Γεωργιανή κουζίνα

fenia42

Member
Μηνύματα
3.877
Likes
14.380
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Αφού σε άλλο θρεντ δε μας δίνονται πολλές επιλογές να ψηφίσουμε, ας γράψω για την αγαπημένη μου γεωργιανή κουζίνα δυο λόγια εδώ.
Σήμερα παραβρέθηκα σε μια βάφτιση Γεωργιανών φίλων και ακολούθησε τραπέζι σε γεωργιανό εστιατόριο της πόλης μου. Παρόλο που έχω επισκεφτεί τη Γεωργία και αρκετά γεωργιανά εστιατόρια ανά τον κόσμο, η σημερινή εμπειρία με έφερε ακόμα πιο κοντά στη προσέγγιση της γεωργιανής κουλτούρας και ήταν συνολικά μια όμορφη, ανεκτίμητη εμπειρία.
Τα φαγητά έρχονταν αργά, οι συνδαιτημόνες τσιμπούσαν διακριτικά -πιο πολύ έπιναν- και κάθε τόσο σταματούσαν για να κάνουν πρόποση. Την πρόποση ξεκινούσε ο γηραιότερος και οταν αυτός αποχώρησε (για να χορέψει) συνέχισε ο γιος του κ μετά κάποιος φίλος κοκ, μόνο φυσικά άντρες. Ήπιαν στην υγεία του πρώτου εγγονού, στην υγεία του νεοφώτιστου, στη Γεωργία, στις γυναίκες που ομορφαίνουν τη ζωή μας, στα παιδιά μας κλπ. Το τσούγκρισμα των ποτηριών είχε ενδιαφέρον αφού τσούγκριζαν με μορφή ντόμινο, ο ένας με τον διπλανό του κι αυτός με το δικό του διπλανό κοκ.
Αρχικα μας σέρβιραν τις γεωργιανές σαλάτες (αυτο που στη Θεσσαλονίκη λέμε αλοιφές) όπου περιελάμβαναν σαλάτα πατέ σπανάκι ,καρότο ,ρωσική και μια άλλη με κοτόπουλο. Επίσης σέρβιραν ολόκληρα λαχανικά χωρίς να είναι κομμένα δηλ. Αγγούρια ντομάτες φρέσκα κρεμμύδια και ξεχωριστά διαφορα τουρσιά και τυριά.
Επόμενο πιάτο που ήρθε ήταν φρούτα και γλυκά (!) πράγμα που μας εξέπληξε και μας εξήγησαν πως τα θέλουν εκεί που τρώνε για να αλλάζουν τη γεύση τους. Τότε θυμήθηκα πως και στο Κιργιστάν, όπου μου έκαναν το τραπέζι είχε μαρμελάδες και γλυκά πάντα και είχα τότε την αίσθηση ότι τα αφήνουν μόνιμα εκεί ή ότι δε μάζεψαν ποτέ το πρωινό τραπέζι. Οι αργοί ρυθμοί του φαγοποτιού όμως με έκανε να καταλάβω πως πραγματικά στο ενδιάμεσο μπορεί κάποιος να θελήσει φρούτο!
Έπειτα ήρθε ένα μοσχαράκι με ξέχωρη κόκκινη σάλτσα και ολόκληρες πατάτες, ένα άλλο μοσχάρι με έντονη γεύση μπαχαρικού όμοιο με αυτά που βάζουν στα χινκαλι. Εννοείται χατσαπούρι πεντανόστιμο (πίτα τηγανιτή με ένα τυρί που θυμίζει γραβιέρα) και φυσικά σασλίκ- το ρωσικό σουβλάκι. Προς το τέλος ήρθε κεμπάπ και φυσικά τα χινκαλι που εμείς δε τα προλάβαμε γιατί σήμερα άνοιξαν οι θερινοί κινηματογράφοι και μας καλούσαν τα «φθηνά τσιγάρα» .
Στο τραπέζι είχαν κρασί, χυμό αχλάδι και χυμό από ένα βότανο που θυμίζει λεμόνι ή λουίζα. Οι άνθρωποι ήταν πολύ εξυπηρετικοι και ακόμα κι οταν ξεχνούσαν και μιλούσαν στα γεωργιανά, μας μετέφραζαν ή μιλούσαν όλοι μετά στα ρωσικά για να καταλαβαίνω κι εγώ.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω πως έχω επισκεφτεί 10 από τα 15 κράτη της π. ΕΣΣΔ και σε όλα αυτά τα κράτη βρήκα γεωργιανά εστιατόρια. Η γεωργιανή κουζίνα είναι πολύ νοστιμη και ενδιαφέρουσα -αν και βαριά και πολύ αλμυρή για τα γούστα μου- και ανά τα κράτη της σοβιετιας θεωρείται ανερχόμενη και γκουρμέ, ενώ βεβαίως είναι παντού πολύ οικονομική.




F033384E-1333-455D-8960-92C88516736C.jpeg

9DCA7613-81D6-40E3-A9FA-84247912D121.jpeg
EC9081D1-1DEE-4728-963F-7F27DBBD7708.jpeg
 

mikrh tsopana

Member
Μηνύματα
1.715
Likes
7.789
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα-Παλέρμο-Μπιλμπάο
Ταξίδι-Όνειρο
θα το αποφασίσω αύριο
Αααααχ αγαπάμε Γεωργία <3
 
D

Delmem38110

Guest
Αφού σε άλλο θρεντ δε μας δίνονται πολλές επιλογές να ψηφίσουμε, ας γράψω για την αγαπημένη μου γεωργιανή κουζίνα δυο λόγια εδώ.
Σήμερα παραβρέθηκα σε μια βάφτιση Γεωργιανών φίλων και ακολούθησε τραπέζι σε γεωργιανό εστιατόριο της πόλης μου. Παρόλο που έχω επισκεφτεί τη Γεωργία και αρκετά γεωργιανά εστιατόρια ανά τον κόσμο, η σημερινή εμπειρία με έφερε ακόμα πιο κοντά στη προσέγγιση της γεωργιανής κουλτούρας και ήταν συνολικά μια όμορφη, ανεκτίμητη εμπειρία.
Τα φαγητά έρχονταν αργά, οι συνδαιτημόνες τσιμπούσαν διακριτικά -πιο πολύ έπιναν- και κάθε τόσο σταματούσαν για να κάνουν πρόποση. Την πρόποση ξεκινούσε ο γηραιότερος και οταν αυτός αποχώρησε (για να χορέψει) συνέχισε ο γιος του κ μετά κάποιος φίλος κοκ, μόνο φυσικά άντρες. Ήπιαν στην υγεία του πρώτου εγγονού, στην υγεία του νεοφώτιστου, στη Γεωργία, στις γυναίκες που ομορφαίνουν τη ζωή μας, στα παιδιά μας κλπ. Το τσούγκρισμα των ποτηριών είχε ενδιαφέρον αφού τσούγκριζαν με μορφή ντόμινο, ο ένας με τον διπλανό του κι αυτός με το δικό του διπλανό κοκ.
Αρχικα μας σέρβιραν τις γεωργιανές σαλάτες (αυτο που στη Θεσσαλονίκη λέμε αλοιφές) όπου περιελάμβαναν σαλάτα πατέ σπανάκι ,καρότο ,ρωσική και μια άλλη με κοτόπουλο. Επίσης σέρβιραν ολόκληρα λαχανικά χωρίς να είναι κομμένα δηλ. Αγγούρια ντομάτες φρέσκα κρεμμύδια και ξεχωριστά διαφορα τουρσιά και τυριά.
Επόμενο πιάτο που ήρθε ήταν φρούτα και γλυκά (!) πράγμα που μας εξέπληξε και μας εξήγησαν πως τα θέλουν εκεί που τρώνε για να αλλάζουν τη γεύση τους. Τότε θυμήθηκα πως και στο Κιργιστάν, όπου μου έκαναν το τραπέζι είχε μαρμελάδες και γλυκά πάντα και είχα τότε την αίσθηση ότι τα αφήνουν μόνιμα εκεί ή ότι δε μάζεψαν ποτέ το πρωινό τραπέζι. Οι αργοί ρυθμοί του φαγοποτιού όμως με έκανε να καταλάβω πως πραγματικά στο ενδιάμεσο μπορεί κάποιος να θελήσει φρούτο!
Έπειτα ήρθε ένα μοσχαράκι με ξέχωρη κόκκινη σάλτσα και ολόκληρες πατάτες, ένα άλλο μοσχάρι με έντονη γεύση μπαχαρικού όμοιο με αυτά που βάζουν στα χινκαλι. Εννοείται χατσαπούρι πεντανόστιμο (πίτα τηγανιτή με ένα τυρί που θυμίζει γραβιέρα) και φυσικά σασλίκ- το ρωσικό σουβλάκι. Προς το τέλος ήρθε κεμπάπ και φυσικά τα χινκαλι που εμείς δε τα προλάβαμε γιατί σήμερα άνοιξαν οι θερινοί κινηματογράφοι και μας καλούσαν τα «φθηνά τσιγάρα» .
Στο τραπέζι είχαν κρασί, χυμό αχλάδι και χυμό από ένα βότανο που θυμίζει λεμόνι ή λουίζα. Οι άνθρωποι ήταν πολύ εξυπηρετικοι και ακόμα κι οταν ξεχνούσαν και μιλούσαν στα γεωργιανά, μας μετέφραζαν ή μιλούσαν όλοι μετά στα ρωσικά για να καταλαβαίνω κι εγώ.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω πως έχω επισκεφτεί 10 από τα 15 κράτη της π. ΕΣΣΔ και σε όλα αυτά τα κράτη βρήκα γεωργιανά εστιατόρια. Η γεωργιανή κουζίνα είναι πολύ νοστιμη και ενδιαφέρουσα -αν και βαριά και πολύ αλμυρή για τα γούστα μου- και ανά τα κράτη της σοβιετιας θεωρείται ανερχόμενη και γκουρμέ, ενώ βεβαίως είναι παντού πολύ οικονομική.




View attachment 392988
View attachment 392989 View attachment 392990
το καλύτερο πεινρλι με αυγό και τυρί (χινκαλι) το έφαγα στο μπατουμι σε ένα εστιατόριο που έκανε μόνο τέτοια, κοντά στην παραλία προς τον δρόμο που οδηγεί στον όμορφο κήπο που έχουν.
το σουβλάκι τους μου άρεσε πολύ στην Τιφλίδα στο εστιατόριο που είναι στο τέλος του δρόμου που ξεκινά από την πλατεία ελευθερίας μόνο του, πάνω σε μικρό ύψωμα που γράφει tbilisi με μπαλκόνι αρκετά άνετο και με ωραία θέα το ποτάμι και την πόλη απέναντι..
τα τορτελίνια τους δεν μου άρεσαν όμως καθόλου
να μην ξεχάσω το νερό τους το ανθρακούχο το μπορτζομι. ωραιότατο.
πιο πολύ όμως θέλω να ξαναπάω στα λουτρα τους.
 
Last edited by a moderator:

mysteredgar

Member
Μηνύματα
319
Likes
1.127
Επόμενο Ταξίδι
Αργεντινή
Ταξίδι-Όνειρο
Κιλιμάντζαρο
το καλύτερο πεινρλι με αυγό και τυρί (χινκαλι)
Το πεινιρλι ειναι το χατσαπουρι και τα τορτελινια ειναι τα χινκαλι. ;) Εγω το καλύτερο χατσαπουρι το εφαγα στη Μόσχα. Έτυχε και πέτυχε. Το νερό τους όντως είναι εξαιρετικό.
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.877
Likes
14.380
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Το πεινιρλι ειναι το χατσαπουρι και τα τορτελινια ειναι τα χινκαλι. ;) Εγω το καλύτερο χατσαπουρι το εφαγα στη Μόσχα. Έτυχε και πέτυχε. Το νερό τους όντως είναι εξαιρετικό.
Το πεϊνιρλί με το αυγό λέγεται ατσαρούλι. Χατσαπούρι είναι αυτό που μοιάζει με την πίτσα και χινκαλι είναι τα βραστά πουγκιά με κιμά μέσα. Στο Ιμερέτι ήμουν χτες. Έχω φάει και στη Σιβηρια που είναι αξιόλογη αλλά όχι αμιγώς γεωργιανή, και στο Δαΐσι που δε με ενθουσιάζει.
 

mysteredgar

Member
Μηνύματα
319
Likes
1.127
Επόμενο Ταξίδι
Αργεντινή
Ταξίδι-Όνειρο
Κιλιμάντζαρο
Ααααα δεν το ήξερα ότι έχει διαφορετικο όνομα. Τα θεωρούσα όλα παραλλαγές του χατσαπουρι. Έχουν και άλλα που μοιάζουν με τορτελινια(ζύμη με γέμιση),τύπου πελμενι;
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.784
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom