Δίστομο, Άσπρα Σπίτια, Αντίκυρα

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.884
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Στα νοτιοδυτικά της Βοιωτίας!


Η μέρα ήταν θαυμάσια, με τον ήλιο να παίζει κρυφτούλι με τα συννεφάκια, χωρίς ζέστη αλλά ούτε και κρύο. Ότι πρέπει δηλαδή για εκδρομή.

-Καλημέρα! Τελικά θα πάτε Κύμη;
-Έτσι λέμε, εκτός κι αν έχετε καμιά καλύτερη ιδέα.
-Στην Αντίκυρα έχετε πάει;
-Ποτέ. Λες να πάμε κατά κει;
-Εμείς είμαστε έτοιμοι. Ελάτε και ξεκινάμε.

Έτσι λίγη ώρα αργότερα παίρνουμε την παλιά εθνική για Θήβα. Έξω από τη Θήβα στρίψαμε αριστερά, περάσαμε έξω από τη Λιβαδειά και λίγο αργότερα κάναμε την πρώτη μικρή στάση στο Δίστομο. Δυστυχώς και το Αρχαιολογικό και το Μουσείο των θυμάτων του ναζισμού είχαν κλείσει. Έτσι συνεχίζουμε, έχοντας βάλει στο μάτι το καφέ κάτω από τον τεράστιο πλάτανο για απογευματινό καφεδάκι. Σε λίγο από ψηλά είδαμε τα Άσπρα Σπίτια και τον κόλπο μπροστά του. Ο δρόμος όλο στροφές αλλά δεν συγκρίνεται με τον παλιό που τον βλέπουμε απέναντι όλο φουρκέτες. Περνάμε από τα Άσπρα Σπίτια και συνεχίζουμε παραλιακά για Αντίκυρα να κάτσουμε για ψαράκι.
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_DISTOMO_DSC02105.jpg
Κάτσαμε δίπλα στη θάλασσα και πραγματικά απολαύσαμε όλα. Εικόνες, ηρεμία, δροσιά και φυσικά ψαράκι! Γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός, με ωραίο ψαρολίμανο, και πανάρχαια ιστορία που χάνεται στα βάθη του χρόνου.
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_DISTOMO_DSC02108.jpg

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και στην πρόσφατη ιστορία, που συνδέεται με την Εθνική Αντίσταση και το ναυτικό κομμάτι της, τον ΕΛΑΝ, μνημείο του οποίου υπάρχει στην παραλία.
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_DISTOMO_DSC02124.jpg
Στο λιμάνι το μάτι τραβάει ο όμορφος φάρος, περισσότερο στολίδι, παρά φάρος, που φτιάχτηκε το 2006 για να ομορφύνει περισσότερο τον τόπο, πράγμα που φαίνεται ότι το πέτυχε.
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_DISTOMO_DSC02119.jpg
Ένα άλλο στοιχείο του χώρου που τραβάει το μάτι είναι το τεράστιο εργοστάσιο του αλουμινίου, στην απέναντι όχθη.
Μετά το φαΐ μπήκαμε στο αυτοκίνητο και προχωρήσαμε περνώντας τη χερσόνησο που βρίσκεται μπροστά από την Αντίκυρα.
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_DISTOMO_DSC02126.jpg
Πίσω της βρίσκεται ένας πολύ όμορφος παραθεριστικός οικισμός, ο Άγιος Ισίδωρος, έρημος όμως αυτή την εποχή. Σε αντίθεση με την Αντίκυρα που βρίσκεται στο βάθος κλειστού κόλπου, εκεί το μάτι φτάνει απρόσκοπτα στις απέναντι ακτές της Πελοποννήσου.
Πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Επόμενη στάση τα Άσπρα Σπίτια, οικισμός που φτιάχτηκε από την Πεσινέ, τη Γαλλική εταιρεία που έφτιαξε το εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου, για να στεγάσει τους εργαζόμενους.​
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_DISTOMO_DSC02146.jpg

Ο αρχιτέκτονας Δοξιάδης έχτισε τα ομοιόμορφα άσπρα σπίτια και αργότερα άλλοι αρχιτέκτονες πρόσθεσαν άλλα κτίρια,​
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_DISTOMO_DSC02157.jpg

μέχρι και ένα «αγγούρι» 11 ορόφων, εντελώς παράταιρο.
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_DISTOMO_DSC02156.jpg
Εντυπωσιακή και πέρα κάθε φαντασίας είναι η ύπαρξη μιας πολύ μοντέρνας Καθολικής (!!!!) εκκλησίας που όμως δένει καταπληκτικά με το περιβάλλον. Δυστυχώς ήταν κλειστή. Βγάλαμε φωτογραφίες σε διάφορα σημεία του οικισμού και προχωρήσαμε για το Δίστομο, να πιούμε τον καφέ μας.
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_DISTOMO_DSC02169.jpg
Φτάνοντας είχε αρχίσει να ψιχαλίζει αλλά κάτω από την τέντα και τον πλάτανο δεν είχαμε πρόβλημα, ούτε και όταν η ψιχάλα έγινε βροχή που κράτησε όμως πολύ λίγο.
Ήπιαμε τον καφέ μας, και με τον ήλιο να έχει βγει και πάλι, πίσω όμως από σκόρπια μαύρα σύννεφα, ανεβήκαμε στο λόφο που είναι το μνημείο και το μαυσωλείο, που θυμίζει την απίστευτη κτηνωδία των θηρίων εκείνων που δεν δίστασαν να σκοτώσουν βρέφη μηνών, να βιάσουν και να σκοτώσουν στη συνέχεια ανήμπορες γυναίκες, ακόμα και κοριτσάκια. Στις 10 Ιουνίου του 1944, οι Γερμανοί κατακτητές σκότωσαν 117 άντρες και 111 γυναίκες, δηλαδή 228 άτομα από τα οποία 53 παιδιά κάτω από 16 ετών. Ο απεσταλμένος του Ερυθρού Σταυρού που πήγε εκεί αμέσως μετά έγραψε για τουλάχιστον 600 νεκρούς. Δεν μπορεί να χωρέσει ο νους του ανθρώπου το πόσο κτήνος μπορεί να γίνει ο άνθρωπος, αυτός μάλιστα που φιγουράριζε και σαν «πολιτισμένος».
Έχω βρεθεί και άλλοτε σε χώρους μνήμης ολοκαυτωμάτων όπως στα Καλάβρυτα ή την Κάντανο στα Χανιά. Πρώτη φορά όμως ένοιωσα τέτοια οργή!
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_DISTOMO_DSC02170.jpg
Το μνημείο λιτό αλλά επιβλητικό στην κορυφή του λόφου, δεσπόζει σε όλη τη γύρω περιοχή και στο χωριό.
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_DISTOMO_DSC02193.jpg
Από το μνημείο φύγαμε για να επιστρέψουμε στα σπίτια μας. Μία ακόμα στάση σε άλλο ένα μνημείο θυσίας. Στον Καρακόλιθο, στη θέση Τσέρες Διστόμου, στις 24 Απριλίου του 1944 οι Γερμανοί εκτέλεσαν 134 άτομα.
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_DISTOMO_DSC02211.jpg

Στη θέση αυτή έχει στηθεί ένα μνημείο. Το έχω δει πολλές φορές και κάθε φορά που περνάω κάνω μια μικρή στάση. Δεν έχω δει άλλο μνημείο που να δείχνει τόσο παραστατικά την ανθρώπινη απώλεια, την ανθρώπινη απουσία.
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_DISTOMO_DSC02221.jpg

Και βέβαια και αυτό, όπως και τόσα άλλα σε όλη την Ελλάδα, αναπέμπει στα ουράνια τιμή και δόξα σε αυτό το μοναδικό, ανεπανάληπτο έπος της Εθνικής μας Αντίστασης. Και μας κάνει και εμάς λίγο περήφανους για τους ηρωικούς γονείς και προγόνους που τύχη μεγάλη μας χάρισε!!


Περισσότερες πληροφορίες για τις περιοχές:

Αντίκυρα: http://www.antikira.gr/article.php?c=6&a=27
in.gr :
Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα: Μνημείο του ΕΛΑΝ στην Αντίκυρα Βοιωτίας

Δίστομο: Δίστομο - Βικιπαίδεια
Σφαγή του Διστόμου - Βικιπαίδεια

Άσπρα Σπίτια: Ιστορία

Καρακόλιθος: Βοιωτία. Ιστορικά Θέματα: Καρακόλιθος 25 Απριλίου 1944

Περισσότερες φωτογραφίες: https://picasaweb.google.com/dimoshellas2/Distomo2942011#


Από το: το δισάκι μου στον ώμο...
 

Attachments

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.700
Πραγματικά το μνημείο του Καρακόλιθου δημιουργεί το συναίσθημα που περιέγραψες, μήπως πρόσεξες το όνομα του καλλιτέχνη?
(χαίρομαι που κάποιος προσέχει τα μνημεία της αντίστασης, έχω λόξα με αυτό το θέμα, είμαι ικανός να απομνημονεύσω και τα ονόματα ΟΛΩΝ των πεσόντων που αναφέρονται)
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Πολύ ωραία η εξόρμησή σας Δήμο, και πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες με τις οποίες εμπλουτίζεις την περιγραφή σου!
 

greco

Member
Μηνύματα
1.147
Likes
3.320
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Γυρος Τουρκιας
Εχοντας εργαστει 3 χρονια στα λυκεια της Αντικυρας και των Ασπρων Σπιτιων,μπορω να πω οτι σε συνδυασμο με τη Λιβαδεια ειναι μια υπεροχη εκδρομη με πολυ ενδιαφερον οπως φαινεται κι απ την περιγραφη του dimosf.Αν μαλιστα η εκδρομη γινει διημερη,συνδυαζεται με επισκεψη στον Οσιο Λουκα και το χωριο Στειρι με τις πολλες ταβερνες!
 

MarG

Member
Μηνύματα
8
Likes
3
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Συγκινητικό να διαβάζω τόσο όμορφες περιγραφές για τα μέρη της πατρίδας μου! Ομολογώ πως δεν τα είχα ποτέ δει από αυτή τη σκοπιά, παρά μόνο από την καθαρά συναισθηματική! Σας ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη περιγραφή σας!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.167
Μηνύματα
882.737
Μέλη
38.880
Νεότερο μέλος
Adamamdia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom