Γαστρονομικές ιδέες και γλυκές απολαύσεις

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.751
Επόμενο Ταξίδι
........
Κιουνεφέ. Ένα από τα πιο ωραία ανατολίτικα επιδόρπια! Συνδυάζει υπέροχα, το τυρί με το σιρόπι ενώ σου αφήνει μια ευχάριστη γεύση, σαν να μην έφαγες ποτέ σιροπιαστό καθώς είναι απόλυτα ισορροπημένο. Το Κιουνεφέ που έχει Λεβαντίνικες καταβολές, είναι από τα πιο δημοφιλή επιδόρπια, στην αραβική λεκάνη της Μεσογείου.
Από την Αίγυπτο, μέχρι και τη Συρία και από το Ισραήλ μέχρι και την Τουρκία και το Λίβανο, είναι ένα γλυκό που κανείς ποτέ δε θα έλεγε όχι.
Το καλύτερο που έχω φάει στην Πόλη μόνο στο Χαφίζ Μουταφά !

kiounefe.jpg



Και για την ιστορία.....
https://www.grandturkishbazaar.com/el/all-about-hafiz-mustafa-and-his-centennial-history/
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.751
Επόμενο Ταξίδι
........
Δεν πρόλαβε να βγει από τον φούρνο κι έφυγε το μισό ταψί!

Αυθεντική παραδοσιακή Λαδένια Κιμώλου αλλά και Μήλου.
Μία από τις πιο απλές συνταγές με υλικά που πάντα έχουμε στο σπίτι . Την συνταγή την έχω από μια γιαγιά στην Πάχαινα της Μήλου.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ευχάριστη έκπληξη που μας περίμενε κάθε απόγευμα, κάτω από το σκεπασμένο πιάτο στο τραπέζι του δωματίου που νοικιάζαμε. Αυτή τη γεύση και τα αρώματα από τις φρέσκες ντομάτες το ελαιόλαδο και την ντόπια ρίγανη που πλημμύριζαν το δωμάτιο!
Καλή σου ώρα κυρά Κατερίνα!

IMG_20200801_153714.jpg


IMG_20200801_154024.jpg


IMG_20200801_154011.jpg


Αφράτη μέση ή κριτσανιστή άκρη εσείς διαλέγετε....
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.751
Επόμενο Ταξίδι
........
Όχι δεν είναι κουραμπιέδες αν και μοιάζουν.Είναι Tcharak Msaker!

IMG_20210605_081921.jpg


Είναι ένα από τα πολύ δημοφιλή συνοδευτικά του καφέ και του τσαγιού στην Αλγερία που έφτιαξα χθές το απόγευμα και απολαμβάνω τώρα με τον καφέ μου.
Tcharek (تشاراك) σημαίνει ημισέληνος και Msaker στην Αλγερινή αραβική διάλεκτο σημαίνει επικαλυμμένο με ζάχαρη.

Αποτελείται από δύο παρασκευές. Την ζύμη και την γέμιση.
Για την ζύμη θα χρειαστείτε απλώς 3 φλυτζάνια αλεύρι, 1 φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο, 3 κουταλιές άχνη ζάχαρη, λίγο αλάτι, βανίλια και ανθόνερο.
Ζυμώνετε τα υλικά όπως θα κάνατε για τους κουραμπιέδες και αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο.
Η γέμιση αποτελείται από 3 φλυτζάνια ασπρισμένο και αλεσμένο αμύγδαλο. 1 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική, 1 κουταλιά σούπας βούτυρο η φυτικό λίπος,βανίλια, μια τσιμπιά κανέλα σε σκόνη και μερικές κουταλιές ανθόνερο που τις προσθέτετε μία μία για να δέσουν τα υλικά σε μορφή ζύμης.

Εκτέλεση
Προετοιμάστε πρώτα την ζύμη του μπισκότου. Κοσκινίστε το αλεύρι με τη βανίλια την άχνη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέστε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και λίγο λίγο το ανθόνερο χωρίς έντονο ζύμωμα μέχρι να πάρετε μια σχετικά μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Τυλίξτε με μεμβράνη και αφήστε στο ψυγείο να ξεκουραστεί.

Σε ένα άλλο μπολ αναμείξτε όλα τα υλικά της γέμισης εκτός από το ανθόνερο που το βάζετε τμηματικά μέχρι να πάρετε μια σφιχτή πάστα αμυγδάλου. Σχηματίστε μικρά μπαλάκια σε μέγεθος μικρού καρυδιού και σχηματίστε μικρά λεπτά μπαστουνάκια από το κάθε μπαλάκι.Σκεπάστε τα με μεμβράνη για να μην στεγνώσουν.

Σχηματίστε μπάλες σε μέγεθος μικρού μανταρινιού από την ζύμη μπισκότου που ξεκουραζόταν στο ψυγείο. Ανοίξτε σε παραλληλόγραμμα φύλλα την ζύμη και τοποθετείστε στην άκρη ένα μπαστουνάκι αμυγδάλου. Τυλίξτε την ζύμη γύρω από την πάστα αμυγδάλου και δώστε το σχήμα του μισοφέγγαρου λεπταίνοντας τις άκρες.

Τοποθετούμε σε ρηχό ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 160C για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρώς χρυσοκίτρινο χρώμα.

Τα αφήνουμε στο ταψί να κρυώσουν εντελώς και μετά τα ψεκάζουμε με ανθόνερο και τα καλύπτουμε με άχνη ζάχαρη.

Η γεύση τους είναι μοναδική και πλημμυρίζει το στόμα με έντονη την χαρακτηριστική μυρωδιά του ανθόνερου αλλά και του αμυγδάλου. Ένας συνδυασμός σαν να λέμε κουραμπιέ και υδρέικου αμυγδαλωτού 2 σε 1.

Καλή επιτυχία σε όσους προσπαθήσουν να τα φτιάξουν και καλή σας όρεξη!
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.188
Μηνύματα
883.373
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom