Διεθνής ημέρα μουσείων

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.885
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Eίχα χθες την χαρά να βρεθώ στα εγκαίνια της Αιγυπτιακής συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Η συγκεκριμένη συλλογή, δωρεά κυρίως δύο Ελλήνων της ακμάζουσας Ελληνικής παροικίας της Αιγύπτου του Ιωάννη Δημητρίου και του Αλέξανδρου Ρόστοβιτς, είναι εντυπωσιακότατη. Επανεκτίθεται, εμπλουτισμένη με νέα εκθέματα και καταλαμβάνει δύο αίθουσες του ανακαινισμένου πλέον μουσείου μας. Καλύπτει όλο το φάσμα σχεδόν της Αιγυπτιακής ιστορίας και είναι δομημένη έτσι ώστε να αποτελεί απόλαυση η παρακολούθησή της ακόμη και από μικρούς φίλους. Αγάλματα, μούμιες , επιτύμβιες στήλες , σπανιώτατα ξύλινα εκθέματα, πορτραίτα Φαγιούμ, κοσμήματα, μέχρι και ένα κομμάτι ψωμί (!), παρουσιάζονται με νέο πρωτοπορειακό τρόπο, ιδιαίτερα φιλικό και στον ποιό αμύητο επισκέπτη. Ιδανικός πιστεύω τρόπος προσέγγισης αυτού του τόσο ενδιαφέροντος και σπουδαίου πολιτισμού. Ένα εύγε στο διευθυντή του Μουσείου, στους συντηριτές και στους επιμελητές της έκθεσης...
Από την περιγραφή των εκθεμάτων συμπεραίνω οτι μάλλον πρόκειται για την ίδια συλλογή που είχε εκτεθεί (μόνιμα μάλλον) στο Αρχαιολογικό προ σεισμού βέβαια και προ ανακαίνισης. Είναι έτσι Μαίρη;
 

Traveller

Member
Μηνύματα
3.935
Likes
3.921
Επανεκτίθεται, εμπλουτισμένη με νέα εκθέματα και καταλαμβάνει δύο αίθουσες του ανακαινισμένου πλέον μουσείου μας.
Από την περιγραφή των εκθεμάτων συμπεραίνω οτι μάλλον πρόκειται για την ίδια συλλογή που είχε εκτεθεί (μόνιμα μάλλον) στο Αρχαιολογικό προ σεισμού βέβαια και προ ανακαίνισης. Είναι έτσι Μαίρη;
Ήμουν σαφέστατος πιστεύω...
 

thanosth

Member
Μηνύματα
3.372
Likes
6.871
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ταξίδι-Όνειρο
Happy Slam, AO
Νύχτα Μουσείων + Διεθνή Ημέρα Μουσείων στη Θεσσαλονίκη

Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης γιορτάζουν τη Νύχτα Μουσείων και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων το Σάββατο 17, την Κυριακή 18 και τη Δευτέρα 19 Μαΐου 2008 με θεματικές ξεναγήσεις, μουσικά δρώμενα, επιστημονικές συναντήσεις και πρωτότυπες εκδηλώσεις. Φέτος, για πρώτη φορά, τρία μουσεία της Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συνεργάζονται προκειμένου να προσφέρουν στους επισκέπτες τους ένα κοινό πρόγραμμα εκδηλώσεων και τον "Περίπατο στα Μουσεία", ο οποίος ξεκινά στις 11:00 μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο, συνεχίζεται στις 12:00 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και ολοκληρώνεται στη 13:00 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ:
http://www.in.gr/agenda/AgendaEvent.asp?lngAgendaID=70675&strSDate=18/5/2008&strEDate=18/5/2008
 

bloody mary

Member
Μηνύματα
527
Likes
42
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Αμαζόνιος
Μπράβο στη Θεσσαλονίκη πάντα πρωτοπόρα.:clap:
Στο αρχαιολογικό όπως είπε και ο traveller είναι η παλιά συλλογή (που έτσι και αλλιώς ήταν εντυπωσιακή) αλλά εκτίθενται περισσότερα αντικείμενα. Δεν έχω δει την επανέκθεση γιατί δεν με ενδιαφέρουν τόσο τα εκθέματα (είχα δει την παλιά έκθεση και όταν είδα και τη συλλογή του Βρεττανικού πραγματικά μπούχτισα τα αιγυπτιακά), αλλά η μουσειολογική προσέγγιση οπότε θα πάω να τη δω μετά το χαμό, χωρίς ξενάγηση, με την ησυχία μου.
Για όσους όμως ενδιαφέρονται πήρα τηλέφωνο και επιβεβαίωσα ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η απεργία, και ότι το Μουσείο θα είναι ανοιχτό 8.30 με 2.45, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα οι ξεναγήσεις είναι στις 10.00, στις 11.00 και στις 12.00.
Καλή διασκέδαση :D

ΥΓ. Και η απαραίτητη γκρίνια: Το ΥΠΠΟ ακόμα δεν έχει βάλει τις εκδηλώσεις στο site του, οι αφίσες τους μαράνανε που διαφημίζουν εκδηλώσεις χωρίς να μπορείς να βρεις το πρόγραμμα. Γύρνα γύρω γύρω την Αθήνα και κάπου θα πετύχεις κάτι. :mad:
 

bloody mary

Member
Μηνύματα
527
Likes
42
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Αμαζόνιος
Και για αυτούς που θέλουν να ολοκληρώσουν πολιτιστικά την ημέρα τους εκτός από τα μουσεία παίζει ακόμα και η έκθεση βιβλίου. :D
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.404
Likes
17.235
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Η 18η Μαΐου έχει οριστεί ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων από το 1977 με σκοπό την ανάδειξη της σημαντικής παρουσίας που μπορούν να έχουν στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα τα μουσεία ως φορείς πολιτισμού. Τη φετινή χρονιά το θέμα που επέλεξε η Συμβουλευτική Επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων είναι «Τα Μουσεία ως παράγοντες κοινωνικών αλλαγών και εξέλιξης».

Η συμβολή των μουσείων και στον οικονομικό τομέα πάντως είναι ιδιαίτερα σημαντική. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές χώρες προτάσσουν στις διαφημιστικές τους καμπάνιες για τον τουρισμό κάποια από τα αριστουργήματα που φιλοξενούνται στις συλλογές των Μουσείων τους, η επίσκεψη των οποίων έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση ενός τουριστικού προγράμματος.
Η ευκαιρία περιήγησης σε μία σειρά έργων, λιγότερο ή περισσότερο σημαντικών που ανοίγουν τις πόρτες σε έναν κόσμο δημιουργίας, έμπνευσης και φαντασίας που σμίλεψαν τον ανθρώπινο πολιτισμό έχει αναδείξει κάποια μουσεία σε εξαιρετικά δημοφιλείς προορισμούς. Ας αναφερθούμε λοιπόν σε ορισμένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου που προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών με τις εξαιρετικά πολύτιμες συλλογές τους.

Μουσείο Λούβρου : Είναι το πιο διάσημο μουσείο του κόσμου, που αποτελεί απαραίτητο σταθμό για όλους σχεδόν όσους επισκέπτονται την Πόλη του Φωτός. Το Λούβρο, με τη γυάλινη πυραμίδα του έχει αναχθεί σε ένα σύμβολο του Παρισιού. Κάποτε ήταν παλάτι και στεγάζει ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα τέχνης. Τριάντα πέντε χιλιάδες εκθέματα σε ένα χώρο 60.000 τ.μ. διεκδικούν την προσοχή του επισκέπτη. Ανάμεσά τους βρίσκεται η περίφημη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι που είναι εξαιρετικά δημοφιλής αλλά φυσικά και η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης, έργα της Αναγέννησης.

Μητροπολιτικό Μουσείο Tέχνης 'Eνα από τα σημεία αναφοράς της Νέας Υόρκης είναι το Μητροπολιτικό Μουσείο. Με πάνω από δύο εκατομμύρια εκθέματα από όλες τις γωνιές του πλανήτη, από την κλασική αρχαιότητα, τον αιγυπτιακό και τον ελληνικό πολιτισμό, με μία συλλογή από δύο χλιάδες πίνακες Ευρωπαίων δημιουργών και εκτενή παρουσίαση έργων Αμερικανών καλλιτεχνών, σίγουρα ο επισκέπτης θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να περιηγηθεί στα δεκαεννέα τμήματα που παρουσιάζεται η μόνιμη συλλογή.

Μουσείο Πράδο: Βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, τη Μαδρίτη και είναι διάσημο για τα έργα Ισπανών καλλιτεχνών. Περιλαμβάνει μία από τις καλύτερες συλλογές της ευρωπαϊκής τέχνης: από τον Γκόγια έως τον Ελ Γκρέκο.
Ένα από τα σημεία έλξης σε αυτό το μουσείο είναι το έργο του Βελάσκεθ «Las Meninas» αλλά εδώ θα δούμε και έργα από καλλιτέχνες όπως ο Τισιανός, ο Ραφαέλο. Στα εκθέματά του περιλαμβάνει επίσης πάνω από 5.000 σχέδια, νομίσματα και μετάλλια, καθώς και περίπου 2.000 διακοσμητικά αντικείμενα.

Μουσείο Βατικανού: Η Αναγέννηση και τα θρησκευτικά θέματα έχουν την τιμητική τους σε αυτό το μουσείο της Ρώμης. Η Καπέλα Σιστίνα όπου ο Μιχαήλ Άγγελος φιλοτέχνησε την περίφημη οροφή της αλλά και οι δημιουργίες άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών της Αναγέννησης, έργα από τη συλλογή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που εκτείνονται από την αρχαιότητα έως τη μοντέρνα θρησκευτική τέχνη προσελκύουν πλήθη επισκεπτών καθώς μάλιστα αποτελεί ένα ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο το επισκέπτονται τέσσερα εκατομμύρια άτομα.

Γκαλερί Uffizi: Μια και βρισκόμαστε στην Ιταλία θα ήταν ασυγχώρητο να μην αναφερθούμε στην γκαλερί Uffizi της Φλωρεντίας. Ενα παλάτι που στεγάζει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μουσείο. Πολλά από τα έργα που ανήκουν στη συλλογή Uffizi παλαιά βρίσκονταν στην κατοχή της οικογένειας των Μεδίκων. Η κατασκευή του παλατιού ξεκίνησε το 1560 με παραγγελία του δούκα της Τοσκάνης Κόσιμου Α' των Μεδίκων για να στεγαστούν δικαστικά γραφεία (από εκεί προέρχεται και η ονομασία του μουσείου) και ολοκληρώθηκε το 1581. Τα έργα που εκτίθενται στο μουσείο καλύπτουν χρονικά την περίοδο από το 13ο μέχρι το 18ο αιώνα και συνθέτουν μία από τις σημαντικότερες συλλογές αναγεννησιακής τέχνης. Ανάμεσα στα εξαιρετικά εκθέματα συγκαταλέγεται «Η Γέννηση της Αφροδίτης» του Μποτιτσέλι όπως επίσης έργα του Μιχαήλ Άγγελου και του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και πολλών άλλων σημαντικών δημιουργών. Το βέβαιο είναι ότι ο επισκέπτηςθα μεταφερθεί στην ατμόσφαιρα μίας άλλης εποχής.

Μουσείο Ερμιτάζ : Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα μουσεία. Βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη, στη Ρωσία. Πάνω από τρία εκατομμύρια έργα τέχνης στεγάζονται στα έξι κτίρια του και η γκάμα των εκθεμάτων εκτείνεται πό την εποχή των Λίθων έως τον μετα-ιμπρεσιονισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι κατέχει το βραβείο Γκίνες για την μεγαλύτερη συλλογή έργων ζωγραφικής σε παγκόσμια βάση. Στο Ερμιτάζ, το πιο διάσημο κτίριο είναι το Winter Palace που είχε χτιστεί μεταξύ 1754 and 1762 για να αποτελέσει χειμερινή κατοικία των τσάρων. Στο παλάτι κατασκευασμένο σε στυλ ροκοκό με τις 1786 πόρτες και τα 1945 παράθυρα πρώτη ένοικος ήταν η Αικατερίνη η Μεγάλη.

Βρετανικό Μουσείο : Περισσότερα από 13 εκατομμύρια εκθέματα προερχόμενα από όλο τον κόσμο, μία απέραντη συλλογή αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, μία συλλογή σχεδίων από τις καλύτερες στον κόσμο μετά το Λούβρο και το Ερμιτάζ. Τί να πει κανείς για αυτό το Μουσείο που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Λονδίνου! Θα πρέπει βέβαια να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στα Μάρμαρα του Παρθενώνα που προσελκύουν τα βλέμματα όλων και ιδιαίτερα των Ελλήνων επισκεπτών, που ελπίζουν να τα δουν κάποια μέρα και στο φυσικό τους περιβάλλον: το νέο μουσείο της Ακρόπολης.

Γκαλερί Τate Modern : Στη βρετανική πρωτεύουσα βρίσκεται επίσης η δημοφιλής Γκαλερί Τate Modern, γνωστή για τη συλλογή διεθνούς μοντέρνας τέχνης που καλύπτει τα καλλιτεχνικά ρεύματα του 20ου αιώνα. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει έργα καλλιτεχνών όπως ο Σαλβαντόρ Νταλί, ο Ανρί Ματίς και ο Πάμπλο Πικάσο αλλά και ο Άντι Γουόρχολ. Με θέα τον Τάμεση ο χώρος που στεγάζεται το κτίριο ήταν παλαιά ένας ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός. Άνοιξε τις πύλες της στις 12 Μαΐου 2000 και αποτελεί πόλο έλξης για τους θιασώτες της μοντέρνας τέχνης.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ενα από τα σημαντικότερα μουσεία κλασικής αρχαιότητας είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. Παρουσιάζονται έργα από την Προϊστορική έως και τη Pωμαϊκή εποχή και προέρχονται από ανασκαφές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Περιλαμβάνει τις συλλογές γλυπτών, αγγείων και μικροτεχνίας, χαλκών καθώς και τη συλλογή προϊστορικών, αιγυπτιακών και ανατολικών αρχαιοτήτων.



Πηγή: kathimerini.gr
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.215
Μηνύματα
883.872
Μέλη
38.905
Νεότερο μέλος
ntsironis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom