλί παλιά. Ακόμα κατοικείται από Μπαλινέζους οι οποίοι ανοίγουν τα σπίτια τους για να μπορέσει να δει ο κόσμος το εσωτερικό. Επίσης πωλούνται διάφορα αναμνηστικά, σνακ και φαγητό. Δεν είναι μεγάλο και το γυρίζεις σε μισή με μία ώρα.
IMG-9328.jpg

✓ Τον καταρράκτη Tegenungan στον οποίο φτάνεις κατεβαίνοντας σκαλιά.
✓ μία φυτεία καφέ και δοκιμάσαμε πέρα από άλλους καφέδες και τσάι, τον ξακουστό πιο ακριβό καφέ του κόσμου, LUWAK, φτιαγμένο από κόπρανα αγριόγατας.
✓ την περιοχή του Σεμινιάκ, όπου περπατήσαμε στο κέντρο της πόλης και την παραλιακή οδό το βράδυ ενώ την τελευταία μας μέρα την περάσαμε στο Alila beach bar, έχοντας στο τέλος της ημέρας καταπληκτική θέα προς τον ωκεανό και το ηλιοβασίλεμα.





TIPS-Προσωπικές παρατηρήσεις για Μπαλί

• Είχαμε νοικιάσει αυτοκίνητο και θα οδηγούσε ένας από μας. Το παραλάβαμε στο αεροδρόμιο και οδηγήσαμε μέχρι Ubud και τολμώ να πω πως ήταν εφιαλτική εμπειρία. Η κίνηση αφόρητη, οι δρόμοι είναι στενοί με μία λωρίδα το κάθε ρεύμα, χωρίς καθόλου χώρους στάθμευσης εκατέρωθεν οπότε όποιος ήθελε σταματούσε όπου ήθελε δημιουργώντας περισσότερη κίνηση. Μηχανάκια παντού και ανεξέλεγκτα. Αφού λοιπόν φτάσαμε, παραδώσαμε το αυτοκίνητο αμέσως στην εταιρεία ενοικίασης, παίρνοντας κάποια λεφτά πίσω και κλείσαμε οδηγό μέσω της βίλας με περίπου 30-40 ευρώ την ημέρα (ο κ. Putu Lingga +62878-8332-6852 WhatsApp).

• Είχαμε στο πλάνο να πάμε και προς Uluwatu αλλά η κίνηση που συναντήσαμε γενικά μας αποθάρρυνε και δε θέλαμε να χάσουμε την τελευταία μας μέρα μέσα στο αυτοκίνητο.

• Μας είπαν ότι η βόρεια πλευρά του νησιού είναι πιο αυθεντική και όχι τόσο επισκέψιμη.

• Στο Μπαλί παρότι είναι φθηνά, πληρώνεις ακόμα και τον αέρα. Πληρώνεις παντού. Για να μπεις σε ορυζώνες, να δεις καταρράκτες να ανέβεις στην κορυφή του βουνού, να μπεις σε ναούς.

Συμπέρασμα: Θα ξαναπήγαινα; Όχι, θα προτιμούσα να ανακαλύψω άλλα μέρη της Ινδονησίας. Ότι ήταν να δω από το Μπαλί το είδα.

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ

Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού μας η Σιγκαπούρη. Στην επιλογή της έπαιξε ρόλο ότι είχαμε την επιλογή απευθείας πτήσεων για Αθήνα με Scoot.

Οι ημέρες μας κύλησαν κάπως έτσι:

✓ Επισκεφθήκαμε το εμβληματικό άγαλμα Merlion στο Merlion Park και απολαύσαμε τη θέα στον κόλπο της Μαρίνας.
✓ Εξερευνήσαμε τους κήπους δίπλα στον κόλπο, όπου βρίσκεται το εντυπωσιακό Supertree Grove και τα θερμοκήπια Cloud Forest και Flower Dome.
IMG-9478.jpg

✓ Κάναμε μια βόλτα κατά μήκος της γέφυρας Helix που είναι εμπνευσμένη από την καμπύλη της δομής του DNA, μιας πεζογέφυρας με όμορφη θέα στον ορίζοντα της πόλης.
✓ Επισκεφθήκαμε την ιστορική συνοικία Chinatown, όπου βρίσκεται ο πολύχρωμος ναός Sri Mariamman και η πολυσύχναστη Chinatown Street Market και φάγαμε Κινέζικο πίνοντας μπύρες, καθώς και την πολύχρωμη Little India.
IMG-9512.jpg

✓ Επισκεφθήκαμε το Marina Bay Sands Hotel και τη διάσημη πισίνα υπερχείλισης στην οποία όμως δεν κολυμπήσαμε αφού δε μέναμε εκεί.
IMG-9558.jpg

✓ Κάναμε τη βόλτα μας στην Orchard Road, γνωστή για τα πολυτελή εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα σχεδιαστών. ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ όλα. Αντιληφθήκαμε ότι οι τιμές είναι 30% πιο ακριβά από Ευρώπη.
✓ Εξερευνήσαμε την πολύχρωμη και εκλεκτική Haji Lane, γνωστή για τα μπουτίκ καταστήματα και τις καφετέριες της, όπως επίσης και την Arab district που μου άρεσε πολύ.
IMG-9520.jpg

✓ Κάναμε μια βόλτα κατά μήκος του ποταμού της Σιγκαπούρης και είδαμε τις ιστορικές και γραφικές περιοχές Clarke Quay και Boat Quay.
IMG-9547.jpg







TIPS -Προσωπικές παρατηρήσεις για Σιγκαπούρη



•H Σιγκαπούρη είναι πανάκριβη. Σε όλα. Από διαμονή, αξιοθέατα μέχρι φαγητό.

•Η συγκοινωνία είναι σχετικά φθηνή και πολύ εύχρηστη. Μπαίνεις παντού με τη χρεωστική ή την πιστωτική σου κάρτα την οποία περνάς ανέπαφα μόλις μπαίνεις και βγαίνεις από μετρό, λεωφορείο κτλ.

•Η ζέστη και η υγρασία είναι ανυπόφορες.

•Παρότι υπάρχει πολυκοσμία και άνθρωποι από κάθε κουλτούρα και πολιτισμό, η πόλη σου αφήνει μια γεύση ανιαρή. Δεν έχει καθόλου ταυτότητα, ούτε vibe. Δε νιώσαμε πουθενά την ενέργεια του κόσμου.

• Από την άλλη, έχει κάποια σημεία που είναι εκπληκτικά και πολύ καλά μελετημένα. Η περιοχή γύρω από Marina Bay, το σόου με το σιντριβάνι επίσης εντυπωσιακό.

•Ανεβήκαμε στο c’est la vie για ποτό (πληρώνεις 30 ευρώ είσοδο και περιλαμβάνει ποτό) ώστε να δούμε τη θέα αλλά η εμπειρία δεν ήταν η καλύτερη. Άτομα που είχαν πληρώσει να ανέβουν στο Skydeck, στέκονταν όρθιοι οπότε όσοι καθόμασταν σε καναπέδες δεν είχαμε ανεμπόδιστη θέα. Αν το ήξερα θα πήγαινα και εγώ στο Skydeck.

• 2 νύχτες, 3 μέρες είναι αρκετές για τη Σιγκαπούρη

Συμπέρασμα: Θα ξαναπήγαινα; Όχι, αλλά σίγουρα δε θα το αποφύγω καθώς είναι ταξιδιωτικό σταυροδρόμι για άλλους προορισμούς, οπότε σίγουρα θα έχω κάποιο transit εκεί στο μέλλον.


ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΦΑΓΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ

-Isomaru Suisan Nishi Shinjuku, Tokyo (μας πήγε Ιάπωνας φίλος και φάγαμε θαλασσινά όπως ακριβώς οι ντόπιοι τα οποία ψήναμε εμείς- must try μυαλό καβουριού, χτένια)
-Hitoshio, Kyoto (λίγο ακριβό αλλά πολύ νόστιμο φαγητό, δοκιμάστε οπωσδήποτε χέλι)
-Shichirin-yaki KANEKO, Kyoto (BBQ, Wagyu beef)
-Sushi Kaiseki Kozuki, Kyoto (sushi)
-Mizuya Chaya – Nara (udon noodles)
-Lion’s Sunset Lounge, El Nido, Palawan (φανταστικό φαγητό, παρουσίαση, ατμόσφαιρα κοκτέιλ, θέα) Στους καναπέδες του είδαμε το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα του ταξιδιού.
-Piece of sky, εντός του ξενοδοχείου Η. Υπέροχη θέα στον κόλπο του El Nido, Palawan φαγητό αρκετά καλό αλλά όχι σαν το Lion’s.
-Demetri Ubud (εκτός κέντρου, με πολύ καλές τιμές)
-Taroo Ubud (ομοίως εκτός κέντρου)
-Milk and Madu Ubud, (brunch) (κέντρο Ubud)
-Alila Beach club, Seminyak
-Yeast side, Σιγκαπούρη για υπέροχο πρωινό, χειροποίητο.


Ελπίζω οι φωτογραφίες να καταφέρουν να σας μεταφέρουν έστω και νοητά σε αυτούς τους μακρινούς τόπους!

Όση ώρα γράφω, μου έρχονται στο μυαλό εικόνες και χαμογελώ. Γνωρίσαμε υπέροχους ανθρώπους, φάγαμε εκπληκτικά, στο τέλος της ημέρας πίναμε τις μπύρες μας (αλλά και τα κρασιά μας) συζητώντας και γελώντας για τις εμπειρίες μας. Είδαμε iconic ναούς αλλά και ουρανοξύστες, κολυμπήσαμε σε τροπικές παραλίες. Περπατούσαμε 20km μία μέρα και μία άλλη πίναμε καρύδες και κάναμε βουτιές σε σμαραγδένια νερά. Ένα ταξίδι που θα θυμάμαι για πάντα και που οι συνταξιδιώτες μου το έκαναν ακόμα καλύτερο. Ευχαριστώ από καρδιάς τον Άγγελο, τη Βασιλική και την Ελένη! Until next time …
 

Attachments


Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.191
Μηνύματα
883.463
Μέλη
38.897
Νεότερο μέλος
Ρεκομπα

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom