Εικόνες-σοκ σε πακέτα τσιγάρων

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
Ψυχολογική πίεση στους καπνιστές από τον αµερικανικό Οργανισµό Τροφίµων και Φαρµάκων


aimages_tanea_gr_assetservice_Image_ashx_98b5c1a85a3c209e5c4e263fd50ea350._.jpg
Σάπια δόντια, άρρωστοι πνεύµονες, µωρά πνιγµένα στον καπνό, ένας νεκρόςκαπνιστής, άλλος µε µάσκα οξυγόνου και ένας τρίτος µε τραχειοτοµή. Δεν θα διαφωνήσει κανείς: είναι εικόνες που σοκάρουν. Για την αµερικανική κυβέρνηση, ωστόσο, είναι ο πιο αποτελεσµατικός τρόπος ώστε να πεισθούν οι καπνιστές να γυρίσουν για πάντα σελίδα στη ζωή τους.

Συνολικά εννέα εικόνες συνοδευόµενες από παρόµοιες προειδοποιήσεις («Το κάπνισµα µπορεί να σε σκοτώσει», «Ο καπνός µπορεί να βλάψει τα παιδιά σας», «Το κάπνισµα προκαλεί εγκεφαλικά και εµφράγµατα»…) θα καλύπτουν και τις δύο πλευρές των πακέτων στην Αµερική από το φθινόπωρο του 2012. Η πρωτοβουλία ανήκει στον αµερικανικό Οργανισµό Τροφίµων και Φαρµάκων (FDA) και ο στόχος είναι διπλός: αφενός να αποθαρρύνει τους νέους από το κάπνισµα και αφετέρου να κινητοποιήσει τους καπνιστές να το κόψουν.

Για όσους µάλιστα πάρουν τη µεγάλη απόφαση, αλλά αναζητούν χείρα βοηθείας, επάνω στο πακέτο θα αναγράφεται επίσης ένας τηλεφωνικός αριθµός κέντρου διακοπής καπνίσµατος. Η κυβέρνηση είχε αρχικά στη διάθεσή της 36 εικόνες. Στις συγκεκριµένες εννέα κατέληξε έπειτα από έρευνα στην οποία συµµετείχαν 18.000 Αµερικανοί, οι οποίοι τις επέλεξαν ως τις πιο αποτελεσµατικές κατά του καπνίσµατος. «Ο,τι βρίσκεται πάνω στο πακέτο είναι σηµαντικό. Εάν όµως θέλεις πραγµατικά να µειώσεις τον αριθµό των καπνιστών, πρέπει να εισβάλεις µέσα στο πακέτο και να τα βάλεις µε ουσίες όπως η νικοτίνη», αντιτείνει ο δρ Γκρέγκορι Κόνολι, ειδικός σε θέµατα καπνού, από τη Σχολή Δηµόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Είναι γεγονός πως ένα µικρό ποσοστό όσων συµµετείχαν στην έρευνα – καπνιστές στη συντριπτική πλειονότητά τους – δεν κλονίστηκε ούτε ελάχιστα. «Είναι πράγµατα που ήδη γνωρίζω. Θα συνεχίζω να καπνίζω», λέει η 46χρονη Χάριτον. «Υπάρχουν τόσοι άλλοι κίνδυνοι. Η παχυσαρκία, ας πούµε», προσθέτει η 28χρονη Χαϊλέι, ενώ ο 34χρονος Σαϊφούλ θεωρεί πως η αύξηση της τιµής θα ήταν πολύ πιο αποτελεσµατική.
TA NEA On-line - Εικόνες-σοκ σε πακέτα τσιγάρων
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.115
Μηνύματα
880.703
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom