Π.Γ.Δ.Μ. Ενας μηνας στα Σκοπια!! Μια ευχαριστη εκπληξη..

Jonathan_CY

New Member
Μηνύματα
3
Likes
23
Αγαπητοι αναγνωστες γεια σας ακομη μια φορα!
Παιρνω το θαρρος να μοιραστω μια μεγαλη παλια μου εμπειρια στην γειτονικη μας χωρα, που ειναι τοσο κοντα αλλα και τοσο μακρυα, κυριως λογω του ονοματος του συγκεκριμενου κρατιδιου...
Προσωπικα και εγω οπως και πολλοι Ελληνες ειχα και εχω αρννητικη αποψη για τα Σκοπια, το γνωστο θεμα με την Μακεδονια, αν θα πρεπει να λεγωνται εν τελει Βορεια Μακεδονια η οχι τελοσπαντων..και αλλα πολλα φυσικα χωρις πριν μπω στον κοπο καν να σκεφτω αν ποτε επισκεφθω αυτην την χωρα στην ζωη μου η οχι!
Ολα ξεκινησαν ενα καλοκαιρι λοιπον αρχες συγκεκριμενα του καλοκαιριου του 2014 οταν επισκεφθηκα απο τον τοπο καταγωγης μου την Κοζανη, την πολη του Μοναστηριου αυθημερων τα γνωστα με την επισημη τους ονομασια Μπιτολα. Μια πολη αξιοπρεπεστατη και καλοδιατηρημενη μπορω να πω, αν και η φτωχεια ειναι εμφανης , γενικα οχι κατι ιδιεταιρο αλλα αξιζε σιγουρα μια επισκεψη και καπως σαν να ειδα ζεστο το θεμα "Σκοπια" ως προορισμο, αλλωστε το χαμηλο κοστος και στα καυσιμα και στις τιμες αποτελεσε ενα ισχυρο δελεαρ να επαναλαβω αργοτερα μια καλυτερη επισκεψη στο συγκεκριμενο κρατος.
Η Τυχη μου ομως επαιξε ενα μοιραιο θα ελεγα παιχνιδι, καθως το 2019 επρεπε να βρεθω στην γειτονικη χωρα για ενα αρκετο μεγαλο διαστημα λογω δουλειας!
Η Εδρα μου αυτην την φορα θα ηταν η Οχριδα, και εφοσον θα επρεπε να μεινω καιρο σκεφτηκα τι καλυτερο απο το να παω οδικως, αλλωστε ειναι μια γειτονικη χωρα δεν ειχα κατι να φοβηθω, περα απο το πολιτικο ζητημα, οπως και εγινε, αφου εκανα μια σταση σε Παππουδες στην Κοζανη, την επομενη τον Μαιο του 2019 ξεκινησα για τα Συνορα, ειχα κλεισει ενα διαμερισματακι για το διαστημα που θα επρεπε να μεινω και ολα ηταν ετοιμα για να "μετακομισω" για λιγο στους γειτονες, δεν σας κρυβω πως σε ολη την διαδρομη πριν αλλα και μετα τα συνορα υπηρξα προβληματισμενος για το τι επροκειτο να συναντησω εκει, πως θα αντιμετωπιζαν αραγε εναν Ελληνα αναμεσα τους καταγωμενο μαλιστα απο την Μακεδονια, κατι για το οποιο αναρωτιομουν πως επρεπε να τους το λεω!! Εν τελει οταν αναφερομουν σε αυτο ηταν ολα κομπλε μπορω να πω!!
Τελικα εφτασα στην ομορφη πολης της Οχριδας, μεσα απο επαρχιακους δρομους περασα απο Μπιτωλα, Ρεσνα και μεσα απο το καταπρασινο βουνο ειχα ηδη φτασει σε μια πολη με αριστη υποδομη και μια μεγαλη λεοφωρο να ανοιγεται μπροστα μου, οι προβληματισμοι μου επαψαν μωλις συναντησα και τους οικοδεσποτες οι οποιοι μπορω να πω πως υπηρξαν φιλικοτατοι και μαλιστα κρατησαμε και επαφες μαζι τους φιλικες, πραγμα που με εκανε να αισθανθω καπως ενοχικα για τις οποιες προκαταληψεις ειχα απεναντι τους, γενικα οι ανθρωποι ηταν πολυ εξυπηρετικοι και ευγενικοι.
Στην πολη της Οχριδας λοιπον, την διδιμη αδερφη της δικης μας βυζαντινης Καστοριας, που η μοιρα τις χωρισε σε αλλες πατριδες, ξεκινησε η διαμονη και παραμονη στα Σκοπια, η πολη της Οχριδας εξισσου ομορφη και γοητευτικη με την Καστορια, αποτελει εναν κατεξοχην δημοφιλη προορισμο ολοχρονα για τους Σκοπιανους και οχι μονο φυσικα!
Την πολη επισκεπτονται απο ολες τις πρωην γιουγκοσλαβικες χωρες απο την Ευρωπη αλλα και απο την Ασια ακομη, ενας καθαρα τουριστικος προορισμος που ομως κραταει μεσα του αναλυωτη την δικη της ιδιεταιρη ταυτοτητα στο περασμα των αιωνων, ιδανικη για καθε ηλικια και φυσικα για ολα τα απαιτητικα γουστα, οφειλω να πω πως εχουν κανει καλυτερη δουλεια απο τον δημο Καστοριας και με την καθαριοτητα της λιμνης και με τα μνημεια και αξιοθεατα της πολης αλλα και φυσικα με τις υποδομες τους! Οσοι εχετε επισκεφθει και την Καστορια και την Οχριδα μπορειτε ανετα να το διαπιστωσετε δυστυχως για εμας!!
Η πολη της Οχριδας ειναι μεγαλη Ιστορια, κατεξοχην Ελληνιστικη, επειτα Βυζαντινη και σιγουρα Μακεδονικη(οχι Σκοπιανη εννοωντας) θα σας εκπληξει θετικα, την περιοδο του Βυζαντιου λεγεται οτι ειχε 365 εκκλησιες μια για καθε μερα του χρονου ενω αρκετες απο αυτες σωζωνται εως και σημερα και κυρια απο αυτες η Αγια Σοφια στην παλια πολη της Οχριδας, αξιολογα μνημεια αποτελουν το αρχαιο Ελληνικο Θεατρο της πολης, αλλα το καστρο του Σαμουηλ απο οπου και μπορειτε να θαυμασετε πανοραμικη θεα της πολης, στα 30 περιππου χιλιομετρα νοτιως της Οχριδας, υπαρχει και η Μονη του Οσιου Ναουμ της Οχριδος μαθητης του Αγιου Κλημη της Οχριδος, οποιος Κλημης μαλιστα διετελεσε μαθητης των Αγιων Κυριλλου και Μεθοδιου οι οποιοι ηταν ιεραποστολοι του Βυζαντιου, οι οποιοι εκχριστιανισαν τους Σλαβους και δημιουργησαν το Κυριλλικο αλφαβητο απο το Ελληνικο Βυζαντινο. Στην πολη υπαρχει και η Εκκλησια του Αγιου Ιωαννου του Θεολογου αλλα και των Αγιων Παντελεημωνος και Κλημη Οχριδος, κατω απο το φρουριο του Σαμουηλ.
Το κεντρο της Οχριδας συνδιαζει μπορω να πω ενα μειγμα παραδοσιακης Μακεδονιτικης αρχιτεκτονικης μαζι με ενα Γιουγκοσλαβικο παλε ποτε μοντερνο κομμουμιστικο στυλ, ενω στις μερες μας ο εξ'ευρωπαισμος προχωραει δυναμικα, πολλα καφε και εστιατορεια διασπαρτα παντου ενω η παραλιμνια βολτα θα σας εκπληξει ευχαριστα, καπου εκει μπορει να σας ταξιδεψει και στην δικη μας Καστορια, την αδελφη της αλλωστε οπως ελεγαν στο Βυζαντιο.
Αυτα φυσικα οσων αφορα την Οχριδα αλλα η παραμονη μου στην γειτονικη χωρα δεν σταματησε εδω, ο δρομος θα με εβγαζε και στην πολη των Σκοπιων, την πρωτευουσα της χωρας αυτης, αλλωστε αν δεν επισκεφθεις και την πρωτευουσα δεν συμπληρωνεις καλυτερα τις εντυπωσεις και την αποψη σου για μια αλλη χωρα.
Μια πολη συγχρονη με εντονο φυσικα το Γιουγκοσλαβικο παρελθον πασχιζει να δωσει το παρων στο συγχρονο σημερα της στα Βαλκανια, με ενα πολυ ωραιο και προσεγμενο κεντρο, πολλοι την χαρακτηρισαν και ως "καρακιτσαριο" ως απαντηση στις αναπλασεις που εφερε ο πρωην Προεδρος της χωρας, αρκετα εθνικιστης Νικολα Γκρουεφσκι με ενα αμφιλεγομενο μπορω να πω αποτελεσμα.
Θελωντας να προσδωσει εναν αερα μιας δικης τους φανταστικης αλλα και συναμα συγχρονης "Μακεδονιας" πληρους βγαλμενη απο ενα μυθο περι υπαρξης ενος συγχρονου "Μακεδονικου" λαου με ξεχωριστη δικη του εθνικοτητα στο παρων. Φυσικα ολα αυτα αποδεδειγμενα διεθνως αποτελουν ενα ψεμμα της ιστοριας, παρολα αυτα ως πολη σε ικανοποιει καθως οπως ανεφερα παρα τις οποιες διαφορες μας, η πολη αποτελει εναν αρκετα καλο προορισμο, με μια σχετικα καλα διαμορφωμενη πλατεια, φαρδιες λεωφορους και αρκετα αξιοθεατα και εδω φυσικα μερικα απο αυτα αποτελουν το προεδρικο μεγαρο των Σκοπιων αλλα και το καστρο της πολης που δεσποζει σε ενα λοφο πανω απο τον Βαρδαρη ποταμο που διασχιζει το κεντρο της πολης, με την χαρακτηριστικη πετρινη γεφυρα στο κεντρο της πλατειας να τον διασχυζει. Φυσικα πολλα ειναι και τα καφε και τα εστιατορεια τοσο μεσα στην πλατεια οσο και κατω απο αυτην στις γυρω περιοχες στο κεντρο, αρκετα ασφαλης μπορω να πω σε συγκριση με το κεντρο της Αθηνας!
Τα οδοιπορικα φυσικα στο γειτονικο κρατος δεν σταματησαν εδω, λιγο εξω απο την Οχριδα βρισκεται και η Αλβανοφωνη πολη της Στρουγκας, μια ησυχη και μικρη πολη, παραλιμνια που σιγουρα τα στοιχεια του Ισλαμικου Αλβανισμου εκει ειναι εντονα τοσο στα ακουσματα οσο και στο τζαμι αλλα για ενα περιπατο στον κεντρικο της πεζοδρομο σιγουρα αποτελει μια ιδιεταιρη εμπειρια στην γειτονα χωρα, καθως εκει ειναι και ο κυριως πυρηνας της Αλβανικης μειονοτητας των Σκοπιων.
Καπως ετσι και με ολα αυτα να εχουν λαβει χωρα στο γειτονικο κρατος οι μερες μου περασαν και ο δρομος της επιστροφης προς τα πατρια Ελληνικα χωματα ανοιγωνταν μπροστα μας, γεματος απο ομορφες αλλα και ιδιεταιρες αναμνησεις απο αυτην την οχι τοσο συμπαθητικη γειτονα μας επεστρεψα στην Ελλαδα, και σιγουρα ενα μπορω να πω, πως παρα τις προκαταληψεις μας για αυτους επροκειτο για ενα σοβαρο κρατος με ενα αξιοπρεπεστατο δικτυο υποδομων αλλα και μια οργανωση που στην Ελλαδα μακαρι να ειχαμε, δεν αλλαξα αποψεις, ουτε τους αγαπησα τοσο, απλως αθελα μου μπορω να πω, πως υπεπεσα σε συγκρισεις σε πολλα με εμας, σε πολλα που ομως δεν προκειτε να αλλαξουμε φυσικα, οπως στο να κραταμε καθαρες πλατειες και λιμνες, να διατηρουμε αρτιες τις υποδομες μας ειτε ειναι οι δρομοι ειτε πλατειες ειτε διαφορα αλλα αξιοθεατα τα οποια μπορει να βρισκονται μεσα σε ξεροχορτα παραμελημενα η σκουριασμενες λαμπες σε επαρχιακους δρομους καμενες και ποσα αλλα μπορει να δουμε κοιτωντας γυρω μας!
Οπως και να εχει ομως ενα ταξιδι ανετα μπορει να πραγματοποιηθει σε αυτο το μικρο βαλκανικο κρατος, που σιγουρα για εμενα αποτελεσε μια ευχαριστη εκπληξη οσο ημουν εκει.
Σας το συστηνω ανεπιφυλακτα ..
 

Attachments


Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.191
Μηνύματα
883.461
Μέλη
38.897
Νεότερο μέλος
Ρεκομπα

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom