Αυστρία Βιέννη Απρίλης 2023: Ένα αληθινό παραμύθι 6 ημερών!

Nouli_Vanouli

Member
Μηνύματα
67
Likes
149

Καλησπέρα σε όλες και όλους!
Αυτή είναι η πρώτη ταξιδιωτική ιστορία που γράφω, γι΄ αυτό ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη για όσα λάθη μπορεί να κάνω κατά την ανάρτησή μου!
Θα σας περιγράψω το ταξίδι μου στη Βιέννη, τον Απρίλη του 2023, ευελπιστώντας να βοηθήσω κι εγώ με τη σειρά μου όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε αυτή την υπέροχη πόλη, όπως βοηθήθηκα κι εγώ πάρα πολύ από άλλα μέλη του forum.
Ας ξεκινήσω λοιπόν!

1η μέρα: Τρίτη 18.04.23

Είναι η δεύτερη μέρα του Πάσχα! Η πτήση μας με Aegean είναι προγραμματισμένη στις 8.15 πμ. Φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Βιέννης λίγο πριν τις 10 το πρωί. Βγάλαμε εισιτήρια για το τρένο S7 από τον γκισέ που βρίσκεται στο δεξί μας χέρι, πριν αρχίσουν οι κυλιόμενες σκάλες που οδηγούν στις αποβάθρες. Έχετε τη δυνατότητα να βγάλετε εισιτήριο και από μηχανήματα που υπάρχουν και στις αποβάθρες. Εμείς επιλέξαμε να βγάλουμε από τον γκισέ για να μην αγχωθούμε αν κάτι πήγαινε στραβά τελευταία στιγμή. Πηγαίνοντας στο γκισέ ζητήσαμε 2 πράγματα: α)την εβδομαδιαία κάρτα μετακίνησης (Wochenkarte) που ισχύει για όλα τα ΜΜΜ εντός της ζώνης της Βιέννης και κοστίζει 17.10 και β) το επιπλέον εισιτήριο από το αεροδρόμιο μέχρι την Βιέννη που κοστίζει 1.90. Άρα από το αεροδρόμιο προς τη Βιέννη πήγαμε μόνο με 1.90 και τα υπόλοιπα έξοδα όλης της εβδομάδας θα καλύπτονταν από την κάρτα που σας προείπα.
Μια παρατήρηση για την κάρτα: η κάρτα συμφέρει όποιον ταξιδεύει για μίνιμουμ 3 ημέρες μάξιμουμ 7 ημέρες και το ταξίδι του είναι όσο πιο κοντά γίνεται στην Δευτέρα. Η κάρτα ισχύει από Δευτέρα 00.00 μέχρι την άλλη Δευτέρα 08.59. Εμείς πήγαμε για 6 μέρες με αρχή του ταξιδιού Τρίτη γι΄ αυτό και ήταν η απόλυτα συμφέρουσα επιλογή. Με τα ίδια χρήματα, 17.10 μπορείτε να βγάλετε και την κάρτα 72 ωρών. Από εκεί και πέρα ξενοιάσαμε και δεν ασχοληθήκαμε ξανά σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού με εισιτήρια. Να σας πω ότι την κάρτα αυτή δεν την επικυρώνουμε πουθενά, την έχουμε στην τσέπη μας και τη δείχνουμε αν μας την ζητήσουν. Εμάς 6 ημέρες δεν μας την ζήτησε κανείς, την είχαμε όμως πάντα μαζί μας, γιατί το πρόστιμο σε περίπτωση ελέγχου είναι δυσβάσταχτο!

Το ταξίδι με το τρένο από το αεροδρόμιο προς Βιέννη ήταν πολύ ωραίο! Η διαδρομή ήταν κυρίως υπέργεια και έτσι πήραμε μια πρώτη γεύση από τα περίχωρα της Βιέννης!
Μετά από 35 λεπτά φτάσαμε στον προορισμό μας, στην στάση Praterstern. Από εκεί πήραμε το μετρό, γραμμή U1 (κόκκινη γραμμή) για μια στάση και κατεβήκαμε στη στάση Vorgartenstrasse, όπου ήταν το ξενοδοχείο μας. Μείναμε στο Ibis Wienn Messe και μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι και σε ότι αφορά την τοποθεσία (βόλευε πολύ να επιστρέφουμε και στη διάρκεια της ημέρας αν ήμασταν κουρασμένοι) και σε ό,τι αφορά την καθαριότητα και το πρωινό. Η τιμή για 5 διανυκτερεύσεις 2 ατόμων ήταν 524,70 με πολύ πλούσιο πρωινό που σε κράταγε όλη μέρα.
Στο ξενοδοχείο μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη γιατί ενώ περιμέναμε ότι θα αφήναμε τα πράγματά μας στο luggage room γιατί φτάσαμε πρωί και το check in κανονικά είναι στις 15.00, το δωμάτιό μας ήταν ήδη έτοιμο και μας περίμενε! Σ΄αυτό το σημείο να πω ότι πληρώσαμε στο check in και όχι στο check out. Αφού αφήσαμε τα πράγματά μας, επισκεφτήκαμε το γειτονικό σούπερ μαρκετ Billa για τα είδη πρώτης ανάγκης και αφού τακτοποιήθηκαν όλα, ξεχυθήκαμε στους δρόμους για να εξερευνήσουμε τη Βιέννη!

Πρώτη μας στάση η εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης (πολύ κοντά στο ξενοδοχείο, πήγαμε με τα πόδια). Μια καθολική εκκλησία με πολύ ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που μαγνητίζει το βλέμμα του επισκέπτη από το πρώτο λεπτό! Στην αυλή της εκκλησίας ήταν και το μνημείο για τον μεξικάνικο λαό που αντιτάχθηκε στους Ναζί στη διάρκεια του Β.Π.Π.

Από εκεί πήραμε την κόκκινη γραμμή του μετρό και στη στάση Kaisermuhlen VIC, κατεβήκαμε και πήραμε το λεωφορείο 20Α το οποίο μας άφησε έξω από τον Πύργο του Δούναβη. Πρόκειται για την υψηλότερη κατασκευή στη Βιέννη, στα 252 μέτρα και είναι ο 68ος ψηλότερος πύργος στον κόσμο. Άνοιξε το 1964 και βρίσκεται κοντά στη βόρεια όχθη του Δούναβη στην περιοχή Donaustadt. Γύρω από τον Πύργο είναι ένα πάρκο με υπέροχα λουλούδια, με ιδιαίτερο προβάδισμα στις πολύχρωμες τουλίπες! Ανεβήκαμε στον Πύργο και θαυμάσαμε όλη τη Βιέννη. Πάνω στον Πύργο υπήρχε και ένα καφέ, το οποίο όμως δυστυχώς εκείνη την ημέρα είχε ένα group και δε δεχόταν μεμονωμένους επισκέπτες. Εδώ να σας πω τι κάναμε για τα εισιτήρια των αξιοθέατων και μας βόλεψε πολύ. Το εισιτήριο πχ του Πύργου ήταν στα 20 ευρώ και εμεις μπήκαμε δωρεαν. Είχαμε φροντίσει να βγάλουμε την Vienna Flexi Pass (την flexi, το τονίζω) με την οποία μπορείς να μπεις σε 5 αξιοθέατα δωρεάν μοιρασμένα σε όσες μερες θέλεις (νομίζω ισχυει για 60 μέρες).Αυτό συμφέρει όποιον θέλει να μπει σε τουλάχιστον 5 μουσεία ή αξιοθέατα. Αν δε σας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο προφανώς η κάρτα είναι περιττή. Εμάς όμως που θέλαμε να μπούμε σε όσα το δυνατόν περισσότερα μας βόλεψε μια χαρά. Κάναμε μια λίστα των μουσείων που θέλαμε και διαλέξαμε τα 5 πιο ακριβά για να μπούμε. Η κάρτα κόστιζε 79 ευρώ και κανονικά οι τιμές των εισιτηρίων για τα 5 που επιλέξαμε ήταν πάνω από 110 ευρω. Αυτά για όποιον ενδιαφέρεται για μουσεία.

Επιστρέφω στην αφήγηση. Ο καιρός ήταν πολύ συννεφιασμένος και προμήνυε βροχή... Είχε μεσημεριάσει και ήμασταν θεονήστικοι. Κατεβήκαμε με το μετρό στο Stephansdom (την ...Ομόνοια της Βιέννης!) και μέσα στην πείνα μας κάναμε μια κακή επιλογή (κατ΄εμέ πάντα) την γνωστή αλυσίδα burger Five Guys. Ξέρω ότι πολλοί στο forum την εκθειάζουν, εμένα πάντως με έτσουξε πολύ που για μια πλαστικούρα 2 μπεργκερ, 2 πατάτες και 2 αναψυκτικά πληρώσαμε 49 ευρώ! Αν γύριζα το χρόνο πίσω προφανώς και θα κατευθυνόμουν προς ένα από τα πολλά stand με λουκάνικο, δυο βήματα παρακάτω, τα οποία -ειρήσθω εν παρόδω- τα τιμήσαμε δεόντως τις επόμενες ημέρες! Αυτά όμως ήταν τα παρατράγουδα της νηστικομάρας (ελπίζω να μην διαβάζει τώρα την ανάρτησή μου κανένας μαθητής μου, γιατί θα φάω χοντρό δούλεμα για το λεξιλόγιό μου!)

Βρισκόμαστε στην οδό Graben. Έναν πολύ εμπορικό δρόμο και συναντάμε σε περίοπτη θέση την Στήλη της Πανώλης! Πρόκειται για μια γλυπτική σύνθεση που στήθηκε ύστερα από μια θανατηφόρο επιδημία πανούκλας το 1679 και αποτελεί ένα σύμβολο μνήμης και ευγνωμοσύνης στους αγίους που -όπως πίστευαν-συνέβαλαν για τη διάσωση του αυστριακού λαού από την επιδημία.

Στρίψαμε αριστερά στην Kohlmarkt, έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους της Βιέννης και ήρθε η ωραία εκείνη στιγμή για να κάνουμε την πρώτη γλυκιά μας αμαρτία! Μπήκαμε στο ιστορικό cafe Demel και ύστερα από αναμονή μόλις 5 λεπτών καθίσαμε στο ενδιάμεσο σαλονάκι για καφέ και γλυκό. Εδώ να σας πω ότι δεν ανήκω σε αυτούς που μπορούν να περιμένουν με τις ώρες έξω από κάποιο καφέ ή ρεστοραν και φροντίζω πάντα να κάνω ηλεκτρονικά κράτηση. Ο χρόνος όταν ταξιδεύεις στο εξωτερικό είναι πολύτιμος και δεν σκοπεύω να τον σπαταλάω σε ατελείωτες ουρές. Το Demel όμως είναι από τα λίγα καφέ που δε δέχεται ηλεκτρονικές κρατήσεις και είχαμε πει ότι θα περάσουμε και αν έχει κόσμο θα φύγουμε και ας μην μπούμε ποτέ μέσα. Η τύχη όμως μας έκλεισε το μάτι και είχαμε σχεδόν μηδενική αναμονή. Πήραμε έναν καφέ Verlangerter μια λεμονίτα και δυο από τα πιο παραδοσιακά (και τουριστικά θα προσέθετα) γλυκά της Βιέννης: την Sachertorte και το Apfelstudel. Γαρνιρισμένα με σαντιγύ και σως βανίλιας, αντίστοιχα. Ήμουν προετοιμασμένη από το forum για το ότι τα γλυκά τους δεν είναι της ίδιας λογικής με τα δικά μας (για να το θέσω όσο πιο κομψά μπορώ) και έτσι μπορώ να πω ότι δεν απογοητεύτηκα καθόλου. Και τα δυο ήταν αξιοπρεπέστατα ως προς τη γεύση, αλλά μέχρι εκεί. Δεν είναι δηλ γεύσεις που θα αναπολώ μετά από χρόνια και θα λέω "ΠΩΩΩ τι γλυκά έφαγα ρε συ στην Βιέννη!" Όμως δεν μπορώ να πω ότι κλάψαμε και τα λεφτά μας, Τίμιες γεύσεις και τα δυο. Πληρώσαμε για όσα σας είπα 26 ευρώ.

Όταν βγήκαμε από το Demel είχε ήδη αρχίσει να βρέχει. Όχι πολύ στην αρχή, οπότε συνεχίσαμε τη βόλτα μας! Περάσαμε μπροστά από το χειμερινό ανάκτορο των Αψβούργων, το Hofburg, από την Ισπανική Σχολή Ιππασίας, την Εθνική Βιβλιοθήκη και καταλήξαμε στην Albertinaplatz, όπου και το ομώνυμο μουσείο, το οποίο όμως θα επισκεπτόμασταν άλλη μέρα. Εκεί δοκιμάσαμε μια έκπληξη, καθώς περιμέναμε να φάμε στο διάσημο Bitzinger με το πασίγνωστο λουκάνικο, αλλά δυστυχώς είχε πάρει φωτιά (!!!) τις προηγούμενες ημέρες και τώρα το επισκεύαζαν! Κρίμα! Μην ανησυχείτε πάντως όσοι επίσης το βάλατε στο μάτι: μια ταμπέλα μας ενημέρωνε ότι λίγες μέρες αργότερα θα ήταν πάλι ανοιχτό!

Από εκεί συνεχίσαμε για βόλτα στο Bundesgarten, αλλά ο καιρός είχε άλλα σχέδια! Η βροχή όλο και δυνάμωνε, προλάβαμε να δούμε μόνο το άγαλμα του Mozart και πήραμε το μετρό για να επιστρέψουμε για λίγο στο ξενοδοχείο. Ξεκουραστήκαμε και αφού η βροχή είχε σταματήσει, ξεκινήσαμε για τον επόμενο προορισμό μας, το διάσημο Cafe Landtmann.

Εννοείται ότι είχα κάνει κράτηση. Οπότε skip the line και να΄ μαστε στο εσωτερικό του! Πρόκειται για ένα πολύ ατμοσφαιρικό καφέ από το 1873, στο οποίο συνήθιζαν να συχνάζουν ο Φρόιντ, ο Μάλερ και άλλες ιστορικές προσωπικότητες. Πήραμε σνίτσελ στην χοιρινή εκδοχή του με μια πολύ γευστική πατατοσαλάτα, την οποία ναι, θα θυμάμαι για πάντα! Ήταν μια πατατοσαλάτα με προσωπικότητα! Το σνίτσελ επίσης πολύ ωραίο χωρίς ίχνος λαδίλας. Πήραμε επίσης το κλασικό Tafelspitz, ένα μοσχαρίσιο κρέας που βράζεται για 5 ώρες και σερβίρεται με λαχανικά. Αυτό να σας πω την αλήθεια, χωρίς να θέλω να σας αποτρέψω από το να το δοκιμάσετε, δεν μας άρεσε. Ήταν άγευστο, θύμιζε λίγο νοσοκομειακό φαγητό. Αλλά φυσικά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, οπότε εσείς μπορεί να το βρείτε υπέροχο! Συμπληρώσαμε το δείπνο μας με 2 ποτήρια κρασί Gruner Veltiner, εξαιρετικό! Ό,τι και να πω είναι λίγο γι΄αυτό το κρασί!

Ικανοποιημένοι για την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας καταλήξαμε στο ξενοδοχείο για να κοιμηθούμε και να ανακτήσουμε δυνάμεις για την επόμενη μέρα, που έκρυβε πολλές συγκινήσεις, αλλά εμείς δεν το ξέραμε ακόμη!

Θα μου επιτρέψετε σε αυτό το σημείο να σταματήσω, ως πρωτάρα στις ταξιδιωτικές ιστορίες, απόκαμα!.
Άμεσα θα επιστρέψω για τη συνέχεια του ταξιδιού! Επίσης θα παρακαλούσα τον administrator αν έχω δημοσιεύσει την ιστορία σε λάθος σημείο, να πράξει τα δέοντα!

Bis dann, Tschuss (αυτά τα ρημάδια τα umlaut, ακόμα να τα βρω στο ρημαδοπληκτρολόγιό μου!)

 
Last edited:

Nouli_Vanouli

Member
Μηνύματα
67
Likes
149
2η μέρα: Τετάρτη 19.04.23

Η μέρα ξεκίνησε με βροχή. Πήραμε την πράσινη γραμμή του μετρό και κατευθυνθήκαμε στο ανάκτορο Schonbrunn. Πρόκειται για το θερινό ανάκτορο των Αψβούργων, μια τεράστια έκταση με φανταστικούς κήπους και συντριβάνια. Ξεκινήσαμε υπο βροχήν τη βόλτα μας στους κήπους που ήταν τεράστιοι και πολύ περιποιημένοι. Τα σκιουράκια όπως και εμείς δεν πτοούνταν από την βροχή και μας συνάντησαν αρκετές φορές! Οι κήποι είναι δωρεάν, εκτός από κάποιους συγκεκριμένους που θέλουν εισιτήριο. Δεν τους επιλέξαμε, γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν καιγόμασταν και για την παραμικρή λεπτομέρεια διαβίωσης των Αψβούργων, γι΄αυτό και επιλέξαμε να μπούμε μόνο στο θερινό ανάκτορο και όχι και στο χειμερινό. Για όποιον θέλει να τα δει και τα δυο υπάρχει ένα συνδυαστικό εισιτήριο,το Sissy ticket,το οποίο παρέχει κάποια έκπτωση. Εμείς στο Schonbrunn μπήκαμε δωρεάν, γιατί χρησιμοποιήσαμε για δεύτερη φορά την Vienna Flexi Pass. Η κανονική τιμή είναι 22 ευρώ για τα 20 δωμάτια και 29 ευρώ για τα 40 επισκέψιμα. Αφού μπήκαμε δωρεάν είδαμε και τα 40. Η εμπορευματοποίηση του brand name της Σίσσυ στο μεγαλείο της! Σίσσυ και ξερό ψωμί. Από το πού λουζόταν και χτενιζόταν, πού έπαιρνε το πρωινό της και που πήγαινε τουαλέτα. Όχι, εντάξει,το κάθε πότε πήγαινε τουαλέτα δεν το μάθαμε ποτέ! Το αντιμετωπίσαμε ως ένα μέρος της ιστορίας και της κουλτούρας των Αυστριακών, γι΄αυτό και επιλέξαμε να το επισκεφτούμε και τίποτα παραπάνω από αυτό δεν μας εντυπωσίασε. Μπορώ να πω ότι περισσότερο είμαι εντυπωσιασμένη από την ανάμνηση των παιδικών μου χρόνων, την υπέροχη Ρόμι Σνάιντερ ως Σίσσυ, παρά από το περιβάλλον που ζούσε η πραγματική Σίσσυ!

Μόλις τελειώσαμε την ξενάγησή μας στο παλάτι διαπιστώσαμε ότι η βροχή είχε σταματήσει και βρήκαμε ευκαιρία να ανεβούμε στο Gloriette, την Αψίδα Θριάμβου. Λιγουλάκι δύσκολη η ανάβαση, αλλά η θέα από το Gloriette μας αποζημίωσε πλήρως! Για όσους ενδιαφέρονται να πω ότι μέσα στο Gloriette υπάρχει καφέ-ρεστοράν, το οποίο εμείς δεν προτιμήσαμε. Αφού απολαύσαμε τη θέα για αρκετή ώρα, αρχίσαμε να κατηφορίζουμε προς την έξοδο. Είχε ήδη μεσημεριάσει. Μια στάση λοιπόν στο Stephansdom για υπαίθριο λουκανικάκι ήταν επιβεβλημένη! Στο Stephansdom έχει αρκετά stand με λουκάνικο. Εμείς φάγαμε στο δεύτερο όπως βγαίνετε από το μετρό με κατεύθυνση προς την Στήλη της Πανώλης και ήταν εξαιρετικό. Πήραμε δυο Kasekraner με κέτσαπ και μουστάρδα και ήταν πολύ νόστιμα! Κατευθυνθήκαμε προς το ξενοδοχείο για ξεκούραση και το απογευματάκι βγήκαμε να υλοποιήσουμε το υπόλοιπο πρόγραμμα της ημέρας.

Πρώτη στάση το Cafe Gerstner με θέα την Όπερα! Ομολογουμένως εντυπωσιακό κτίριο που σε παρέπεμπε σε μια άλλη εποχή. Εδώ να σας πω ότι παρόλο που είχαμε κάνει κράτηση, περιμέναμε πολύ για να καθήσουμε και αυτό μας ξένισε και μας ξίνισε λίγο! Πήραμε μια Esterhazytorte, ένα καφέ Verlangter και μια σόδα. Πληρώσαμε 15,20. Η ώρα για το μεγάλο γεγονός πλησίαζε...

Πρώτη μας φορά θα βλέπαμε Όπερα! Καταρχάς το κτίριο της Όπερας είναι επιβλητικό! Αλλά αυτό θα το ανακαλύπταμε μια άλλη μέρα που είχαμε δωρεάν ξενάγηση την οποία μας έκανε δώρο η Vienna Flexi Pass, θα σας μιλήσω γι΄αυτό αργότερα. Ας επικεντρωθούμε τώρα στο ίδιο το έργο. Επιλέξαμε να κλείσουμε εισιτήρια για την Carmen του Bizet. Για όποιον ενδιαφέρεται να ζήσει αυτή την καταπληκτική εμπειρία, κάποια tips: Η προκράτηση των εισιτηρίων ξεκινά έναν χρόνο πριν. Δηλ στην περίπτωσή μας ξεκίνησε τον Μάη του 2022. Προσοχή όμως: άλλο η προκράτηση, άλλο η πώληση! Η προκράτηση από την εμπειρία μου είναι μια εικονική, αλλά όχι και απαραίτητη απ' ό,τι κατάλαβα διαδικασία. Εξηγούμαι. Εμείς κάναμε την προκράτηση τον Νοέμβρη του 2022, δηλ 6 μήνες αφότου ξεκίνησε η προκράτηση και 5 μήνες πριν από την παράσταση. Αφιερώσαμε μάλιστα πολλές ώρες μέσα από βίντεο και φωτό στο να αναλύσουμε πως είναι κατανεμημένες οι θέσεις και ποια η ορατότητα από κάθε σημείο και στο τέλος κάναμε την επιλογή μας. Αυτή όμως η προκράτηση στην πραγματικότητα είναι δήλωση επιθυμίας. Την ίδια θέση μπορεί να την έχουν δηλώσει εκατοντάδες άνθρωποι. Τι πρέπει να προσέξετε λοιπόν: η πώληση ξεκινάει την πρώτη του μήνα 2 μήνες πριν την παράσταση. Για την Carmen στις 19.04.23 η πώληση ξεκίνησε την 01.02.23. Εκείνη την μέρα πρέπει να μπείτε πρωί πρωί και να αγοράσετε το πραγματικό σας εισιτήριο. Εγώ παρόλο που είχα ενημερωθεί από την προκράτηση ότι η πώληση θα ξεκινούσε 1η Φλεβάρη, νόμιζα ότι θα μου έρθει ενα μαιλ την 1η Φλεβάρη που θα λέει αν τελικά είναι διαθέσιμη η θέση που προκράτησα ή όχι. Πήγε όμως μεσημέρι και κανένα μήνυμα δεν ήρθε. Τότε άρχισα να στροφάρω ότι χάνω πολύτιμο χρόνο και σκέφτηκα να πάρω τηλ στην Οπερα. Άμεση εξυπηρέτηση! Η κοπέλα στο τμήμα εξυπηρέτησης της όπερας μου είπε ότι η πώληση ξεκίνησε το πρωί και ότι θα πρέπει να βιαστώ αν θέλω να βρω εισιτήριο. Έτσι λοιπόν αμέσως μπήκα στο site, ήδη είχαν πωληθεί τα εισιτήρια που είχα υποτίθεται προκρατήσει και έκανα αμέσως καινούρια επιλογή και αγορά. Για όσους ενδιαφέρονται: οι θέσεις μας ήταν Balkon Halbmitte rechts, σειρά 5, θέσεις 1 και 2 στα 57 ευρώ. Η θέα ήταν πολύ καλή και η εμπειρία φυσικά αξέχαστη. ό,τι και να πούμε γι΄αυτό που είδαν τα ματάκια μας και άκουσαν τα αυτάκια μας είναι λίγο! Να σας πω ότι κάθε θέση μπροστά έχει ένα μονιτορ με μετάφραση, για να μπορούμε να παρακολουθούμε την πλοκή, την οποία βέβαια ήδη είχαμε φροντίσει να μελετήσουμε εκ των προτέρων.

Και πώς θα μπορούσε να κλείσει καλύτερα η βραδιά μας; Μα με ένα δείπνο, δίπλα στην όπερα! Είχαμε κάνει κράτηση στο Plachuttas Gasthaus zur Oper. Πήραμε ένα σνίτσελ στην original εκδοχή του, δηλ μοσχάρι, συνοδευόμενο φυσικά από πατατοσαλάτα και ένα Γκούλας, κοκκινιστό μοσχάρι. Να πω ότι και οι 2 μερίδες ήταν τεράστιες. Ένα υπέροχο κρασί Gemischter Satz και μια κοκα κολα και πληρώσαμε για αυτά 71,30. Το φαγητό το αξιολογήσαμε πολύ καλό, το περιβάλλον ωστόσο να πω ότι δεν μας ενθουσίασε. Σας δίνω και μια εναλλακτική κοντά στην όπερα και ανοιχτά μετά το τέλος της παράστασης: την μπυραρία 1516 Brewing Company. Θα ήταν η αμέσως επόμενη επιλογή αν δεν είχαμε πάει στο Plachuttas.

Άλλη μια όμορφη μέρα έφτασε στο τέλος της! Επιστροφή στο ξενοδοχείο για υπνάκο και ξεκούραση!
Θα επιστρέψω σύντομα με την συνέχεια!
 
Last edited:

Xrhraki

Member
Μηνύματα
33
Likes
215
Επόμενο Ταξίδι
Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία
Ταξίδι-Όνειρο
Rovaniemi & Norway..
Πολύ όμορφη η ιστορία σου!! Αναμένουμε για τη συνέχεια!!
Ήμουν κι εγώ την ίδια περίοδο Βιέννη!!
Απλά μια σημείωση για όποιον θελήσει στο μέλλον να πάει Βιέννη: Την εβδομαδιαία κάρτα για τα ΜΜΜ, αν την πάρεις ηλεκτρονικά από την εφαρμογή της OBB έχει διάρκεια 7 ημέρες, από τη στιγμή της αγοράς, δηλαδή δεν ισχύει το Δευτέρα με Δευτέρα που ισχύει αν την αγοράσεις από τον γκισέ!
Το κάναμε κι εμείς που πήγαμε Παρασκευή με Τετάρτη!!!
Καλά ταξίδια!!!
 

Nouli_Vanouli

Member
Μηνύματα
67
Likes
149
Πολύ όμορφη η ιστορία σου!! Αναμένουμε για τη συνέχεια!!
Ήμουν κι εγώ την ίδια περίοδο Βιέννη!!
Απλά μια σημείωση για όποιον θελήσει στο μέλλον να πάει Βιέννη: Την εβδομαδιαία κάρτα για τα ΜΜΜ, αν την πάρεις ηλεκτρονικά από την εφαρμογή της OBB έχει διάρκεια 7 ημέρες, από τη στιγμή της αγοράς, δηλαδή δεν ισχύει το Δευτέρα με Δευτέρα που ισχύει αν την αγοράσεις από τον γκισέ!
Το κάναμε κι εμείς που πήγαμε Παρασκευή με Τετάρτη!!!
Καλά ταξίδια!!!
Σημαντική η πληροφορία σου για τους μελλοντικούς ταξιδιώτες!
 

Nouli_Vanouli

Member
Μηνύματα
67
Likes
149
3η ημέρα: Πέμπτη 20.04.2023

Η μέρα ξεκίνησε με πολύ καλό καιρό και έτσι θα ήταν από εδώ και πέρα!
Μετά το χορταστικό πρωινό μας κατευθυνθήκαμε στο κέντρο της πόλης. Σειρά είχαν σήμερα τα "δίδυμα" Μουσεία στην πλατεία της Μαρίας-Θηρεσίας.

Ξεκινήσαμε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Περιλαμβάνει πετρώματα σε τεράστια ποικιλία, μετεωρίτες, αλλά και τη φυσική εξέλιξη του ανθρώπου και των άλλων ζώων. Το Μουσείο έχει πολλά διαδραστικά εκθέματα. Μέχρι και το πώς ήταν η αφεντομουτσουνάρα μας την εποχή του Νεάντερνταλ είδαμε! Πολύ ωραία εμπειρία!

Μετά το Μουσείο χρειαζόμασταν ένα διάλειμμα. Περάσαμε τη Ringstrasse και βρεθήκαμε στο Μuseum Quartier, στη γειτονιά των Μουσείων. Πρόκειται για ένα συγκρότημα πολλών Μουσείων, στην συντριπτική τους πλειοψηφία Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης. Δεν μπήκαμε σε κάποιο από αυτά. Προτιμήσαμε να αράξουμε σε ένα καφέ στην μεγάλη αυλή των Μουσείων, το MQ Daily. Εκεί δοκιμάσαμε χυμό Flamingo!

Μετά από αυτό το ευχάριστο διάλειμμα συνεχίσαμε με το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης. Εδώ είναι που αρχίζω να "τρελαίνομαι" με όλα τα φοιτητικά μου χρόνια να παρελαύνουν μπροστά από τους πίνακες του Μουσείου! Ως απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας καταλαβαίνετε ότι πια βρισκόμουν στον Παράδεισο! Ανάμεσα σε πολλά σπουδαία έργα τέχνης είδαμε και την περίφημη "Βαβέλ" του Bruegel, έναν από τους πιο αγαπημένους μου πίνακες ever!

Βγαίνοντας από το Μουσείο κατευθυνθήκαμε προς το Volksgarten, τον Κήπο του Λαού. Περάσαμε μπροστά από την αυστριακή καγκελαρία και καταλήξαμε στην Michaelerplatz, μπροστά από το ανάκτορο Hofburg. Μέσω της Kohlmarkt, ξαναβγήκαμε στην Graben πήγαμε φυσικά για Kasekraner! Ένα λουκάνικο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!

Επιστροφή στο ξενοδοχείο και ψυχική προετοιμασία για μια ιδιαίτερη βραδινή εμπειρία!

Ήρθε επιτέλους η ώρα να διασκεδάσουμε σαν πραγματικοί Αυστριακοί! Δηλαδή;;;;
Μα επίσκεψη σε μια από τις Heuriger της Βιέννης, φυσικά!

Οι Heuriger είναι ταβέρνες, για την ακρίβεια οινοποιεία, που ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό για να δοκιμάσει το κρασί της νέας χρονιάς. Η οινοποσία και το φαγητό συνοδεύεται από ζωντανή μουσική παραδοσιακή, κυρίως με ακορντεόν!

Υπάρχει ένα προάστιο-χωριό λίγο έξω από τη Βιέννη, το Grinzig, όπου εκεί υπάρχουν αμπελώνες και Heuriger. Η πρόσβαση από το κέντρο της Βιέννης είναι πανεύκολη! Πήραμε την πράσινη γραμμή του Μετρό και κατεβήκαμε στη στάση Heiligenstadt. Και από εκεί μετά από μια ούτε δίλεπτη αναμονή πήραμε το λεωφορείο 38Α και κατεβήκαμε ύστερα από 4 στάσεις, στη στάση Fernsprechamt Heiligenstadt. Σε τρία λεπτά περπάτημα ήμασταν μπροστά στο Mayer am Pfarrplatz. Αυτό ήταν το κρασοπουλειό που μετά από πολύ ψάξιμο επέλεξα να κάνω κράτηση και σας το συστήνω ανεπιφύλακτα! Το κτίριο αυτό μάλιστα είχε μια ιδιαίτερη ιστορία, γιατί ήταν το σπίτι στο οποίο έζησε ο Μπετόβεν! Εκεί μάλιστα έγραψε την 9η Συμφωνία!

Η ατμόσφαιρα ήταν εκπληκτική! Λαϊκή, αυθεντική, μακριά από τα τουριστικά πολυσύχναστα μέρη. Οι Heuriger λειτουργούν με ένα μεικτό σύστημα μπουφέ (κρύου και ζεστού) και καταλόγου. Πρώτα πήγαμε στον μπουφέ και ζητήσαμε να μας βάλουν ζεστό χοιρινό με πατατοσαλάτα και λάχανο και ένα τεράστιο πλατώ με αλλαντικά και τυριά. Στη συνέχεια από τον κατάλογο στο τραπέζι μας πήραμε και ένα Kalbsbutter Schnitzel. Αυτό ΔΕΝ είναι σνίτσελ παρόλο που εμπεριέχει την ονομασία στον τίτλο. Είναι ένα είδος μοσχαρίσιου μπιφτεκιού, πολύ νόστιμο, το οποίο συνοδευόταν από πατάτες και ξινολάχανο. Εννοείται κρασί Gruner Veltiner και περάσαμε υπέροχα!

Εδώ μάθαμε πώς πίνουν το κρασί οι Αυστριακοί και βέβαια σπεύσαμε να τους αντιγράψουμε! Οι Αυστριακοί πίνουν το κρασί τους "liter-liter". Αυτό σημαίνει ότι για ένα λίτρο κρασιού που παραγγέλνουν τους φέρνουν δωρεάν και ένα λίτρο σόδα. Έτσι λοιπόν απολαύσαμε κι εμείς το κρασάκι μας! Liter-liter! Το λίτρο είχε 23 ευρώ. Μπορούσες φυσικά να παραγγείλεις και 1/2 και θα σου έφερναν και 1/2 σόδα. Εμείς πήγαμε κατευθείαν στο λίτρο. Πληρώσαμε συνολικά 76,38 ευρώ.

Τα τραπέζια ήταν γεμάτα αυστριακούς και μάλλον ως τουρίστες ήμασταν δακτυλοδεικτούμενοι! Το ακορντεόν πήγαινε από παρέα σε παρέα και το κέφι άναψε για τα καλά!
Δεν θέλαμε να τελειώσει αυτή η βραδιά! Ήταν όλα υπέροχα!
Gute Nacht!

4η μέρα: Παρασκευή 21.04.2023

Σήμερα σειρά είχε η επίσκεψη στο Stephansdom, το ναό του Αγίου Στεφάνου. Ένας πολύ ιδιαίτερος ναός σε γοτθικό στιλ. Αφού θαυμάσαμε τον Καθεδρικό Ναό και το εκκλησιαστικό όργανο (η είσοδος είναι δωρεάν), κατευθυνθήκαμε προς τα "άδυτα" του ναού, που έκρυβε καλά τα μυστικά του!

Πρόκειται φυσικά για τις κατακόμβες, στις οποίες θανατώθηκαν πάνω από 10000 άνθρωποι, των οποίων τα κοκκαλάκια βρίσκονται στοιβαγμένα εκεί. Το ραντεβού για την ξενάγηση είναι στο εσωτερικό του ναού, αριστερά όπως μπαίνετε και το εισιτήριο έχει 6 ευρώ το άτομο. Ο ξεναγός μας ήταν πολύ καλός και με χιούμορ ασυνήθιστο για...βόρειες καταστάσεις! Η ξενάγηση έγινε σε αγγλικά και γερμανικά ταυτόχρονα και μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις!

Ο Ναός όμως είχε κι άλλα μυστικά να μας αποκαλύψει! Μετά το τέλος της ξενάγησης στις κατακόμβες πήραμε το ασανσέρ και ανεβήκαμε στον βόρειο Πύργο. Ύστερα από ενδελεχή έρευνα είχα συγκεντρώσει πληροφορίες ότι η θέα από εκεί ήταν πολύ καλύτερη από τον πολύ πολύ ψηλότερο νότιο πύργο, στον οποίο ανεβαίνει κανείς από μια αρκετά στενωπή σκάλα, δεν θυμάμαι τον αριθμό, ήταν σίγουρα πάνω από 300 σκαλοπάτια.

Εμείς λοιπόν πήραμε το ασανσέρ για τον βόρειο πύργο και αποζημιωθήκαμε πλήρως! Η θέα από εκεί ήταν καταπληκτική! Θαυμάσαμε από πολύ κοντά τα απίστευτα, πολύχρωμα χαρακτηριστικά πλακίδια της στέγης και φυσικά την καμπάνα που ζυγίζει 20 τόνους!

Πολύ ωραία εμπειρία! Το ασανσέρ (12 ευρώ) μας προσγείωσε και πάλι στο επίπεδο της θνητής ζωής!

Μετά το Stephansdom, κατευθυνθήκαμε με τα πόδια προς το Stadtpark, ένα πολύ ωραίο πάρκο, με αγάλματα σπουδαίων μουσικών που συνδέονται με τη Βιέννη, με γνωστότερο εκείνο του Στράους.

Διασχίσαμε το πάρκο περπατώντας και κατευθυνθήκαμε προς την Karlplatz και την εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Καρόλου. Περάσαμε από το Musikverein, το κτίριο όπου η διάσημη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης δίνει κάθε χρόνο την Πρωτοχρονιάτικη συναυλία! Είδαμε και το κτίριο της Απόσχισης (Seccesionism), το Παν/μιο Τεχνικών Εφαρμογών και καταλήξαμε στο μουσείο Albertina.

Ένα πολύ σημαντικό μουσείο έργων τέχνης. Μπήκαμε δωρεάν με την Vienna Flexi Pass. Είδαμε έκθεση του Πικάσο, αλλά και Durer, Miro, Bruegel και άλλους σημαντικούς ζωγράφους. Βγαίνοντας από το Μουσείο αγοράσαμε τα περίφημα σοκολατάκια Mozart Kugeln, κοινώς τα διάσημα σοκολατάκια Μότσαρτ!

Τώρα που σας γράφω μασουλάω από αυτά από το προτελευταίο σακουλάκι που απέμεινε (σνιφ! σνιφ!). Το συγκεκριμένο μαγαζί τα έχει πολύ φθηνά. Γενικώς όμως αν δεν βρεθείτε από εκεί, μην τα πάρετε από τουριστικά μαγαζιά, γιατί η τιμή τους είναι φαρμακείο! Προτιμήστε να τα πάρετε από οποιοδήποτε σουπερμάρκετ (πχ. Billa), που είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ και πάμφθηνα! Γιατί...κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα!

Επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση και στη συνέχεια βγήκαμε για να δειπνήσουμε.

Κάναμε κράτηση σ΄ένα πολύ γνωστό ρεστοράν, το Figlmuller, διάσημο όπως θα έχετε χιλιοδιαβάσει για το τεραστίων διαστάσεων σνίτσελ του. Εννοείται λόγω της κράτησης αναμονή μηδενική. Η ουρά για όσους δεν είχαν προνοήσει έφτανε μέχρι το τέλος του τετραγώνου.

Παραγγείλαμε ένα σνίτσελ χοιρινό, ένα σνίτσελ από κοτόπουλο και τα δυο όντως τεράστια και με πολύ ωραία πατατοσαλάτα και ένα μπουκάλι κρασί Gruner Veltiner με δώρο μισό κιλό σόδα και πληρώσαμε συνολικά 79,60.

Άλλη μια όμορφη βραδιά έφτασε στο τέλος της και άλλη μια όμορφη μέρα ετοιμαζόταν να ξεκινήσει!

Oμως λίγο πριν την επιστροφή στο ξενοδοχείο, είχαμε ακόμα μια στάση: την Gelateria Castellato στην Schwedenplatz, όπου δοκιμάσαμε την μπύρα Schladming!

Ε, μετά από μια τόσο γεμάτη μέρα, πώς να μην πέσουμε ξεροί για ύπνο!


5η μέρα: Σάββατο 22.04.2023

Το Σάββατο ξεκίνησε με περπάτημα. Προορισμός μας το Belvedere. Περάσαμε προηγουμένως από το Μνημείο των Σοβιετικών Στρατιωτών. Φτάσαμε στο Κάτω Belvedere και αφού διασχίσαμε τους πραγματικά πανέμορφους κήπους, καταλήξαμε στο Άνω Belvedere. Μπήκαμε στο Μουσείο πάλι δωρεάν με την Flexi Pass και ανάμεσα σε άλλα, είδαμε και το περίφημο "Φιλί" του Κλιμτ.

Μετά πήραμε το τραμ D και το λεωφορείο 38Α και καταλήξαμε πάλι, που άλλου; Στο Grinzig!
Ήμασταν τόσο ενθουσιασμένοι από τις Heuriger που θέλαμε να το ξαναζήσουμε! Αυτή τη φορά στην μεσημεριανή του εκδοχή! Είχαμε λοιπόν κάνει κράτηση σε μια υπαίθρια Heuriger,την Mayer am Nussberg!

Me to 38A ανεβήκαμε στο τέρμα του λόφου Kahlenberg και μετά με τα πόδια κατηφορήσαμε στον υπέροχο αυτό αμπελώνα. Το τοπίο μέσα στα αμπέλια και στο βάθος βλέπαμε τη Βιέννη. Πήραμε 2 διαφορετικές ποικιλίες από τον μπουφέ και το κλασικό μας κρασάκι και απολαύσαμε το συγκρότημα UHR Sprung, που εκείνη την μέρα είχε εκεί live.

Αξέχαστο θα μείνει κι αυτό το μεσημέρι!

Κατεβήκαμε με τα πόδια στο Grinzig,μια πολύ ωραία διαδρομή μέσα από τους αμπελώνες, καθόλου κουραστική. Πήραμε το 38Α, μετά την πράσινη γραμμή του μετρό από το Heiligenstadt και επιστρέψαμε για λίγο στο ξενοδοχείο, για να βγούμε σε λιγάκι για το τελευταίο μας βράδυ στη Βιέννη.

Η επιλογή μας ήταν το Griechenbeisl, στην ελληνική συνοικία της Βιέννης. Στο υπόγειο αυτού του κτιρίου ήταν το τυπογραφείο που ο Ρήγας Φεραίος εξέδιδε τα επαναστατικά του κείμενα.

Παραγγείλαμε ένα σνίτσελ και ένα Kalbsbutterschnitzel και μπύρα Gosser.
Ήταν πολύ ωραία όλα!

6η μέρα: Κυριακή 23.04.2023

Έφτασε η μέρα της αναχώρησης!
Μέχρι να φύγουμε όμως είχαμε ακόμα να δούμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα!

Πήραμε πρωινό, κάναμε check out και αφήσαμε τα πράγματά μας στο luggage room.

Κατευθυνθήκαμε στο Stephansdom. Ήταν Κυριακή και είχε λειτουργία. Το εκκλησιαστικό όργανο στα καλύτερα του! Πήραμε μια μικρή γεύση και κατευθυνθήκαμε προς το Ankeruhr.

Πρόκειται για ένα ρολόι από τους δείκτες του οποίου περνάει ανά ώρα μια ιστορική μορφή. Στις 12 το μεσημέρι όμως περνάνε και οι 12 μορφές. Πολύς κόσμος μαζεμένος να απαθανατίσει το παράξενο θέαμα! Ανάμεσά τους κι εμείς.

Στη συνέχεια κάναμε μια τελευταία βόλτα στην Graben και δια μέσου της Kartner Strasse κατευθυνθήκαμε προς την όπερα!

Αυτή τη φορά, για ξενάγηση στο πανέμορφο αυτό κτίριο, με την σπουδαία ιστορία!

Να σας πω ότι η ξενάγηση ήταν δωρεάν, δώρο από την Vienna Flexi Pass. Αν μπείτε να αγοράσετε την FLEXI, μόλις πληρώσετε σας ρωτάει αν θέλετε να πάρετε δωρεάν voucher για ξενάγηση στην όπερα! Φυσικά θα απαντήσετε ΝΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙ και θα σας κατευθύνει να κάνετε κράτηση μέρα και ώρα και τυπώνετε το δωρεάν voucher. Το δείχνετε μαζί με την Flexi στην είσοδο της Όπερας και η ξενάγηση αρχίζει!

Ξεναγηθήκαμε σε πολλές αίθουσες, αλλά και στην κεντρική αίθουσα όπου γίνονται οι παραστάσεις. Είδαμε από πολύ κοντά τη σκηνή, καθήσαμε στις θέσεις που κοστίζουν πάνω από 200 ευρώ για να δεις παράσταση. Κάποια στιγμή ο ξεναγός μας ρώτησε από ποιες χώρες είμαστε και μόλις του είπα ότι εμείς είμαστε από Ελλάδα, μου είπε ότι πριν από 10 μέρες επέστρεψε από το Τολό! Χαχαχα

Στην επιστροφή καθήσαμε για καφέ στην Kartnerstrasse και στην συνέχεια πήραμε το δρόμο για το ξενοδοχείο για να πάρουμε τα πράγματά μας.

Μετά Praterstern και με το τρένο S7 για το αεροδρόμιο.

Φύγαμε από Βιέννη με AEGEAN στις 17.55 και γύρω στις 9 το βράδυ ήμασταν πίσω στην Αθήνα.

Πιστοί στην παράδοση, όπως κάθε φορά που γυρνάμε από το εξωτερικό, αμέσως παραγγείλαμε σουβλάκια!

Κλείνοντας θέλω να σας πω ότι αυτό το ταξίδι πρωτοσχεδιάστηκε για τον Απρίλη του 2020, αλλά τότε ακυρώθηκε λόγω κορωνοϊού. Μετά από πολύ κόπο και επικοινωνία ακόμα και με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κατάφερα να μου επιστραφεί ολόκληρο το ποσό των ακυρωμένων πτήσεων (τότε είχε προγραμματιστεί με Ryanair και Wizzair). Κάθε εμπόδιο για καλό όμως. Γιατί είχα το χρόνο να το οργανώσω πολύ καλύτερα και τώρα που το σκέφτομαι πολλές από τις επιλογές που έκανα σ΄αυτο το ταξίδι δεν θα τις είχα κάνει πριν 3 χρόνια.

Ελπίζω να βοηθήσω και εγώ λιγουλάκι όσους από εσάς ζητάτε πληροφορίες για ένα μελλοντικό ταξίδι στην Βιέννη. Ήταν η πρώτη ταξιδιωτική ιστορία που γράφω, γι΄αυτό συγχωρήστε μου τυχόν λάθη και παραλείψεις. Στη διάθεσή σας, αν θέλετε να ρωτήσετε κάτι ή προέκυψαν απορίες από την περιγραφή μου.

Καλά ταξίδια σας εύχομαι!
 
Last edited:

empag

Member
Μηνύματα
27
Likes
20
Πολύ ωραίο το ταξίδι σου! Μπράβο!
Έχουμε κλείσει για τον Δεκέμβριο στο ibis budget wien messe και θα ήθελα να μάθω αν η περιοχή είναι ασφαλής. Φτάνουμε στις 21:00 και σκέφτομαι αν θα είναι εφικτό να πάμε στο κέντρο για μια πρώτη βόλτα.
Επίσης, συμφέρει να αγοράσω την vienna pass; θα επισκεφτούμε το Schönbrunn Palace σίγουρα το Grand tour, ίσως το μουσείο της Σίσυ, τον Καθεδρικό Ναό Αγ. Στεφανου και δεν ξερω αν αξίζει το Hop on hop και τις 3 γραμμές. Άν βρεχει ίσως έτσι δούμε πιο εύκολα την πόλη.
 

Xrhraki

Member
Μηνύματα
33
Likes
215
Επόμενο Ταξίδι
Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία
Ταξίδι-Όνειρο
Rovaniemi & Norway..
Πολύ ωραίο το ταξίδι σου! Μπράβο!
Έχουμε κλείσει για τον Δεκέμβριο στο ibis budget wien messe και θα ήθελα να μάθω αν η περιοχή είναι ασφαλής. Φτάνουμε στις 21:00 και σκέφτομαι αν θα είναι εφικτό να πάμε στο κέντρο για μια πρώτη βόλτα.
Επίσης, συμφέρει να αγοράσω την vienna pass; θα επισκεφτούμε το Schönbrunn Palace σίγουρα το Grand tour, ίσως το μουσείο της Σίσυ, τον Καθεδρικό Ναό Αγ. Στεφανου και δεν ξερω αν αξίζει το Hop on hop και τις 3 γραμμές. Άν βρεχει ίσως έτσι δούμε πιο εύκολα την πόλη.
Αξίζει να προσθέσεις το μουσείο albertina, 15 ευρώ κοστίζει το εισιτήριο.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.193
Μηνύματα
883.498
Μέλη
38.898
Νεότερο μέλος
χρυσανθη

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom